Engelse kinderboeken - Postzegelblog

Engelse kinderboeken

3

Helaas is het boek dat we thuis hadden over de avonturen van Alice in Wonderland verloren gegaan. We hebben daar als kinderen volop in gelezen en de plaatjes bekeken. Waarschijnlijk stukgelezen. We vonden de verhalen toen prachtig, spannend en onverwacht. Toen, maar nu nog steeds. Leuk dat de Britse Post in 1979 het ‘Jaar van het Kind’ aangreep om een serie postzegels te wijden aan kinderboeken.

De verhalen van Peter Rabbit, bij ons bekend als Pieter Konijn, zijn voor het eerst verschenen in 1902. Ze zijn geschreven en geïllustreerd door Beatrix Potter, geboren op 28 juli 1866 te Londen. Zij kwam op haar vakanties veel in aanraking met de natuur en de dieren die daar leven maar ook huisdieren, eerst in Schotland, later in het Engelse Lake District.

De tekeningen van dieren in mensenkleding en de verhalen die zij daarbij schreef, werden door uitgeverij Frederick Warne & Co in druk uitgevoerd in kleine boekjes. Ze waren direct een groot succes. De verhalen van Pieter Konijn en zijn vrienden werden in vele talen gepubliceerd. De eerste vertaling was in de Nederlandse taal. Dat boekje kreeg de titel ‘Het verhaal van Pieter Langoor’ en verscheen in 1912. Zelfs bestaat het boekje van Peter Rabbit in Egyptische hiërogliefen, in 2005 uitgegeven door ‘The British Museum Press’ en in het Latijn. In totaal verschenen 23 verschillende titels.

Beatrix Potter werd een vermogende schrijfster. Ze kocht een boerderij in Near Sawrey vlak bij Hawkshead in het Lake District. Op de foto is zij te zien in de deuropening van haar boerderij. Na haar overlijden op 22 december 1943 schonk zij al haar bezittingen aan de National Trust en de landerijen vormden toen de basis voor vele beschermde gebieden in Cumbria. Haar boerderij kan worden bezocht, wat wij, tijdens onze diverse vakanties, verschillende keren hebben gedaan.

In Engeland was het boekje ‘The Wind in the Willows’, geschreven door Kenneth Grahame en geïllustreerd door Ernest Shepard, erg populair. Grahame werd op 8 maart 1859 geboren in Edinburgh. Hij was al vroeg wees en werd door zijn grootmoeder in het dorpje Cookham in het graafschap Berkshire grootgebracht. In deze landelijke omgeving, met het bosrijke Quarry Wood en de rivier de Thames, waren zijn inspiratiebron voor het schrijven van een kinderboek.

Grahame schreef enkele kinderboeken waarbij Mr Toad meestal de hoofdrol speelt. Het boek begon als een bundel verhalen geschreven in 1899 die later, in 1908, in boekvorm werden overgezet. De verhalen zijn een persiflage op de klassenmaatschappij van toen. Toad (de pad) is rijk, de andere figuren, zoals Rat (intelligent dier), Mole (een mol, de bangerik) en Badger (een das, humeurig), zijn ook niet onbemiddeld. Daarnaast worden arme dieren beschreven, maar ook mensen. Soms wat verwarrend. Grahame overleed op 6 juli 1932. Hij ligt begraven op het St Cross Churchyard Holywell, in Oxford.

Alan Alexander Milne is de bedenker en schrijver van het beertje Winnie de Pooh. Milne werd geboren op 18 januari 1882 in Londen. Na zij n studie in Cambridge ging hij op 24-jarige leeftijd werken voor het humoristische tijdschrift ‘Punch’. Hij trouwde in 1913 en na de geboorte van zijn enige zoon in 1920 begon hij serieus te schrijven. Hij schreef enkele korte verhalen en een detective, ‘The red house mistery’.

Winnie de Pooh kwam pas in 1925 voor het eerst voor in een kerstverhaal dat hij had geschreven voor zijn zoon Chistopher Robin. Het verhaal speelde zich af in het Ashdown Forest (het Honderd Bunderbos) waar zijn zoon veel speelde met zijn teddybeer. Dit verhaal en nog een aantal andere verhalen waarin Winnie de Pooh de hoofdrol speelde, werden gebundeld en op 14 oktober 1926 uitgegeven. Het boek werd in 25 talen vertaald. Milne overleed op 31 januari 1956.

