Toekomstige emissies in 2017 en 2018 - Postzegelblog

Toekomstige emissies in 2017 en 2018

33

Wie bij het lezen van krant en tijdschrift tussen de regels kan lezen, ontdekt soms een aanleiding voor de uitgifte van een postzegelemissie. Voor twee van de drie aan zekerheid grenzende waarschijnlijke onderwerpen durf ik aan te nemen dat via postzegels er aandacht aan zal worden geschonken. Toekomstige emissies in 2017 en 2018?


1) Luther-jaar 2017

Op 31 oktober 1517 (500 jaar geleden) heeft Luther zijn 95 stellingen op de deur van de Slotkerk van Wittenberg gespijkerd. Hij had kritiek op de handel in aflaten van de katholieke kerk, waarmee zondestraffen met financieel gemak kwijtgescholden konden worden.

Op 11 oktober 1983 is een Luther-postzegel (nvph 1294) in ons land uitgegeven ter gelegenheid van de 500e-geboortedag van Luther (1483 – 1546). Omstreeks 1500 ontstaan er tegenstellingen over misstanden in de RK-kerk. Het grijze, geknakte vlak verbeeldt de scheuring, de gebroken, ‘kerkelijke loopbaan’ veroorzaakt door de kritische stellingen van Luther. Luther’s handtekening ‘dekt de lading’, de breuk in de RK-kerk.

2) Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa in 2018

Het doel van Culturele Hoofdstad is de culturele rijkdom van stad/regio in al zijn verscheidenheid (historisch & actueel) voor het voetlicht te brengen. Leeuwarden zal als Culturele Hoofdstad van Europa dit jaar de culturele kar trekken (naast Valetta op Malta).
Op 27 januari 2018 start Leeuwarden (met de rest van de provincie) een jaar lang verschillende evenementen als kleinschalige kunstzinnige voorstellingen tot veelomvattende culturele manifestaties. “De betrokkenheid van de Friezen bij samenleving en omgeving” (‘Mienskip’, gemeenschapszin) staan als overkoepelend motto centraal (zie postzegelblog-artikel van 29 september 2013).

Uit het vel van vijf zelfklevende priority-postzegels is een horizontale strook opgevoerd met daarin een zegel-overschrijdend-beeld van de 110 cent Culturele Hoofdstad-[CH]-postzegel (nvph 1967):

 • Een afbeelding van de Erasmusbrug als oeververbinding over de Nieuwe Waterweg (bijgenaamd ‘De Zwaan’, ontwerp Berkel & Bos).
 • Een drietal roze transparante rondjes van ongelijke grootte. Deze beelddoorlopende typografische stippen stellen druppen water voor (Rotterdam is door het water groot geworden), maar vertegenwoordigen eveneens een drietal steeds meer uitdijende geografische gebieden als Europa, Nederland en Rotterdam. Ontwerp-bureau Mevis & Van Deursen : “Je zoomt als het ware in op de havenstad Rotterdam. Het ontwerp is een combinatie van beeld.”
 • Een priority-label.
 • Geheel links een bij het postzegelbeeld aansluitend fotogedeelte van de Nieuwe Waterweg.

In de typografie van de CH-huisstijl (van hetzelfde ontwerpbureau) bevinden zich rondjes, soms voor de helft gevuld met ‘2001R’.

3) Start ‘Tachtigjarige Oorlog’ tegen Spanje (1568 – 1648)

Op 6 april 1965 zijn drie postzegels met afbeeldingen van verzetsmonumenten (nvph 836/38) uitgegeven, die de start van het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog met de vermelding van de jaartallen ‘1940 – 1945’ memoreren.
De jaartal-aanduiding ‘1568 – 1648’ zou op een eventueel te verschijnen herdenkingsemissie ‘Tachtigjarige Oorlog‘ met de start van de langdurige vrijheidsoorlog tegen de Spaanse overheersing met de Slag bij Heiligerlee (nabij Veendam gelegen) op 23 mei 1568 niet misstaan (inmiddels 450 jaar geleden). De oorlog met talrijke belegeringen en veldslagen onder leiding van Willem van Oranje (nvph 1312) eindigde in 1648 met de Vrede van Münster.

