Tour de France 2022 start in Denemarken - Postzegelblog

Tour de France 2022 start in Denemarken

1

De 109e editie van de Ronde van Frankrijk zal worden gereden van 1 juli tot en met 24 juli 2022. Er zullen niet twee, maar drie rustdagen zijn, omdat de Tourkaravaan na het openingsweekend in Denemarken de overstap naar Noord-Frankrijk moet maken. De drie dagen in Denemarken geeft het beeld van duizenden fans die de wielrenners aanmoedigen langs de kant. Tevens was het ook een mooie Denemarken toerisme promotie met prachtige beelden van Kopenhagen en andere Deense steden. We bezoeken ze opnieuw met onze filatelistische invalshoek.

Tour de France 2022

De start van de Ronde van Frankrijk was aanvankelijk al voor 2021 gepland in Kopenhagen. Door het verplaatste Europees kampioenschap voetbal dat eveneens in 2021 deels in Kopenhagen plaatsvond, werd besloten om de Grand Départ in Denemarken te verschuiven naar 2022. Het zal voor Kopenhagen de eerste keer zijn dat het als startplaats van de Ronde van Frankrijk fungeert; tevens is het de noordelijkste plaats waar de Ronde ooit is gestart. De eerste drie etappes vinden plaats in Denemarken; na een tijdrit in Kopenhagen volgen er nog een rit op de eilanden Seeland en Funen en een rit op het Deense vasteland, Jutland.

Nederland (2010): Tour de France (start in Rotterdam).

Denemarken betaalde om de Tour de France drie dagen te laten rijden een bedrag van 11 miljoen euro. In 2015 moest Utrecht vier miljoen euro aan Tourorganisator ASO betalen om Le Grand Départ te krijgen. De totale begroting bedroeg 15,6 miljoen euro. Achteraf rekende ING echter uit dat de Tour-start de Utrechtse economie met zo’n 34 miljoen euro heeft gestimuleerd.

Nederland (2015): Persoonlijke zegels – Tour de France 2015.

Nederland is koploper als land, waar de Tour is gestart, namelijk zes keer: Amsterdam (1954), Den Haag (1973), Leiden (1978), ‘s-Hertogenbosch (1996), Rotterdam (2010) en Utrecht (2015). In 1954 startte de Tour de eerste keer buiten Frankrijk. De Tour startte eerder in alle buurlanden van Frankrijk inclusief Engeland en Ierland maar nooit in een Scandinavisch land.

Denemarken (2010): Cycling

Met 4770 kilometers aan nationale fietsroutes en een wereldberoemde fietscultuur is Denemarken verkozen als de startlocatie. In Kopenhagen zouden er meer fietsen zijn, dan het aantal inwoners (2019: 632.000). Kopenhagen is herhaaldelijk uitgeroepen tot ‘Beste Fietsstad ter Wereld’ en voert de Tour de France route van 2022 in de eerste etappe langs het koninklijk kasteel Amalienborg, de iconische kleine zeemeermin, prachtige waterfront scenes en meer.

Enkele cijfers van de Tour de France 2022:

 • 22 ploegen
 • 218 wielrenners
 • 10 Nederlanders
 • 18 Belgen
 • totaal: 3346,5 km
 • 21 ritten

 

 

 

 

Niet de wielrenners staan centraal in deze blog maar een aantal Deense steden waar de Tour langskomt. En als je van plan bent om Denemarken te bezoeken als onderdeel van een fietsvakantie, dan kan je altijd tussentijds afstappen en genieten van het Deense gebak:

Denemarken (2021): Deens gebak.

 

Kopenhagen (tijdrit: 13,2 km)

Slechts 1,5 uur vliegen vanaf Nederland ligt de Deense hoofdstad Kopenhagen. Deze sfeervolle stad leeft met en aan het water. Op sommige plekken heeft de stad zelfs iets weg van Amsterdam. Kopenhagen is compact, historisch en ultramodern tegelijk. De kleurrijke koopmanshuizen van Nyhavn en het beeld van de Kleine Zeemeermin zijn bekende visitekaartjes voor de stad. Ga op zoek naar Deense gezelligheid – oftewel hygge – in een hippe koffiebar in de wijk Vesterbro, tijdens een picknick in de kasteeltuinen van Slot Rosenborg en tussen de foodtrucks op Refshaleøen.

Frankrijk (2012): Kopenhagen.

De presentatie van alle 22 ploegen vond plaats in Tivoli. Tivoli mag zich sinds de opening in 1843 een van de oudste pretparken ter wereld noemen, maar is nog steeds springlevend. Het pretpark bevindt zich op een prominente plek in de stad, recht tegenover het centraal station en biedt iedere generatie een heerlijk dagje uit. Van nostalgische attracties zoals de houten achtbaan uit 1914 tot klassiek kermisvermaak als gokautomaten, botsauto’s en draaimolens.

