Heinz Sielmann. Een echte ‚Natuurvorser‘ - Postzegelblog

Heinz Sielmann. Een echte ‚Natuurvorser‘

3

Al vroeg in zijn leven vond hij de voorfilms in de bioscoop, die over de natuur gingen, veel interessanter dan de hoofdfilm. Hij wilde natuurfilmer worden. In 1938 op 27-jarige leeftijd, vertoonde men in de Memel een stomme film van zijn hand over “Vogels over Lagunes en Weiden”, waarvoor hij grote erkenning kreeg. Maar dan trof hem het lot, dat zovelen in Duitsland trof: hij moest de “Wehrmacht” in. Daar, in de ‘Lucht-verkenningsschool Pose’, werkte hij samen met Joeseph Beuys, de belangrijke naoorlogse kunstenaar, zij werden goede vrienden.

In Posen studeerde hij ook nog eens Biologie aan de universiteit. Toen hij op Kreta door de Britten gevangen genomen werd waren die zo onder de indruk van het filmmateriaal, dat hij voor de BBC mocht werken. Hij kwam uiteindelijk einde veertiger jaren in München terecht, waar hij in 1949 zijn eerste internationale natuur- en bioscoopfilm draaide.

Hij ontmoette Konrad Lorenz, die met het bestuderen van het gedrag van onder andere ganzen de Nobelprijs toegekend kreeg. Dat resulteerde in een hechte samenwerking en leverde enkele prachtige prijs gekroonde films op. Omdat hij een film maakte over spechten in het bos, titel:’ de timmerlui van het bos’, noemde men hem in Engeland ‘mr. Woodpecker’. Hij maakte in opdracht van de Belgische koning een film over de berggorilla’s. In 1962, als eerste filmer vroeg hij aandacht voor de Galapagos eilanden, met de film’ Landing in Eden’. Daar werkte hij samen met een leerling van Lorenz: Eibl-Eibelsfelt. Zo ontwikkelde zich een hechte naoorlogse school, dat voor de gedragsleer (ethologie) in de Biologie een hele grote betekenis had en de aanzet tot de ethologie lag dan ook in Duitsland.
De levensverhalen van Grzimeck en Sielmann waarmee hij later heel intensief zou samenwerken, kruisten zich in het onheil: ook zijn zoon kwam om, bij een ongeluk in Kenia tijdens een expeditie. Zijn documentaire “The Hellstrom Chronicle”kreeg in 1972 een Oscar. Zowel Grzimeck als Sielmann werden beiden bij het grote publiek bekend door hun televisie programma’s: Sielmann presenteerde de “Expeditionen ins Tierreich”,veelal samengesteld uit eigen filmmateriaal. In 1994 kreeg hij een ‘eredoctoraat’ aan de universiteit München, gaf samen met Grzimeck een tijdschrift uit en probeerde de ‘doodsstrook’ langs de Duits-Duitse grens voor de natuur te behouden, uiteraard gesteund door een film: “In de Schaduw van de Grens’. Tegenwoordig vormt dit project de ‘Groene band van Europa’. Om een en ander te beheren werd de ‘Heinz Sielmann-stichting ’opgericht gevestigd in het landgoed Herbigshagen in Duderstadt. Hij overleed op 6 oktober 2006 in München en ligt begraven in de Sint Franciscus van Assisi kapel op het landgoed.

Het heeft verhoudingsgewijs lang geduurd voordat deze groep natuurvorsers, Sielmann, Grzimeck en Lorenz internationale erkenning kreeg. Hoogstwaarschijnlijk is dit te wijten aan het feit dat het noodlot ze in de Tweede Wereldoorlog, aan de verkeerde kant, terecht liet komen.
Nu hebben Sielmann en Grzimeck een postzegel in Duitsland, maar voor Lorenz, nota bene als Nobelprijswinnaar, moeten we nog steeds naar ‘godweetwaar’ gaan om hem op een postzegel te vinden.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Apen Nobelprijswinnaars Tweede wereldoorlog VogelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • Franc Rossi op 3 november 2017 om 12:34

  maar voor Lorenz, nota bene als Nobelprijswinnaar, moeten we nog steeds naar ‘godweetwaar’ gaan om hem op een postzegel te vinden. ??
  NVPH 222 is al wel even geleden en er schijnt een “persoonlijke” postzegel van te bestaan die ik nog niet heb gevonden.
  Er mag best meer filatelistische aandacht komen voor Nobelprijswinnaars maar wellicht verkopen zegels met bv Doutze Kroes beter.

 • willem hogendoorn op 5 november 2017 om 10:08

  @ Frank: NVPH 222 is van Nobelprijswinnaar Hendrik Antoon Lorentz. In dit artikel gaat het over een andere Lorenz, namelijk Konrad Lorentz. Onze Lorentz ontving de Nobelprijs voor Natuurkunde. Konrad voor voor de Fysiologie of Geneeskunde. Hij ontving die Nobelprijs overigens samen met o.a. de Nederlander Niko Tinbergen.

 • Franc Rossi op 5 november 2017 om 20:26

  @Willem Bedankt voor de reactie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)