Tour de France 2022: van Duinkerke naar Parijs - Postzegelblog

Tour de France 2022: van Duinkerke naar Parijs

0

De 109e editie van de Ronde van Frankrijk wordt gereden van 1 juli tot en met 24 juli 2022. Er wordt gereden in vier landen: Denemarken, Frankrijk, België en Zwitserland. Opmerkelijk is dat de route dit jaar plaatsvindt langs de grenzen van Frankrijk. De steden als startplaats en eindplaats zijn de moeite waard om te bezoeken. Dat geldt ook voor een aantal tussenliggende plaatsen waar de Tour karavaan langskomt. Dus een grote reclameaffiche: Visitez La France! We reizen naar een aantal interessante plekken van de Tour van 2022. Reist u mee in drie landen?

Duinkerke

Duinkerke is een stad in Frankrijk, in de regio Hauts-de-France, aan de grens met België. De gemeente telde 86.279 inwoners op 1 januari 2019. Duinkerke ligt aan de Noordzee (tussen de Opaalkust en de Vlaamse Duinenkust); de haven is de op twee na grootste van Frankrijk, na die van Marseille en Le Havre. Per jaar wordt tussen de 40 en 50 miljoen ton lading in de haven overgeslagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de stad vooral bekend van de grote vlucht in 1940 vanuit Duinkerke van het Britse expeditieleger voor de Duitsers (de Evacuatie uit Duinkerke). De stad zelf werd daarbij grotendeels verwoest, en daarna door de Duitsers tot een vesting omgebouwd. Bij de bevrijding van Frankrijk in 1944 bleef de Festung Dünkirchen, net als sommige andere Franse kuststeden, in Duitse handen, deels beschermd door de overstroomde polders in de omgeving. De Duitse troepen werden vanuit IJmuiden bevoorraad door onderzeeërs van het type Biber. De bevolking was grotendeels geëvacueerd. Pas op 9 mei 1945 (een dag na de officiële capitulatie van Duitsland) gaf het Duitse garnizoen zich over. De verwoestingen waren zo zwaar dat slechts een derde van de ca. 30.000 inwoners meteen kon terugkeren. Duinkerke moest vrijwel volledig opnieuw worden opgebouwd. Een groot deel van zijn historisch erfgoed, zoals de meeste vestingwerken van Vauban, ging verloren. Bekend is de film Dunkirk, zie blog: https://www.postzegelblog.nl/2017/07/25/dunkirk/

 

Calais

Calais is een stad in het Franse departement Pas-de-Calais. Met 72.509 inwoners op 1 januari 2019 is het de grootste stad van het departement. Calais ligt aan het Nauw van Calais op zichtafstand van de Engelse kust en is daardoor de belangrijkste haven op het vasteland voor passagierstransport met Groot-Brittannië.

 

 

 

 

Bezienswaardigheden:

  • De Tour du Guet uit de 13de eeuw
  • De citadel van Calais uit de 16de eeuw
  • Het stadhuis met het belfort van Calais en met de beeldengroep De Burgers van Calais van Rodin

Engeland (1994): Opening of Channel Tunnel

In de buurt van Calais, in Coquelles, begint de Kanaaltunnel naar Engeland. De haven van Calais is de belangrijkste Franse haven voor personenvervoer tussen Frankrijk en Engeland, en is de vierde Franse handelshaven.

 

Lille

Lille ook bekend als Rijssel is een stad in Noord-Frankrijk nabij de grens met België aan de rivier de Deule. Het is de hoofdstad zowel van Frans-Vlaanderen en van het Noorderdepartement, als van de regio Hauts-de-France. De gemeente telde 234.475 inwoners per 1 januari 2019. In 2004 was de stad samen met Genua de culturele hoofdstad van Europa. Er bevinden zich diverse musea in de stad, waaronder het Palais des Beaux-Arts, een van de grootste kunstmusea van Frankrijk. Lille is verder de zetel van het gelijknamige in 1913 gestichte rooms-katholieke bisdom Lille.