Denemarken (1993): Tivoli.

Zie de toeristische info:

https://www.anwb.nl/vakantie/denemarken/kopenhagen/bezienswaardigheden

 

Roskilde – Nyborg (202,km)

Roskilde

Roskilde is een stad in de gelijknamige gemeente Roskilde in de Deense regio Seeland. Ze telt 48.721 inwoners (2014). Het is een van de oudste steden van Denemarken. De plaats grenst in het noorden aan de Roskildefjord. Roskilde is tevens de hoofdstad van het gelijknamige Bisdom Roskilde van de Deense Volkskerk.

Denemarken (1995): Booklet Roskilde festival.

Bekend is het Roskilde festival. Het unieke aan het Roskilde Festival is dat het niet commercieel is. Het festival wordt grotendeels draaiende gehouden door vrijwilligers. Deze ongeveer 30.000 vrijwilligers werken tijdens het festival een aantal dagen en worden hiervoor beloond met een vrijkaartje. De drank- en etenskraampjes worden bemand door lokale verenigingen. De opbrengst van het festival gaat naar goede doelen. Elk jaar kiest de organisatie een thema gekoppeld aan één of meer goede doelen waarnaar het grootste deel van de opbrengst gaat.

 

 

 

 

 

In 2000 gebeurde er op het festival een ongeval met dodelijke afloop. Bij het optreden van Pearl Jam kwamen negen mensen om het leven doordat ze werden verdrukt in de menigte. Sindsdien heeft de veiligheid een hoge prioriteit. Hoewel het ongeval niet door crowdsurfen werd veroorzaakt, was dit ongeval wel de aanleiding om crowdsurfen op de meeste Europese festivals te verbieden.

Bezienswaardigheden

 • Kathedraal van Roskilde: in deze kathedraal liggen bijna alle vorsten van Denemarken vanaf de middeleeuwen begraven. De kerk was eerst een eenvoudig houten gebouw, maar werd later uitgebreid tot de kerk die hij nu is. Het gebouw staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 

 • Oude Onze-Lieve-Vrouwekerk: een romaanse kerk
 • Sint-Jacobskerk: een romaanse kerk
 • Priorij van de Heilige Catharina
 • Vikingschipmuseum: een museum waarin onder meer vijf Vikingschepen (de Skuldelevschepen) uit de elfde eeuw zijn te zien en uitleg over de cultuur en levenswijze van de Vikingen wordt gegeven.
 • Museum Ragnarock: museum over rock, pop en jeugdcultuur
 • Roskilde Museum: een museum over de lokale geschiedenis
 • Museum voor Moderne kunst: gehuisvest in een voormalig koninklijk paleis.

Van Roskilde tot een winderige sprint over de ca. 17 km lange Grote Beltbrug (Storebælt) en een spectaculaire finish op het eiland Funen.

Denemarken (2018): De Grote Beltbrug.

De Grote Beltbrug (Deens: Storebæltsbroen) is een vaste verbinding over de Grote Belt tussen de Deense eilanden Funen en Seeland en tussen de steden Nyborg en Korsør. De 18 kilometer lange verbinding bestaat uit twee bruggen van 6,6 en 6,8 kilometer lengte, die beide op het eilandje Sprogø uitkomen, en een spoortunnel van 8 kilometer lengte tussen Sprogø en Seeland. De lengte van de verbinding is 18 kilometer. De verbinding is sinds 1997 geopend voor treinverkeer en sinds 1998 ook voor wegverkeer.

 

Nyborg

Nyborg is een idyllisch kustplaatsje, een centraal gelegen knooppunt in het midden van Denemarken. Een historische koninklijke stad die een verhaal verbergt dat verder gaat dan het gewone. Het oude stadscentrum van Nyborg heeft een geschiedenis die teruggaat tot de vroege middeleeuwen.

De naam Nyborg verschijnt voor het eerst in 1193 en is afkomstig van het gelijknamige kasteel Nyborg. Dit kasteel is rond 1170 gebouwd. De eerste nederzetting ontstond aan de noordzijde van het kasteel, waar enkele jaren na de bouw van het kasteel een kerkje was gesticht. In de 13e eeuw groeide Nyborg verder uit aan de oostzijde van het kasteel – waar het huidige centrum van Nyborg ligt – en kreeg een tweede kerk. Nyborg als stad wordt voor het eerst in 1202 genoemd en kreeg in 1271 stadsrechten. De gunstige ligging midden in Denemarken en aan de veerbootroute van Seeland naar Funen maakte Nyborg tot een geschikte locatie voor het jaarlijkse Danehof, een soort parlement waar koning en edelen bijeenkwamen om te vergaderen over nieuwe wetgeving. Van 1284 tot 1413 vonden deze vergaderingen plaats in Nyborg Slot.