Er is niet voortdurend oorlog gevoerd. Er is zelfs een pauze van maar liefst twaalf jaar ingelast: het Twaalfjarig-Bestand van 1609 – 1621.

Een klein gedeelte van het immens grote schilderij (230 x 550 cm) van Bartholomeus van der Helst (1613 – 1670), ‘Schuttersmaaltijd ter viering van de Vrede van Munster in 1648’ in de Sint Joris- of Voetboogdoelen, staat op een Nederlandse postzegel (nvph 1753) afgebeeld.
Rechts op de voorgrond staat Cornelis Jansz Witsen (donkere kleding met hoed en witte veer) tegenover luitenant Oetgens van Waveren (linker hand op borst en hart). Zij spelen de hoofdrol tijdens de maaltijd. De luitenant feliciteert met een handdruk de kapitein. Witsen zal zo meteen een dronk uitbrengen uit de kostbare zilveren drinkhoorn van het Sint Jorisgilde op het beëindigen van de oorlog.

Schuttersmaaltijd Van der Helst

Meer info, vermoedens, ideeën over de toekomstige emissies in 2017 en 2018?

Afgezien van enkele jaarlijkse emissies als de kinderzegels 2017 en Decemberzegels 2017 zijn er misschien lezers, die aanvullingen van toekomstige postzegeluitgaven nog in 2017 en 2018 kennen. Ik ben benieuwd naar uw reacties.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Nederland VredeNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 3,57 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (33) Schrijf een reactie

 • aadb op 19 februari 2017 om 10:17

  Ach Bate hoe mooi je een en ander ook kan verwoorden het plaatje wordt door gebruik van de zegels te niet gedaan .Strepen met pen en viltstift is de toekomst ,wie daar aan mee wil doen is rijp voor !!???Het zou je sieren als je daar eens flink stelling tegen zou nemen

 • Piet op 19 februari 2017 om 11:03

  In 2018 zijn de Olympische Winterspelen in Zuid Korea. Maar het zal er wel niet van komen! Sport verbroedert is de mening van velen en PostNL voert liever “oorlogje” met verzamelaars.
  Dat de jeugd veel interesse heeft in sport postzegels is ook niet bekend.
  En de verenigingen maar moeite doen om de jeugd te interesseren. De carnavals hit: Dit is het einde……..gaan we volgende week zingen. Laten we daar maar mee beginnen voor de komende tijd.

 • aadb op 19 februari 2017 om 11:13

  @Je vraagt je toch af hoe zo,n beslissing tot stand is gekomen ,er zullen toch mensen met een opleiding aan te pas komen ,die gaan brainstormen hoe ze op een simpele manier een hobby om zeep kunnen helpen.Er moet toch ergens iets gebeurt zijn bij deze wereld vreemde mensen ,een frustatie uit het verleden? waar ze als kind te weinig aandacht kregen omdat pa na zijn werk zijn postzegels zat en ma het huishouden deed .Het lijkt dan een mooie wraak op deze generatie ,helaas kan je er aan vast knopen dat door het verdwijnen van deze hobby ook de baan op het spel wordt gezet maar dat schijnt niet te deren .

 • Jos van den Bosch op 19 februari 2017 om 12:47

  Gelijkstelling financiering openbaar en bijzonder onderwijs bijv. en de invoering van het algemeen kiesrecht. Zijn alleszins een zegel waard ( met of zonder streep!)

 • Bate Hylkema op 19 februari 2017 om 12:48

  De Erasmusbrug verbindt de oevers van de Nieuwe Maas, niet de Nieuwe Waterweg zoals ik abusievelijk heb vermeld.