 

 

 

 

In veel huizen in Lille zijn zowel Franse als Vlaamse invloeden te herkennen. Zo is er vaak gebruikgemaakt van rode en bruine baksteen, iets wat in Frankrijk een stuk minder gebruikelijk is dan in België. Ook zijn er veel wijken, in het bijzonder in groter Lille, waar rijtjeshuizen niet ongewoon zijn. Deze in Frankrijk ongewone kenmerken maken van Lille wat architectuur betreft tot een overgangstad tussen de Franse bouwstijl en die van Vlaanderen, Nederland en Engeland. Lille telt een aantal bouwwerken en pleinen die het bezichtigen waard zijn. Het grootste deel hiervan ligt dicht bij elkaar in het centrum van de stad.

 

 

 

 

 

 

Ieder jaar vindt in het eerste weekend van september de Braderie van Lille plaats. De braderie is een van de grotere jaarlijkse Franse evenementen en is tevens de grootste rommelmarkt van Europa. De Braderie van Lille trekt ieder jaar één à twee miljoen bezoekers. Heel veel mosselen worden op die dag gegeten. Datzelfde weekend vindt ook de internationaal hoog aangeschreven halve marathon van Lille plaats. Lille is makkelijk te bereiken met de TGV. In 2020 werd Lille gekozen tot World Design Capital.

 

 

 

 

 

 

 

Binche

Binche is een Belgische stad en gemeente in de provincie Henegouwen. De gemeente telt zo’n 33.000 inwoners. Binche is vooral bekend om zijn eeuwenoude carnaval. Vooral de Gilles met hun traditionele kostuums zijn wereldvermaard. Gilles zijn anonieme folkloristische personages die naar buiten komen tijdens carnaval, meer bepaald op Vastenavond, de dag voor Aswoensdag. Men komt ze enkel in het Belgische carnaval tegen, voornamelijk in de regio Centre in Henegouwen, maar ook daarbuiten op enkele plaatsen. Zie de maskers in het vel van 1995 hieronder.

 

 

 

 

Lange tijd dacht men dat het carnaval voor het eerst in 1549 georganiseerd werd door Maria van Hongarije ter ere van een bezoek van haar broer keizer Karel V en zijn zoon Filips II, maar deze theorie is niet langer houdbaar, want er zijn al verwijzingen naar een carnaval in Binche in 1395. Sommige verwijzingen naar de Nieuwe Wereld vinden mogelijk wel hun oorsprong in de feestelijkheden die Maria destijds in haar paleis inrichtte. Hovelingen zouden zich toen hebben verkleed als indianen, ter ere van de veroveringen van Francisco Pizarro op de Inca’s.

België (1995): Internationaal Carnaval- en Maskermuseum Binche .

Bezoek het carnaval- en maskermuseum: https://www.museedumasque.be/

 

Sedan

Sedan is een Franse gemeente aan de Maas en een onder-prefectuur van het departement Ardennes. De gemeente telde 16.092 inwoners op 1 januari 2019. Bezienswaardig is het kasteel van Sedan. Het Kasteel van Sedan is een van de grootste burchten van middeleeuwse oorsprong van Europa met een oppervlakte van 35.000m2 op 7 niveaus. Het is het enige overblijfsel van de voormalige fortificaties in en rond de stad. In 1870 (de nederlaag in de Frans-Duitse Oorlog) werden de meeste verdedigingswerken vernietigd, behalve het kasteel.

 

 

 

 

 

 

Lausanne

Lausanne, de hoofdstad van het Zwitserse kanton Vaud, ligt in het Franstalige deel van Zwitserland, aan het Meer van Genève. Het is op drie na de grootste stad van Zwitserland. De stad ligt op 495 m hoogte, in een wijnstreek, en herbergt een van de mooiste gotische kerken van Zwitserland. Lausanne ligt 62 kilometer noordoostelijk van Genève. In december 2009 telde de stad 133.280 inwoners.

 

 

 

 

 

Lausanne wordt wel gezien als de internationale sporthoofdstad. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), de Internationale Roeifederatie, de Internationale Schaatsunie, de Fédération Équestre Internationale, het Hof van Arbitrage voor Sport, de European Athletic Association en de Fédération Internationale d’Escrime hebben hun hoofdzetel in Lausanne en ook het Olympisch museum bevinden zich in de stad.

Zwitserland (2020): Olympische Jeugdwinterspelen 2020 in Lausanne.

De Olympische Jeugdwinterspelen 2020 waren de derde editie van deze Winterspelen in Lausanne die elke vier jaar worden georganiseerd onder auspiciën van het IOC en bedoeld zijn voor sporters van 15 tot 18 jaar.

