Postzegels met afbeelding koning Edward VIII (deel 2) - Postzegelblog

Postzegels met afbeelding koning Edward VIII (deel 2)

1

Ten behoeve van de internationale handel tussen Afrikaanse landen en Groot-Brittannië bestond in Marokko een achttal postkantoren die onder supervisie van het hoofdpostkantoor te Gibraltar, Britse postzegels gebruikten voor de correspondentie. De postzegels werden voorzien van een afdruk van het stempel van Gibraltar, A26, dat aangaf dat de postzegels in het buitenland waren gebruikt. Vanaf 1907 werden Britse postzegels gebruikt met de opdruk MOROCCO AGENCIES onder supervisie van de Britse postdienst.

 

 

Nog geen twee maanden na de uitgifte van de vier postzegels met afbeelding van koning Edward VIII verschenen op 26 oktober 1936 twee postzegels met de opdruk MOROCCO AGENCIES. De twee postzegels hadden de waarden van 1D en 2½D. De opdrukvorm MOROCCO op 1D en 2½D bestaat in twee typen. Type 1 heeft een woordlengte van 14¼ mm en type 2 een lengte van 15¼ mm. Deze typen komen ook voor bij de opdrukken voor het Spaanse deel van Marokko. De opdrukvorm type 2 werd gebruikt voor de herdruk van 5 januari 1937. Deze herdruk was vooral het gevolg van de grote vraag naar deze zegels door postzegelverzamelaars. Beide typen komen in de herdruk voor. De postzegels werden alleen voor de briefpost gebruikt, voor pakketten e.d. werden nog steeds Britse postzegels zonder opdruk gebruikt. De zegels konden op alle acht postkantoren in Marokko worden aangeschaft.

 

Tussen Frankrijk en Spanje werd op 27 november 1912 een verdrag gesloten waarbij Marokko in een Frans en een Spaans deel werd opgesplitst. De stad Tanger werd tot Internationale Zone verklaard. Voor de stad Tanger werden vanaf 1 mei 1927 Britse postzegels met opdruk TANGIER gebruikt. Drie postzegels met afbeelding van koning Edward VIII verschenen met die opdruk op 26 oktober 1936 in de waarden ½D, 1D en 1½D. In totaal werden 110 verschillende Britse postzegels met de opdruk TANGIER uitgegeven. Daarmee kwam een einde op 30 april 1957.

 

Voor het Franse deel van Marocco werden voor de in dat protectoraat zich bevindende Britse postkantoren vanaf 1917 Britse postzegels gebruikt met opdruk  MOROCCO AGENCIES en een waardeaanduiding in Franse valuta, aangegeven door CENTIMES. Twee postzegels, van ½D en 1½D, werden van een waarde voorzien van 5 respectievelijk 15 centimes. De uitgiftedatum was, net als bij de andere uitgifte, 26 oktober 1936. Het gebruik van deze opdrukzegels werd beëindigd op 8 januari 1938. Een Brits postkantoor was gevestigd in Casablanca, Fez, Marakesh, Mazagan, Saffi en Maquinez. Frans Marokko bestond tot 2 maart 1956. Marokko werd na de onafhankelijkheidsverklaring een koninkrijk.

 

Voor het Spaanse deel van Marokko, waar ook Britse postkantoren waren gevestigd zoals in Casablanca, werden alle vier Britse zegels met afbeelding koning Edward VIII van een opdruk voorzien in CENTIMOS. Ook deze serie kwam uit op 26 oktober 1936. Britse postkantoren waren gevestigd in Tetuan, Alcazar en Larache.

Type 1 Type 2

Type 1

Type 2

De opdrukvorm MOROCCO 10 op 1D  met waarde in centimos bestaat in twee typen. Type 1 heeft een woordlengte van 14¼ mm en type 2 een lengte van 15¼ mm. Er bestaan horizontale en verticale paren. De lengte kan men het beste meten over het woord MOROCCO. De opdrukvorm type 2 werd gebruikt voor de herdruk van 5 januari 1937. Deze herdruk was vooral het gevolg van de grote vraag naar deze zegels door postzegelverzamelaars. Beide typen komen in de herdruk voor.

De beide typen worden vooral verzameld in blokken van vier stuks met horizontale paren type 1 en type 2, maar ook in blokken van vier met verticale paren type 1 en type 2. Het bovenstaande blokje van vier bestaat uit twee horizontale paren type 1 en type 2.

Verder kan men zich gaan verdiepen in afwijkingen in de opdrukvorm. Zoals de opdruk van CENTIMOS op de postzegel van 1½D die zodanig is vervormd, dat de middelste letters kleiner zijn dan de buitenste letters. Maar er komen meer foutjes voor in deze waarde zoals de letter Q in plaats van de letter G in AGENCIES. Wel eens gezien maar verder helaas niet meer gevonden!

Of, zoals bij de zegel voor het Franse deel van Marokko, beschadigde letters zoals de poot van de letter M en volgelopen letters zoals de letter A. Zo kan men vele foutjes en afwijkingen ontdekken. Bij andere waarden zijn eveneens vele afwijkingen te vinden.

Maar men kan zich ook gaan specialiseren op velranden met daarop bijvoorbeeld het controlenummer A/36 en drukcilinder 6. En niet alleen A/36 maar ook A/37 komt voor. Uiteraard zijn deze nummers te vinden op de vellen zonder opdruk en met opdruk. Het hoogste nummer tot nu toe vond ik op ½D zonder opdruk met controlenummer A/37 en cilindernummer 26. En dan kan men nog cilindernummers vinden met of zonder punt achter het cijfer. Kortom, heel wat mogelijkheden om een prachtige verzameling op te bouwen van deze wel zeer kort in omloop zijnde serie postzegels, zonder en met opdrukken.

Het is me in de loop der jaren wel opgevallen dat heel veel poststukken beplakt met opdrukzegels met afbeelding koning Edward VIII uit Marokko, vooral het Spaanse deel, afkomstig zijn van Selfridge & Co. Ltd. Philatelic Dept. De warenhuisketen werd op 15 maart 1909 opgericht met een eerste vestiging in Oxford Street in Londen. Oprichter was Harry Gordon Selfridge en de vestiging in Londen was de op één na grootste na Harrods. Al vrij snel werd een afdeling filatelie ingericht. Ook andere vestigingen van Selfridge in Groot-Brittannië en in het buitenland kregen een afdeling filatelie. Deze afdelingen hadden heel veel klanten. Voor zendingen naar klanten buiten Marokko, zoals de envelop laat zien naar Leominster in Engeland, gebruikte men stevige bruine enveloppen. Het Britse postkantoor in Tangier beschikte over alle postzegels met de opdrukken van de drie Marokkaanse delen en daarvan maakte Selfridge graag gebruik. In Nederlandse warenhuizen vond men vroeger ook wel een afdeling waar men postzegels en andere filatelistische producten kon kopen. Waar zijn die gebleven?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Groot Brittannië Marokko Spanje



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • FrancRossi op 30 oktober 2017 om 11:36

    Ja, ook het inmiddels ter ziele V&D had in elk geval in Tilburg een mooie afdeling filatelie met veel vitrines.
    Ik kon me daar vergapen aan het vele moois terwijl andere kinderen van mijn leeftijd zich vermaakten met de roltrappen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)