De postzegels van Faroer in 2000 - Postzegelblog

De postzegels van Faroer in 2000

3

De eeuwwisseling was een feit. De verzamelaars van postzegels van de Faroer eilanden konden terugzien op een toch wel gematigd uitgiftebeleid in vergelijking met vele andere landen. Of dat beleid in de 21ste eeuw ook zo zou uitgevoerd was nog de vraag, want vele verzamelaars gebruikten de eeuwwisseling als reden om hun abonnementen op te zeggen. Maar vanwege het gematigde uitgiftebeleid van Postverk Føroya viel dat voor deze postdienst best mee.

 

 

De eerste serie van het jaar 2000, uitgegeven op 21 februari, stond in het teken van de bekering van de bewoners van de Faroer eilanden. Volgens de Færinge Saga bracht het Viking opperhoofd Sigmundur Bretisson het christelijke geloof duizend jaar geleden naar de eilanden. Dat deed hij op bevel van de Noorse koning Olav Trygvason. Maar dat ging meer gepaard met het zwaard dan met preken. Zelf verloor Sigmundur het leven bij een oproer.

 

Honderd jaar nadat het geloof naar de eilanden was gebracht werd aansluiting gezocht bij de katholieke kerk. In Kirkjubø werd een bisdom gesticht onder aartsbisschop Nidaros uit Tróndheim. Maar onderlinge geloofstwisten bleven bestaan. In 1540 werd tijdens de Reformatie de katholieke bisschop verdreven en werd zijn plaats ingenomen door protestanten. Daarop werd de Lutherse kerk gevestigd. Op de eilanden bevinden zich nu, naast de evangelisch lutherse kerk, belijders van het katholieke geloof. Ontwerper van de serie was Anker Eli Petersen.

 

Eveneens op 21 februari 2000, werden twee postzegels uitgegeven ter gelegenheid van de 100ste verjaardag van de Volkshogeschool op de Faroer eilanden. De Volkshogeschool ontstond in de winter van 1899 in Klaksvík in een ruimte beschikbaar gesteld door een kruidenier. Twee pioniers staan afgebeeld op de eerste postzegel: Símuni av Skardi (1872-1941) en Rasmusi Rasmussen (1871-1962).

Op de andere postzegel zijn afgebeeld Anna Suffia av Skardi die trouwde met Rasmusi Rasmussen en Sanna Jacobsen die trouwde met Símuni av Skardi. Beide vrouwen waren, net als de twee mannen, opgeleid in het onderwijs.

De twee postzegels werden opgenomen in een postzegelboekje waarbij ze een ‘paartje’ vormen. Op het omslag van het boekje een foto genomen voor het gebouw dat beschikbaar was gesteld door de kruidenier om de Volkshogeschool in onder te brengen.

Een Europazegel werd op 22 mei 2000 uitgegeven waarbij een gemeenschappelijk thema werd gebruikt door alle deelnemende landen. Na een competitie in december 1999 waarbij aan elk land werd gevraagd om een ontwerp voor het jaar 2000 in te dienen, werd gekozen voor het ontwerp van Frankrijk. Ontwerper Jean-Paul Cousin baseerde zijn werk op de ‘Verklaring van Schuman’. Deze verklaring was 50 jaar eerder opgesteld om o.a. de economische en militaire samenwerking in Europa te verbeteren. Het symbool op de postzegel met de zes sterren refereert naar de oprichting van de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal. De zes sterren verbeelden de zes deelnemende landen, België, Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg en Nederland.

Eveneens op 22 mei 2000 verscheen een serie van vier postzegels met kindertekeningen. De tekeningen waren bestemd als inzendingen voor een wedstrijd uitgeschreven door de Amerikaanse postdienst USPS onder de titel ‘Stampin’ the Future’. Daarbij werd kinderen over de gehele wereld gevraagd met een tekening te laten zien hoe zij de toekomst zagen.

Een groot aantal kinderen in de Faroer archipel deed mee. In totaal werden 960 tekeningen ingezonden en door de postdienst van de Faroer beoordeeld. Uit de inzendingen werden vier tekeningen gekozen om af te beelden op de postzegels. Op de eerste zegel een tekening van de 11-jarige Katrin die de toekomst zag voor transport en communicatie. Met ronde huizen en het vele gebruik van afstandsbedieningen. Op de tweede tekening, gemaakt door de toen 10-jarige Sigga, werd ook het transport als voorbeeld genomen. De fiets als middel om vervuiling door gemotoriseerd verkeer tegen te gaan.