 

Aigle

Aigle is een plaats in het Zwitserse kanton Vaud. Aigle telt 7988 inwoners. Bezienswaardigheid: kasteel Aigle. Tegenwoordig is er een wijnmuseum in het kasteel gevestigd, het Musée de la Vigne et du Vin. Naast de ingang van het kasteel is het Maison de la Dîme, waarin een museum is over wijnetiketten. Het woord Dîme is een verkorting van het franse dixième, een tiende, ofwel 1/10. Dit was de belasting, een tiende van de oogst, die door het regerende Bern werd geïnd, in dit geval van de druivenoogst voor de wijn. Het kasteel is namelijk inderdaad omgeven door wijnvelden.

 

 

 

 

 

In Aigle is het hoofdkwartier van de internationale wielerbond UCI gevestigd in het UCI Centre mondial du cyclisme aan de oevers van de Rhône. Aanvankelijk stonden de wereldkampioenschappen gepland van 20 tot en met 27 september 2020 in Zwitserland, in Martigny en in Aigle, waar het hoofdkwartier van de internationale wielerbond UCI is gevestigd. Er stonden elf evenementen op het programma op een bergachtig parcours. Door de uitbraak van coronapandemie in het voorjaar van 2020 zag het er enige tijd naar uit, dat er in de rest van het wielerseizoen niet of nauwelijks meer kon worden gekoerst, maar de UCI hield voor de wereldkampioenschappen aan de oorspronkelijke data vast. De Zwitserse federale overheid besloot in augustus echter het verbod op evenementen met meer dan 1000 toeschouwers of meer dan 1000 deelnemers te verlengen tot en met september. Daarom besloot de UCI de WK in Zwitserland af te gelasten en naar een nieuwe locatie te gaan zoeken. Deze werd gevonden in het Autodromo Enzo e Dino Ferrari in het Italiaanse Imola.

 

Montreux

Montreux is een plaats in het kanton Vaud op 390 m hoogte. Het ligt aan het meer van Genève en heeft ca. 26.000 inwoners (stand 2019). Montreux is bekend om zijn ligging in de beschutting van een 2000 meter hoge bergtop, zijn milde klimaat, de tropische vegetatie aan de oeverpromenade en de beroemde festivals die hier gehouden worden. Montreux is onmiskenbaar verbonden met Mountain Studio, een studio waar onder anderen The Rolling Stones, Deep Purple en Queen muziek hebben opgenomen. De studioruimte bevond zich toen in een casino. Daar is sinds 2013 het museum Queen: The Studio Experience gevestigd.

Engeland (2020): Queen.

In Montreux staat sinds 1996 een standbeeld van zanger Freddie Mercury. Wie ooit al in het Zwitserse Montreux langs de oever van het meer van Genève wandelde, zal zich ongetwijfeld het standbeeld herinneren van Freddie Mercury. De in 1991 overleden frontman van de Britse rockband Queen was een graag geziene gast in Montreux en had er een vakantieverblijf. Mercury overleed op 24 november 1991 kort na zijn 45e verjaardag aan aids. De overige leden van Queen, Mercury’s familie en vrienden gaven opdracht voor het beeld, dat is gemaakt door de Tsjechische kunstenares Irena Sedlecka. Opera-legende Montserrat Caballé onthulde het beeld op 25 november 1996.

Beeld van Freddie Mercury (Montreux). Foto: S. Werner / Wikipedia.

Made in Heaven is het vijftiende en laatste studioalbum van de rockgroep Queen. Het album werd uitgebracht op 6 november 1995, vier jaar na het overlijden van zanger Freddie Mercury. Dit album werd samengesteld aan de hand van opnamen die in 1991 gemaakt zijn na het verschijnen van het album Innuendo, overgebleven demo’s en Queen-versies van solonummers van de bandleden.

Op de voorkant van de cd is het beeld van Mercury te zien. In Montreux had Queen een opnamestudio waar ook gedeeltes van deze cd werden opgenomen. Ook was dit een van de favoriete plekken van Mercury. Tot ongeveer twee weken voor zijn overlijden was Mercury nog in Montreux. 

 

Megève

Megève is een gemeente in het Franse departement Haute-Savoie en telt 3868 inwoners (2008). Megève is de geboorteplaats van de belangrijke frans-Duitse componist en organist Georg Muffat (1653–1704).