 

Vejle –  Sønderborg (182,0 km)

Vejle

Vejle ligt op het schiereiland Jutland. De plaats telt 51.804 inwoners (peildatum: 1 januari 2012). De stad Vejle is vooral bekend van de Stimorol die hier gemaakt wordt. Verder bekend zijn de molen van Vejle en het autovrije winkelgedeelte van de stad.

Denemarken (2020): Oude postroutes (eerste postroute van Denemarken tussen Kopenhagen en Altona/Hamburg).

Denemarken (2020): 100e verjaardag van de hereniging van Zuid-Jutland met Denemarken.

Geografisch is het gebied echter zeer interessant. Vejle ligt in een bijzonder mooie omgeving. De stad ligt grotendeels in een on-Deens uitziende kloof en buitenwijken steken ver boven het centrum uit. Buiten de bebouwde kom, en hier en daar ook tussen de huizen, is veel groen te vinden; Aan weerszijden van de fjord rijzen hoge, beboste heuvels op. Op de zuidelijke oever ligt de 93 m hoge Munkebjerg, een populair plekje waar heel wat Vejlenaren een middagje doorbrengen om er te wandelen in het bos of af te dalen over het slingerende pad dat naar de fjord leidt. Het luxehotel op de berg wordt vaak gebruikt voor congressen en seminars en het heeft een klein golfmuseum.

Denemarken (1964): JULEN (rechtsonder St. Nicolai kirke – Vejle)

De oudste delen van de St. Nikolai kirke in de binnenstad dateren van omstreeks 1250. Er is echter nadien zo veel en zo vaak afgebroken, bijgebouwd en herbouwd, dat zij nauwelijks nog lijkt op de vroeg gotische kerk van weleer. Interessant zijn een paar rariteiten, zoals een 2500 jaar oud veenlijk en 23 in de muur gemetselde schedels van misdadigers.

 

Sønderborg

Het ontstaan van de stad is nauw verbonden met Kasteel Sonderborg. In 1158 liet Waldemar I van Denemarken een donjon bouwen naast de Alssund rivier. Daarna groeide er een nederzetting naast de versterkte burcht. In 1256 kreeg de plaats stadsrechten van hertog Waldemar III van Sleeswijk. Er ontstond een levendige handel met de Hanzesteden in Noord-Duitsland en er werd een scheepswerf gesticht die voornamelijk Koggen bouwde.

Sinds 1921 is het kasteel van Sønderborg de thuisbasis van het kasteelmuseum van Sønderborg, het belangrijkste museum van het voormalige hertogdom Slesvig. Het museum herbergt lokale en regionale geschiedeniscollecties van de middeleeuwen tot heden, maar met speciale aandacht voor de Schleswig-oorlogen van 1848-50 en 1864, de Tweede Wereldoorlog en de hereniging van 1920. Het museum organiseert ook tentoonstellingen over navigatie, textiel en handwerk, en heeft een kleine kunstcollectie met werken van prominente Zuid-Jutlandse schilders door de jaren heen. Het museum maakt deel uit van Museum Sønderjylland, een constellatie van musea in Zuid-Jutland.

 

Ter vergelijking Denemarken vs Nederland

Denemarken heeft een totale oppervlakte van 43.094 km² (1,6% water), iets groter dan Nederland van 41.543 km² (18,41% water) en bijna anderhalf keer zo groot als België. Het bestaat hoofdzakelijk uit een groot deel van het schiereiland Jutland en de drie grote eilanden Funen, Seeland en Lolland, die samen met tal van kleinere eilanden de Deense archipel vormen.

Denemarken (1959): JULEN

Denemarken heeft circa 5,9 miljoen inwoners (peildatum: 2020) leeft het grootste deel in stedelijke gebieden. De bevolkingsdichtheid bedraagt 136,2 inw./km² (peildatum: 2020). Nederland heeft 17.609.246 inwoners (peildatum: 31.03.2022). De bevolkingsdichtheid bedraagt 424 inw./km².

 

Meer info:

Denemarken, Tour de France en toerisme tips:

https://www.visitdenmark.nl/pers/tour-de-france

Tour de France (site): https://www.letour.fr/fr/

Eerdere blogs waarbij de Tour de France voorkomt van alle bloggers:

https://www.postzegelblog.nl/tag/tour-de-france/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Denemarken Frankrijk Fietsen en wielrennen KerstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (10 stemmen, gemiddeld: 4,70 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • Willem op 7 juli 2022 om 07:37

  Dank Randy, ook voor de info rookmelders, herinner me de brand L’Innovation Brussel 1967 heel goed. Mensen sprongen uit het raam. De naam werd gewijzigd in Priba. Kwam een filiaal hier in Grotemarkststraat. Nu al jaren leeg. Worden appartementen. Andere info ook keurig. Moet even de I.T. wijzingen in postzegelblog oefenen. Beste groet, Willem

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)