De negenjarige Steingrimur bleef wat dichter bij de realiteit door een booreiland te tekenen voor de kust van een van de eilanden van de Faroer archipel. Inderdaad was men op zoek naar mogelijke oliebronnen in de zee rondom en tussen de eilanden.

Elk land mocht slechts enkele tekeningen inzenden naar de competitie in de Verenigde Staten. De winnaar van de Faroer eilanden was de 12-jarige Dion Fransen uit Tórshavn. Hij tekende een man gekleed in een ruimtepak staande voor een computerscherm. De winnaar van de wereldwijde competitie waarbij bijna 37.000 tekeningen waren ingezonden, was niet Dion, helaas.

 

De derde uitgifte op 22 mei 2000 betrof twee postzegels in de serie permanente postzegels met een afbeelding van de landkaart met de Faroer eilanden. Nu met de waarden van 15 en 22 kronen. De postzegels waren ontworpen door Martin Johansen.

Na het jaar 1999 waarbij zes eilanden gezien vanuit de lucht werden afgebeeld, verschenen op 18 september 2000 vier nieuwe postzegels. Ook de tien postzegels, van 1999 en 2000, werden gerekend tot permanente postzegels. Op de eerste zegel het eiland Skúvoy. Een eiland met een grootte van 10 km2. De naam is ontleend aan een zeevogel, de grote jager (stercorarius skua), die in grote aantallen nestelen op het eiland. In het gelijknamige dorp wonen ongeveer 90 mensen die leven van de landbouw en visserij.

Het tweede eiland van de serie is Hestoy of Hestur en is slechts 6 km2 in oppervlakte. Het eiland was al vanaf de late middeleeuwen bewoond. Op het eiland wonen slechts ongeveer 50 mensen die leven van de visserij en landbouw.

Op het eiland Koltur, in grootte slechts 2½ km2, woonde lange tijd slechts één gezin en was daarmee het kleinste bewoonde eiland van de archipel. Dit gezin leefde voornamelijk van de landbouw. Het grootste deel van het eiland bestaat uit de berg ´Kotur´ met een hoogte van 478 meter. Thans komen vier boerderijen op het eiland voor.

De grootte van het eiland Nólsy is 10 km2. Rond het jaar 1400 was de naam van het eiland ´Nors-oy’ wat in oud Noors ‘smal eiland’ betekende. Het eiland ligt laag boven de zeespiegel en bij zware stormen slaan de golven dwars over het eiland. Omdat enkele schepen aan de grond waren gelopen bij het eiland, werd in 1893 een vuurtoren op het eiland gebouwd, de hoogste vuurtoren van het Deense koninkrijk waartoe de Faroer eilanden toen behoorden.

 

Ontwerper Anker Eli Petersen ontwierp de kerstzegels voor het jaar 2000 die werden uitgegeven op 18 september 2000. Hij verbeeldde de geboorte van Christus op de twee zegels. Daarbij gebruikte hij, net als in het jaar daarvoor, Bijbelse teksten.

Net als in 1999 werden voor de twee kerstzegels, twee aparte postzegelboekjes samengesteld met in elk boekje zes zegels. Hiermee eindigt de artikelenreeks over de postzegeluitgiften van de Faroer eilanden over de periode 1975 tot en met 2000. Hopelijk heeft de uitleg over de afbeeldingen en de redenen van uitgifte voldaan en u een dieper inzicht gegeven in het uitgiftebeleid van Postverk Føroya. Ondanks de flinke toename van het aantal postzegels per jaar bleef dit beleid binnen de perken in vergelijking met vele andere landen. Verzamelt u ook de postzegels van de Faroer?

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Faroer Frankrijk Nederland Verenigde staten Kerken Kerst ReligieNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Patrick Lava op 23 oktober 2017 om 13:11

  ” … de hoogste vuurtoren van het Deense koninkrijk waartoe de Faroer eilanden toen behoorden.”
  Vandaag behoren de Faroer uiteraard nog steeds tot Denemarken.
  En ja, ik verzamel die postzegels. Liefst gewoon gestempeld, maar daar kun je lang naar zoeken. Dus hou ik het maar bij postfris en FDC gestempeld, wat voor de hier behandelde periode (1975-2000) voor een prikje te krijgen is.

 • Jaap Termes op 23 oktober 2017 om 21:39

  Patrick

  Hoogste vuurtoren of hoogst gelegen vuurtoren ?

 • Rob op 24 oktober 2017 om 12:13

  Mooie artikelreeks die mijn reis drie jaar terug, naar de faroer eilanden in gedachten weer deed herleven. Door de uitvoerig en juist beschreven details van plaatsen lijkt het alsof je die plaatsen ook zelf bezocht hebt Cees.
  Top!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)