Megève is een bekend skioord en werd in de jaren 1920 opgericht door de familie Rothschild. Het was het eerste skistation in de Alpen dat specifiek voor de wintersport werd opgericht en moest een alternatief vormen voor het Zwitserse Sankt-Moritz. Oorspronkelijk was het een topbestemming voor de Franse aristocratie en ook vandaag is het nog een van meest mondaine skioorden in de wereld.

 

Albertville

Albertville is een stad in het zuidoosten van Frankrijk. Hij ligt in het departement Savoie in het Franse gedeelte van de Alpen. Door de stad loopt de rivier Arly. Albertville telde op 1 januari 2019 19.502 inwoners, die Albertvillois worden genoemd.

Frankrijk (1992): XVIème Jeux Olympiques d’Hiver Albertville

In 1992 zijn hier de Olympische Winterspelen gehouden in het skigebied van Les Trois Vallées en La Plagne. Ten westen van Albertville ligt het Olympisch park met verschillende stadions en in de stad is het Olympisch Huis terug te vinden.

 

Carcassonne

De Cité van Carcassonne is een middeleeuwse citadel, gelegen in de Franse stad Carcassonne in het departement Aude, in de regio Occitanië. Het is gelegen op de rechteroever van de rivier de Aude, ten zuidoosten van de huidige stad. Deze middeleeuwse vestingstad, waarvan de oorsprong teruggaat tot de Gallo-Romeinse periode, dankt haar roem aan de dubbele omwalling, bijna 3 km lang en met 52 torens, die hoog boven de vallei van de Aude uitsteekt. De stad omvat ook een kasteel (het Château Comtal) en een basiliek (de basiliek Saint-Nazaire).

 

 

 

 

 

De Cité van Carcassonne werd behoed voor vernietiging door het optreden en de vasthoudendheid van de archeoloog Jean-Pierre Cros-Mayrevieille en werd in de 19e eeuw op soms controversiële wijze gerestaureerd onder leiding van Viollet-le-Duc en vervolgens door Boeswillwald. Sinds 1997 staat het op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Het Château Comtal, de vestingwerken en de torens zijn van de staat en worden beheerd door het ‘Centre des monuments nationaux’, terwijl de omwalling naar het kasteel en de rest van de Cité deel uitmaken van de gemeente.

 

Col du Tourmalet

Op 2115 meter boven zeeniveau biedt de Col du Tourmalet een van de mooiste panorama’s van het Pyreneeënmassief. Het is dit decor dat door La Poste werd gekozen voor een nieuwe postzegel die officieel werd gelanceerd op 11 juli 2022. De bekendheid van de Tourmalet is vooral te danken aan de passage van de Tour de France, de mythische pas van de Grande Boucle.

 

Lourdes

Lourdes is een stad in het departement Hautes-Pyrénées in Frankrijk. De stad is gesitueerd in het zuiden van het land in de uitlopers van de bergen van de Pyreneeën en aan de Gave de Pau. Lourdes had op 1 januari 2019 13.132 inwoners. Het is de grootste katholieke bedevaartplaats in Frankrijk.

In 1858 verklaarde Bernadette Soubirous, toen een 14-jarig meisje, tussen 11 februari en 16 juli van dat jaar verschillende verschijningen te hebben gezien van ‘een witte dame’ in de buiten het dorp liggende grot van Massabielle. Achttien verschijningen die niet lang daarna door kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders werden beschouwd als die van de Heilige Maagd Maria. Bernadette heeft overigens nooit gezegd dat zij Maria had gezien. Zij sprak van een mooi meisje, ongeveer van haar eigen leeftijd, ongeveer even lang, in het wit, met wie zij oog in oog sprak als waren zij vriendinnen. Zij vroeg wel naar haar naam, maar dan glimlachte de verschijning. Pas op 25 maart bij de 16e verschijning onthulde ‘Aquero’ haar naam: ‘ik ben de Onbevlekte Ontvangenis’. Zij bracht in elk geval deze ‘naam’, deze zin, die zij niet begreep – hem aldoor repeterend – aan meneer pastoor Abbé Peyramale over, die erdoor van de echtheid van de verschijningen overtuigd raakte. Hoe kon zo’n ongeletterd arm boerenmeisje die alleen onder geestelijken en theologen bekende term kennen?