Lewis Carroll is de pseudoniem van Charles Lutwidge Dodsgon. Hij werd geboren op 27 januari 1832 te Daresbury, een dorpje in het graafschap Cheshire. Hij was de oudste zoon van het gezin met elf kinderen. In 1851 ging hij naar Oxford waar hij cum laude afstudeerde in de wiskunde. Hij was een huisvriend van een docent aan de Universiteit van Oxford, Henry Liddell. Die hadden een dochter, geboren in 1852, en zij was de inspiratie van zijn boek ‘Alice’s Adventures in Wonderland’.

Het verhaal van Alice in Wonderland wordt beschouwd als een ‘modern’ sprookje. Alice zit samen met haar zus aan de oever van een meertje. Haar oudere zus is een erg saai boek aan het lezen. Dan komt plotseling een zenuwachtig pratend wit konijn langs gerend met een horloge. Alice volgt het konijn tot in een konijnenhol. Ze valt in het hol en dan blijkt ze zich in de vreemde wereld te bevinden: Wonderland. Op haar tocht door Wonderland komt ze vele merkwaardige figuren tegen, zoals de Cheshire Cat (afgebeeld op de postzegel), de Maartse Haas, de gekke hoedenmaker en de wrede Harten koningin. Uiteindelijk wordt ze wakker en blijkt alles een droom geweest te zijn.

Het verhaal ontstond in juli 1862 toen hij een boottochtje maakte waarbij Alice Liddell en haar twee zusjes aanwezig waren. Alice was toen 10 jaar oud. Tijdens dat roeitochtje vertelde Lewes Carroll het verhaal over Alice in Wonderland. Lewes schreef het verhaal op dat in februari 1863 in ruwe vorm gereed was. Hij vroeg John Tenniel, een toen bekende illustrator, tekeningen te maken aan de hand van de teksten. In november 1863 kwam de eerste druk van het boek uit.

Na de Franse en Duitse vertaling van het boek in 1867 volgden nog veel meer vertalingen. Van Afrikaans in 1934 tot Zulu in 2014. De Nederlandse vertaling verscheen in 1874 of 1875 met de titel ‘Lize’s avonturen in Wonderland’. In 1887 verscheen een Nederlandse herdruk, nu met de titel ‘Alice in het Land der Dromen’. In 1899 weer een herdruk met de titel ‘Alice’s Avonturen in Wonderland’. Maar het boek werd ook uitgegeven in Esperanto en in het Latijn. Op 14 januari 1898 overleed Lewis Carroll aan de gevolgen van een longontsteking. Hij ligt begraven op het kerkhof in Guildford.

Het boek werd tot nu toe zes keer verfilmd, voor de eerste keer in 1903 als stomme film met een lengte van 12 minuten. Voor mij blijft het boek van Alice in Wonderland een van de meest geliefde boeken uit mijn jeugd. Heeft u ook een dergelijke herinnering?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië BoekenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

  • Patrick Lava op 6 januari 2019 om 09:46

    Als ik denk aan boeken uit mijn kindertijd, dan gaan mijn gedachten meteen naar de boeken van Dik Trom (C.Joh.Kieviet), Pietje Bell (C.Van Abkoude), de strips van Billy en Bessie Turf, Sjors en Sjimmie, Nero, De Rode Ridder, Suske en Wiske, … Er zullen er ongetwijfeld nog veel meer zijn geweest, want ik was een lezertje, maar dit zijn de eerste die me in gedachten komen. Voor de auteurs heb ik wel even moeten spieken. O ja, en Daantje (van Leonard Roggeveen), die heb ik wellicht ook allemaal gelezen 50 jaar geleden, in tempore non suspecto. Veel van die boekjes worden vandaag namelijk gebrandmerkt als niet politiek correct wegens “racistisch” of “homofoob” of “niet voldoende multicultureel” of te “blankcentrisch”, een tendens die enigszins vergelijkbaar is met heel die dwaze heisa rond Sinterklaas en Zwarte Piet.

  • Yvonne Kruse op 6 januari 2019 om 10:50

    Mooie boeken Cees. Mijn favorieten waren Arendsoog en Witte Veder gevolgd door een lange rij van Suskes en Wiskes. Die laatste zou ik nu nog wel willen lezen!

  • Franc Rossi op 6 januari 2019 om 13:31

    Hoewel in mijn jeugd strips sterk werden afgeraden heb ik er veel gelezen en ook in de krant dagelijks Suske en Wiske gevolgd. Ook van de andere boeken die Patrick en Yvonne noemen brengen er veel plezierige herinneringen. Wat er voor mij nog zeker bij hoort is de Vlaamse versie van Tijl Uilenspiegel (de Coster). Dit is het eerste boek waarvan ik weet dat ik het meerdere keren heb gelezen.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)