Klimaatslachtoffers deel 4, de orang-oetan - Postzegelblog

Klimaatslachtoffers deel 4, de orang-oetan

1

8-postzegel-orang-oetan-cuba-2007In de aap gelogeerd. Een toepasselijk spreekwoord, want ook de orang-oetan zit in moeilijkheden door de global warming. Klimaatslachtoffer nummer 4 uit de top 5 van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Langere regenperiodes verstoren de patronen van bestuiving waardoor de bomen geen of minder vrucht afzetten. Hierdoor wordt het voor de orang-oetan steeds moeilijker om voedsel te vinden.

1-postzegel-orang-oetan-verenigde-naties-geneve-199812-postzegel-orang-oetan-vietnam-1981

  Verenigde Naties (Genève) 1998      Vietnam 1981

Orang-oetan (Pongo) komt van het Maleise Orang Utan, dat bosmens betekent. Een goed gekozen naam want deze mensaap leeft nog meer in de bomen dan andere mensapen zoals de chimpansee, de gorilla en de bonobo. De orang-oetan eet vruchten, boomschors en insecten, vooral mieren. Hij kan wel 90 kilo zwaar en 1,40 meter groot worden. Het is een intelligent dier. Maar liefst 97 procent van het DNA van de orang-oetan komt overeen met het DNA van de mens. Kijk eens naar de serie postzegels van Indonesië hieronder. Wij slingeren niet van boom tot boom, maar de gezichtsuitdrukkingen hebben wel iets menselijks.

2-postzegels-orang-oetan-indonesie-1989-serie

   Indonesië 1989

Er zijn twee soorten orang-oetans. De Borneose orang-oeten (Pongo pygmaeus) en de Sumatraanse orang-oetan (Pongo Abelii). Vroeger leefden er orang-oetans in grote delen van het vaste land en de eilanden van Zuidoost-Azië. Tegenwoordig komen ze alleen nog voor in Noord-Sumatra (Indonesië) en Borneo. Er zouden er nog tussen de 50.000 en 60.000 in de oerwouden leven. Omdat orang-oetans erg schuw zijn, kunnen onderzoekers slechts een schatting maken. Staan er op de volgende postzegels (van Nederland en Groot Brittanië) nu Borneose of Sumatraanse orang-oetans?

6-postzegel-orang-oetan-nederland-19884-postzegel-orang-oetan-groot-brittanie-2009

    Nederland 1988                       Groot Britannië 2009

Niet alleen de extremere regentijden bedreigen de orang-oetans. Langzaam maar zeker verdwijnt hun natuurlijk leefomgeving. Door illegale houtkap bijvoorbeeld. 70% van het in Nederland geïmporteerde hardhout uit Indonesië is illegaal gekapt. En door bosbranden. Boeren willen een klein stukje bos platbranden voor nieuwe landbouwgrond en kunnen vervolgens het vuur niet meer onder controle houden. Maar ook door palmolieplantages. Palmolie wordt gebruikt voor de zeep- en voedingsmiddelenindustrie en biobrandstof. Door de toenemende vraag verdwijnt er steeds meer regenwoud. Kunnen de orang-oetans in de toekomst nog wel in de bomen leven zoals verbeeld op de postzegels van Sao Tome en Principe?

10-a-postzegel-orang-oetan-sao-tome-en-principe-200410-b-postzegel-orang-oetan-sao-tome-en-principe-2004

  Sao Tome en Principe  2004

En allerergste vind ik dat er nog steeds illegale handel in orang-oetans is. Voor iedere illegaal verhandelde orang-oetanbaby heeft men gemiddeld drie andere orang-oetans moeten doodschieten. Omdat er mensen zijn die zonodig een baby orang-oetan als huisdier willen hebben. Misselijkmakend om zo over het leven van dieren te beslissen.

Ik moet er niet aan denken dat de orang-oetan uitsterft. Dat we alleen nog maar ‘apies kunnen kijken’ in een dierentuin.

Nog even de vorige drie klimaatslachtoffers nog op een rij;

de zeeschildpad

de tijger

het koraal

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Nederland Groot Brittannië Indonesië Verenigde Naties VietnamNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)