De witte jongedame vroeg haar boete te doen voor de zondaars, om gebed en om de priesters om een kapel te vragen. Zij liet Bernadette de bron ontdekken en zij moest zich met dat aanvankelijk modderige water wassen. In 1864 werd er een standbeeld opgericht ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes bij de plaats van de verschijningen in de grot. Er werd een kapel gebouwd die al spoedig te klein werd en ging dienen als crypte voor de eerste basiliek, de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis. In de loop der jaren kwamen hier nog twee basilieken bij en verschillende andere gebouwen, die thans alle deel uitmaken van het Heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes.

 

Cahors

Cahors is de hoofdstad van het departement Lot. De gemeente telde 19.937 inwoners op 1 januari 2019. De stad ligt in een meander van de rivier de Lot en is bijna volledig omgeven door water. De ligging is uniek: op een gelijke afstand van de Atlantische Oceaan, de Middellandse Zee en de Pyreneeën.

Topattractie is de Pont Valentré. Deze brug is een schoolvoorbeeld van een middeleeuwse vestingbrug. De torens moesten de toegang tot de stad verdedigen. In 1308 is met de bouw van de brug begonnen. Het bouwen van de brug heeft 70 jaar geduurd; zo is ook de mythe van de duivel ontstaan. De bouwmeester van de brug zou zijn ziel aan de duivel verkocht hebben, maar was er met een list vanaf gekomen. Als represaille brak de duivel elke nacht af wat er de dag ervoor aan de centrale toren toegevoegd was. Bij de restauratie in de 19e eeuw is daarom een duivel in de middelste toren toegevoegd.

 

 

 

 

 

 

Rocamadour

Rocamadour is een stad in het Centraal Massief, departement Lot. De stad is ook een goed bezochte bedevaartsplaats. De stad is gebouwd op een rots midden in de Causse de Gramat, een uitgestrekt kalksteenplateau en onderdeel van de Causses du Quercy. Boven op de rots ligt een burcht. Via een slingerend pad (of een lift) kan men het heiligdom bereiken, een reeks van kapellen met fresco’s en een kerk. Via een trap, waarin vele fossielen van mariene herkomst zichtbaar zijn, komt men onderaan de berg. Daar ligt het zeer toeristische stadje met zijn nauwe straatjes.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parijs La Défense

La Défense is een kantorenwijk in de agglomeratie Parijs. Bestuurlijk gezien valt het gebied onder drie gemeenten, namelijk Puteaux, Courbevoie en Nanterre.

Frankrijk (1989): Arche de la Défense, Tour Eiffel, Grand Louvre, Notre-Dame, Opéra Bastille.

De wijk is genoemd naar een standbeeld, dat de verdediging van Parijs tijdens de Frans-Duitse Oorlog verzinnebeeldt (een werk van Louis-Ernest Barrias). Dit stond vroeger op een kruispunt van wegen op de heuvel Chantecoq (rond-point de la Défense) en is verplaatst naar een locatie niet ver van de oorspronkelijke plaats in het centrum van de wijk. De wijk ligt in het verlengde van de zogenaamde ‘historische as’ van Parijs, die vanaf het Louvre via de place de la Concorde, de avenue des Champs-Élysées, de Arc de Triomphe en de avenue de la Grande-Armée naar het westen loopt, met aan het uiteinde daarvan het bekendste gebouw van la Défense: de Grande Arche de la Défense, gebouwd in opdracht van François Mitterrand.

 

 

 

 

 

 

De wijk La Défense ligt ten noordwesten van Parijs. Er wonen slechts 20.000 mensen, maar er werken ongeveer 150.000 mensen. In dit gebied van 160 hectare vindt men 2,5 miljoen vierkante meter kantoorruimte, die gebruikt wordt door 1500 bedrijven. Het is de grootste kantorenwijk van Europa. De meeste Franse topbedrijven hebben er hun hoofdkantoor gevestigd, in een van de wolkenkrabbers. Tot de oplevering van de Tour Total in 1985 was de Tour Areva het hoogste gebouw in La Défense. Bekende gebouwen in de wijk zijn de Grande Arche en het CNIT.

 

Meer info:

Tour de France 2022: https://www.letour.fr/fr/

Eerdere blogs waarbij de Tour de France voorkomt van alle bloggers:

https://www.postzegelblog.nl/tag/tour-de-france/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch België Frankrijk Groot Brittannië Zwitserland Fietsen en wielrennen SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (12 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)