Wie is Santa Claus? - Postzegelblog

Wie is Santa Claus?

1

‘De Kerstman is een geestelijke zakkenroller’, zei Godfried Bomans eens tijdens een bezoek aan Canada, verkleed als Sinterklaas. Santa Claus, die ontstond in de Verenigde Staten, is een verbastering van St. Nicolaas die door de Nederlandse kolonisten werd meegenomen naar Noord-Amerika. Hij werd de personificatie van het Kerstfeest. Veel later keerde Santa Claus weer terug naar Europa. Een mengeling van Father Christmas en Sinterklaas, hoewel ook gebruiken van Duitse emigranten van invloed kunnen zijn geweest.

Sint Nicolaas schonk drie arme meisjes een bruidsschat.

In 1809 beschreef Washington Irving in zijn fictieve geschiedenis van New York al een Santa Claus, gebaseerd op o.a. Nederlandse Sinterklaasgebruiken. Het in 1823 anoniem gepubliceerde gedicht in een New Yorkse krant ‘A Visit from St. Nicholas’ (auteur dominee Clément Clark Moore) vertelt over de attributen van Santa Claus, zoals zijn rendieren (met naam) en slee. Voor het gemak verschoof hij de datum van de feestdag van 6 december naar 24 december. Het gedicht staat aan het begin van een legende. Nog in de 19e eeuw kleedt de tekenaar Thomas Nast Santa in het kardinaalsrood en introduceert hij zijn woonplaats: ergens op de Noordpool.

 

De Amerikaanse versie van de Kerstman werd populair in Europa, tezamen met de aloude, lokale winterfiguren, die deze rol al vervulden. In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas.

In Frankrijk Père Noël.

Frégate Primauguet. De wapenspreuk is in het Bretons. Stempel: Brest Armées 24-12-2003.


Ded Moroz (Vadertje Vorst) deelt in Rusland de cadeautjes uit. Prachtige zegel met Ded Moroz, Canada 1993.

Een nisse of tomte is een wezen uit de Scandinavische folklore, met Kerstmis zeer actief. Niet groter dan 90 centimeter, (meestal) met baard en rode muts. De ideale hulpkracht van Santa Claus.

 

De nisse/tomte wordt vaak gezien met een varken, een geliefd Kerstsymbool in Scandinavië, synoniem voor vruchtbaarheid. Bovendien worden de kleine mannetjes vaak beschouwd als bewakers van de boerderij. De Zweedse Jenny Nyström maakte vele illustraties van de nisse/tomte.

Volgens de legende woont Santa Claus op de Noordpool. Alleen de Finnen kennen de exacte plaats: Rovaniemi. Even buiten de stad, op de poolcirkel, ligt Santapark waar je zijn residentie kunt bezoeken. De plaatselijke voetbalclub heet, hoe kan het ook anders, FC Santa Claus.


De kinderen van IJsland zijn opgegroeid met het verhaal van de verschrikkelijke Grýla, half trol, half dier. Ze woont in de bergen met haar derde echtgenoot, haar dertien eigenwijze zonen (de Yule Lads) en een zwarte kat. Met Kerstmis komt dit frisse stelletje de bergen af: Grýla op zoek naar stoute kinderen en de zonen uit op kattenkwaad. De stoute kinderen worden gekookt in een ketel; kinderen die spijt betonen worden weer vrijgelaten. De traditie wordt nu gelukkig voortgezet met goedlachse Yule Lads die qua uiterlijk veel weg hebben van Santa Claus.

Vrijwel alle landen in Europa hebben, naast de Kerstman, eigen Kerst tradities en Kerst figuren, zoals in Spanje, Italië, Griekenland en de Balkan.

Ik ben Sinterklaas trouw gebleven. Oude liefde roest niet.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Griekenland Groot Brittannië Spanje Verenigde staten Kerst Sint NicolaasNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Yvonne Kruse is 25 jaar geleden, toen ze haar man ging assisteren op de ZHPV beurzen in Leidschendam, Zoetermeer en Den Haag verslaafd geworden aan het verzamelen van postzegels.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)