 • Jan1964 op 19 februari 2017 om 18:53

  150 jaar Rode Kruis
  Dick Bruna
  Olympische Spelen
  Omroepgeschiedenis

 • Bate Hylkema op 19 februari 2017 om 20:26

  AADB: je vraagt me eens “flink stelling te nemen tegen . . “.
  Waartegen zou ik stelling moeten nemen? Tegen de vlugger en steeds meer veranderende tijdgeest, die zich ook volledig meester heeft gemaakt van PostNL? Dat is een onmogelijke klus!PostNL is geen staatsbedrijf meer met talrijke beschermende wetten, voorschriften en regels. PostNL is een modern zakelijk en commercieel handelend en denkend bedrijf geworden (zoals dat gebruikelijk is in het huidige bedrijfsleven), waar de marktwerking hoogtij viert.
  Intern zullen bij PostNL jongere medewerkers zijn met zakelijk radicale standpunten, terwijl ouderen gevoelsmatig minder strenge veranderingen willen doorvoeren.

  De afstempelproblematiek speelt hierbij ook een rol. Juridische stappen en acties hiertegen kunnen niets veranderen, evenals een vurig pleidooi.
  Let wel slechts twee of drie procent van de totale poststroom is van postzegels voorzien. Een klein percentage daarvan is van filatelisten. Het zal een ‘gevecht’ worden van een muis tegen een olifant.
  Berusten? Nee! ’t Is slecht (feitelijk onmogelijk) vechten tegen de bierkaai (tijdgeest)!

 • aadb op 19 februari 2017 om 21:40

  Bate bedankt voor dit verhelderende betoog .Ik lees toch wel berusten?Nee waarbij de opmerking muis olifant opgeld doet .Ik vraag mij af hoe de UPU staat tegenover Postnl inzake stempeling van poststukken op hun wijze .Je vraagt je ook af of het toegestaan is je eigen zegels die je aanbied op een postpakket zelf kan ontwaarden met een balpen streep .Je zou kunnen aangeven aan de balie medewerker dat je een en ander reeds voor hem gedaan hebt scheelt de medewerker een beetje tijd .Wie controleert wie de strepen heeft gezet dit systeem werkt natuurlijk fraude in de hand .

 • René Hillesum op 19 februari 2017 om 22:09

  @AADB: waarom eigen strepen zetten? Een eigen stempel is toch veel mooier? Als dat niet efficiënt is…. Hoeft niemand van PostNL er meer iets aan te doen.
  Wel even opletten dat duidelijk waarneembaar is dat de postzegels niet eerder werden gebruikt en ook niet meer voor frankering gebruikt kunnen worden. Zie: https://goo.gl/cqdX50

 • aadb op 19 februari 2017 om 22:35

  René ik heb het over fraude ,je kent een postmedewerker die je moet overtuigen dat je de strepen vast gezet hebt .Je ontvangt regelmatig pakketten met gestreepte zegels ,die haal je eraf en plak je op je eigen pakket en hup aanbieden met het verhaal ik heb ze reeds ontwaard Het zal de medewerker verder worst zijn hoe een en ander in zijn werk gaat Een datum wordt immers nergens gezet ? .Kortom men vraagt om problemen die je met het zetten van een datum stempel niet hebt

 • Bate Hylkema op 20 februari 2017 om 03:31

  * Op redelijk kort termijn ben ik van plan n.a.v. een popie-jopie-uitgevoerde emissie (27/3) en van een nog enigszins uitstraling bezittend postzegelvel (24/4) u nader te informeren.
  * Ik ben uitermate geïnteresseerd in de doelgerichte en (bege)leidende rol in de eerst volgende edities van het maandblad Filatelie, dat meer over het daar-en-toen in Verweggië informeert en minder over het hier-en-nu in ons land. Vooral naar Filatelie’s standpunt over de innovatieve stempelmaterie kijk ik naar uit.

