Nieuwe dagtekenstempels: zoekt u mee? - Postzegelblog

Nieuwe dagtekenstempels: zoekt u mee?

1

Vanaf 1 juni 2017 is een filatelistisch georiënteerde traditie weer in ere hersteld: het verzamelen van dagtekenstempels. In de november-editie van het maandblad voor postzegelverzamelaars ‘Filatelie’ (blz. 655) is een oproep afgedrukt, waarin Kees Verhulst de lezers vraagt hem te helpen bij het samenstellen van een dagtekenstempel-overzichtlijst van Nederlandse plaatsen en steden.

Zoals u ongetwijfeld nog weet, kwam PostNL op het ‘lumineuze idee’ per 1 januari 2017 processen op het postkantoor voor de ondernemer te vereenvoudigen door het handmatig stempelen van poststukken te beëindigen. Ontwaarden van postzegels moest voortaan heel goedkoop met krassen van een pen uitgevoerd worden! Hierop is door filatelisten en handelaren afkeurend gereageerd. Een verzamelaartraditie was ten dode op geschreven.

Herintroductie dagtekenstempels

Voor de herintroductie van het dagtekenstempel is een nieuw ontwerp gemaakt. De afdruk van de rubberen stemplaat toont uit een dubbele ring, waarin de plaatsnaam, datumaanduiding en een nummer staat. Dit nummer, nauwkeuriger aangeduid volgnummer, heeft betrekking op een van de PostNL-locatie in een wijk van plaats of stad.

Het onderscheid tussen plaats en stad heb ik opzettelijk opgevoerd. Onder ‘plaats’ vallen ontzaglijk veel dorpen, die maar één contactpunt van PostNL bezitten. Al deze kleine PostNL-vestigingen voeren het nummer ‘1’ in hun stempel, zoals dat in mijn woonplaats ook het geval is. De filatelist heeft voor plaatsen met twee of meer PostNL-steunpunten belangstelling.
In grotere plaatsen en vooral steden is sprake van meerdere wijken en stadsdelen. In vele, misschien ook in alle, bevinden zich PostNL-steunpunten, die of een PostNL-postkantoor, of een PostNL-pakketpunt, of een PostNL-Bussiness Point kunnen zijn.

Dagtekenstempels Gorredijk

Via Google is het eenvoudig de steunpunten in iedere plaats te vinden onder de zoekopdracht-term ‘PostNL-vestiging ???’ (in combinatie met plaats/stad). Ook het aantal met adres wordt meteen opgevoerd. Gorredijk beschikt over drie PostNL-steunpunten. Bij het vergaren van de verschillende stempelafdrukken is het aanbevelenswaardig ook het adres van de vestiging erbij te vermelden

  • Gorredijk 1: Langewal 19.
  • Gorredijk 2: Formanjestrjitte 6/8.
  • Gorredijk 3: Hoofdstraat 28/30.

Een bijzonderheid van Gorredijk 2 & 3 is dat beide PostNL-postpunten nog over de oude stempel beschikken, waarop straatnaam nog wordt vermeld. De diameter van de cirkels verschilt: de oude stempel is 37 mm lang, de nieuwe stempel 33 mm.

Dagtekenstempels Drachten

In Drachten blijken volgens het Google-overzicht negen PostNL-vestigingen te zijn. Inmiddels heb ik vier vestigingen daarvan bezocht.

  • Drachten 3: Oudeweg 34a.
  • Drachten 6: Eems 30.
  • Drachten 7: Oosterstraat 20.
  • Drachten 9: Middelwyk 31.

Zoekt u mee?

De heer Verhulst (en veel verzamelaars met hem) zal ingenomen zijn met het ontvangen van de resultaten van uw speur- en zoektocht in uw woonplaats. Verhulst: “Degene die de meeste afdrukken aanlevert in combinatie met de vermelding van de locatie, is een leuk prijsje te verdienen.”Vondsten kunt u zenden naar kees.verhulst(ad)gmail.nl.
Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Beeld: B. Hylkema

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (1)

  • Sebastian op 21 februari 2018 om 11:37

    Waar is een overzicht te vinden van alle dagtekenstempels welke reeds zijn verzameld? Dit om dubbel werk te voorkomen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)