Decemberzegels 2022: feestelijk & vrolijk kleurig optimisme! - Postzegelblog

Decemberzegels 2022: feestelijk & vrolijk kleurig optimisme!

4

Op het postzegelvel (twintig postzegels) staan op tien verschillende Decemberzegels 2022 kenmerkende voorwerpen passend bij de kerst en jaarwisseling en de daarbij behorende omstandigheden en bijpassende activiteiten, waar mogelijk rijkelijk van kleurige, sfeer verhogende details voorzien.

Decemberzegels 2022 – uitgiftedatum 14 november 2022

Decemberzegels 2022

Eerste dag van uitgifte 14 november 2022. Grafisch ontwerper Miriam Bos, Apeldoorn. Oplage bedraagt 3.415.000 Decembervellen, speciale decembertarief 0,91 euro per postzegel (periode 14/11 t/m 6/1), postzegelformaat 26,5 x 29 mm, drukkerij Koninklijke Joh. Enschedé B.V., Haarlem.

Decemberzegels 2022: inventarisatie per postzegel

Decemberzegel 2022 - 1 Decemberzegel 2022 - 2

 1. Met een rijk gedecoreerd gebreide want (superkleurig Noors patroon) worden kerstkaarten in een nostalgisch rode brievenbus [i.p.v. een oranje]-gestopt tijdens lichte sneeuwval. Als bijzonderheid is de envelop gefrankeerd met de mini postzegel zelf (droste-effect).
 2. Kerstcadeautjes inpakken voor geliefden en verfraaien met inpakmateriaal als schaar, gedecoreerd kerstpapier, cellotape-houder, touwklosje & hulzenblaadjes met bessen.

  Decemberzegel 2022 - 3Decemberzegel 2022 - 4

 3. Sierlijk handgeschreven titelsong ‘Oh dennenboom’ (driedimensionale letters) onder besneeuwde kersttakken met kerstboom-ornamenten als muzieknoten met kleurige & twinkelende sterren.
 4. Uit de oude doos: een doos (met fraaie versiering) gevuld met kleurige, rijk gedecoreerde, klassieke kerstboom-versierselen (bol-, ster-, klok-, fruit- & vogelvormig).

  Decemberzegel 2022 - 5Decemberzegel 2022 - 6

 5. Miniatuur grachtenpanden (trap-, punt-, klokvormige [2x eentje met kerstboom & ster] en rijk gedetailleerde gevels) in een glazen sneeuwbal met aan weerskanten sparrentakken en kleurige besjes.
 6. Een overdadig rijk versierd peperkoekhuisje (aan weerskanten ervan anijssterretjes) hangt in een kerstboom.

  Decemberzegel 2022 - 7Decemberzegel 2022 - 8

 7. Centraal in het fragmentarische beeld van een mooi gedekte kersttafel staat een etensbord met blauwe decoratie (gevuld met ingesnoerd roodkleurig kerst-servet en twee hulstbladen), dat o.a. door bestek (sneeuwman-, kerstboom- en dennentak-uiteinden), roemer met jus d’orange, noten & een citroenschijf wordt omringd.
 8. De in de ruimte zwevende kerstwens ‘Decembergroeten’ (in ruimtelijke letters) wordt sfeervol op de achtergrond omgeven door talrijk hangende kerstballen. Ze komen gedeeltelijk overeen met de klassieke versierselen uit de doos (postzegel 4).

  Decemberzegel 2022 - 9 Decemberzegel 2022 - 10


 9. Met een rijk gedecoreerde vingerwant (superkleurig Noors patroon) met een mobieltje buiten tijdens lichte sneeuwval een kerstboom fotograferen. Ook op deze postzegel is het droste-effect toegepast.
 10. Onder de driedimensionale uitroep ‘Geniet!’ staat een overdadig rijk gevulde mok met fraai versierde buitenkant) met warme chocolademelk met slagroom.

 

Algemeen opvallende kenmerken Decemberzegels 2022

 • Grafisch ontwerpster Miriam Bos is verzot op de toepassing van details in haar werk: “Less is more is niet echt mijn ding. Maar ik weet wel altijd tot hoe ver ik kan gaan. Ik beleef zelf veel plezier aan onverwachte details.”
 • Alle typografische teksten op en onder de zegelafbeeldingen zijn handgeschreven teksten (letters met wisselende diktes) van de ontwerpster zelf, overeenstemmend met haar optimistisch positieve levensinstelling: opgewekt en zwierig.
 • Met de speelse en vrolijke gekleurde zegelafbeeldingen tracht de ontwerpster op de decemberzegels “een gezellige, warm huiselijke en feestelijke sfeer van thuis meegekregen op te roepen.”
 • De ontwerpster gebruikt in haar illustratiestijl elkaar versterkende kleuren. De primaire kleur rood bijvoorbeeld wordt door de secundaire kleur groen roder, maar het groen wordt door het rood ook groener. Dezelfde wederzijds kleurversterkende werking bestaat er ook tussen geel – paars en blauw- oranje (de kleuren complementairen [aanvullend] elkaar over en weer).
 • Op sommige postzegels is de achtergrond vaag afgebeeld (bokeh-effect), waarbij onscherpe bolletjes lichtpuntjes doordat ze buiten de scherpe-diepte vallen.

 


In de beginperiode van de maximumfilatelie kwam de afbeelding van een maximumkaart als vergroting van de postzegel nog wel eens overeen met het droste-effect. Naderhand bestaat zo’n letterlijke beeldovereenkomst uiteraard niet meer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 3,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)