 • aadb op 20 februari 2017 om 22:11

  Zouden ze het weten?
  de verantwoordelijke die bedacht hebben om geen stempels meer te gebruiken .Zouden die bedenkers weten dat ze een inkomsten bron van Postnl om zeep helpen en weten ze dat niet alle postagenten de stempels hebben terug gestuurd zouden ze het weten?Weten ze überhaupt wat filatelie is ?zouden ze het weten de product managers die hun product door penstreken naar de andere wereld ziet gaan zouden ze het weten ?Hoeveel pakketten zijn er al verstuurd zonder penstrepen zouden ze het weten? Zouden ze het weten dat de penstreken onbeperkt gebruikt kunnen worden omdat er geen datum vermeld staat zouden ze het weten ?En hoe zal het zijn als ze hier een reactie op geven die er toe leid dat de boel wordt terug gedraaid .En ik zou willen weten wat de KNBF en de NVPH hebben bereikt men zwijgt in alle talen,men zoekt naar een oplossing maar hoe langer dit duurt hoe groter de schade .

 • A. Haan op 21 februari 2017 om 15:21

  Mijn kleinkind heeft met een potlood strepen op een nieuw vel postzegels gezet.
  Mag ik deze dan alsnog gebruiken? De gom zit er nog op!!! Gewoon doen denk ik. Wie bewijst dat ik of de beambte dit gedaan heeft.

 • Jan1964 op 16 mei 2017 om 08:11

  De nieuwe Collect staat on line. Opvallend in het programma van de tweede helft 2017 : Geen Grenzeloos Nederland.
  http://postnl.turnpages.nl/DS/public/slot00005/

 • Jan1964 op 16 mei 2017 om 08:53

  De nieuwe postzegels tot en met september staan inmiddels ook op http://collectclub.postnl.nl/
  De gezamenlijke uitgifte is wat onduidelijk. Komt er nu een Luxemburgs velletje of een gemengd Luxemburgs-Nederlands velletje naast het Nederlandse velletje ? Of in totaal drie velletjes ?

 • Jan1964 op 16 mei 2017 om 10:46

  Er lijken drie velletjes uit te komen. Een Nederlands, een Luxemburgs en een gemengd dat de abonnees gestempeld als geschenk krijgen.

 • Lars op 16 mei 2017 om 11:22

  Het gemengde velletje komt op dezelfde dag uit als de andere velletjes, 25 augustus. Het gestempelde velletje krijgen de abonnees pas aan het einde van het jaar.
  Gelukkig is het dus ook postfris te koop. Gelukkig maar, persoonlijk ben ik geen liefhebber van velletjes met zo’n nepstempel.
  Ik weet het, je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Maar gezien de bedragen die wij jaarlijks kwijt zijn aan een abonnement mogen ze van mij best zo’n velletje (a €2 ongeveer) postfris cadeau doen.

 • willem op 16 mei 2017 om 12:57

  Ik mis een uitgifte vanwege 500 jaar Reformatie. Jammer! Een gemiste kans.
  Wel uitgifte mode II…

 • Jan1964 op 16 mei 2017 om 14:10

  Als Eindhovenaar vraag ik me af. Een postzegel met het station en hoogspoor in het velletje met architectuur van de wederopbouw ?
  Ik heb jullie vanmorgen meteen na de Facebookers op de hoogte gebracht. Nu kan ik de verhalen in Collect wat nauwkeuriger lezen. De gedrukte Collect lag ook net bij mij in de bus.

 • Jan1964 op 19 mei 2017 om 11:20

  17 juli
  Leven in de Noordzee
  Museum Voorlinden

  25 augustus
  Multilaterale Hertogpost 2017

  11 september
  Viktor&Rolf
  Architectuur van de wederopbouw

  20 oktober
  Dag van de Postzegel 2017

  6 november
  Kinderpostzegels 2017

  13 november
  Decemberzegels 2017

 • Patrick Lava op 19 mei 2017 om 11:42

  @Willem
  Voor een uitgifte die 500 jaar reformatie herdenkt, moet je naar … Vatikaanstad!
  https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/postzegel-van-luther-herdenkt-500-jaar-reformatie
  Hoe zei men dat vroeger in Nederland? Nou breekt mijn klomp …

 • Patrick Lava op 19 mei 2017 om 11:48

  @Willem – bis
  En naar de zuidelijke Nederlanden, sedert 1830 ook bekend onder de naam België, waar in de paar eeuwen daarvoor de protestanten door de inquisitie nochtans ongenadig werden vervolgd.
  http://www.bpost.be/sites/default/files/product/Pr%C3%A9sentatieNieuwe%20Collectie2017_NL.pdf

 • Jan1964 op 19 mei 2017 om 14:48

  Veel landen met een overwegend katholieke geschiedenis geven postzegels voor 500 jaar Reformatie uit : Italië, Litouwen, Polen en het Vaticaan.
  Bij de Noordse landen heb ik nog geen enkele postzegel voor 500 jaar Reformatie gevonden hoewel Luther juist daar een groot stempel op de maatschappij heeft gedrukt.

 • Lars op 20 mei 2017 om 09:34

  Opvallend dat de Vaticaanse post postzegels uitgeeft voor 500 jaar reformatie.
  Het Vaticaan is verantwoordelijk voor de dood van ontelbare protestanten.

 • Patrick Lava op 20 mei 2017 om 12:34

  @Lars
  Ik ben zelf protestant (en woon in een Vlaamse stad die ooit een protestantse republiek was – zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Gentse_Republiek), maar ik denk niet dat je het huidige Vatikaan, dat pas in het leven werd geroepen met het verdrag van Lateranen in 1929, kunt verantwoordelijk houden voor de gruwelijke vervolgingen uit het verleden.
  Overigens: de eerlijkheid gebiedt ons te erkennen dat de protestantse heersers toen en later ook geen doetjes waren en er is net zo goed vervolging van katholieken geweest in protestantse gebieden als omgekeerd.
  Dat Vatikaanstad vandaag Luther en de reformatie met een postzegeluitgifte herdenkt, deed mij in eerste instantie ook verbaasd de gereformeerde wenkbrauwen fronsen, maar bij nader inzien wil ik het als een (schuchter) gebaar van verzoening beschouwen. Ieder denke daar natuurlijk het zijne van, maar op zich vind ik dat eigenlijk wel positief.

 • Rik op 22 mei 2017 om 21:35

  In september komt er een uitgifte 500 jaar Reformatie door samenwerking tussen Post NL en FV Gabriël

 • Prins op 22 mei 2017 om 22:56

  Beste Rik,

  Wordt de zegel van PostNL en FV Gabriël die jij bedoelt. een persoonlijke postzegel met een invulling over de reformatie?

 • Rik op 23 mei 2017 om 08:44

  @Prins,

  Het is een vel met 3 persoonlijke postzegels; invulling Reformatie en Luther. Bedoeling is om ook aan te bieden via Collect.

 • Prins op 23 mei 2017 om 10:50

  @Rik: Dank voor de concrete info

 • Pieter op 26 mei 2017 om 19:30

  Als protestant juich ik de actie van FV Gabriel van harte toe!

 • Rik op 18 juli 2017 om 13:35

  Het velletje met 3 zegels over Luther en 500 jaar Reformatie komt officieel uit op 22 september. Twee zegels met delen van een schilderij van het Catharijne Convent en een herdenkingsglas.

 • Prins op 19 juli 2017 om 11:02

  @ Rik: Dank voor de melding.

 • Rik op 17 augustus 2017 om 19:47

  Het velletje is gereed en zal zoals eerder vermeld vanaf 22 september te koop zijn.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)