De Legioenzegels van Frankrijk - Postzegelblog

De Legioenzegels van Frankrijk

3

Als verzamelaar van Nederlandse postzegels weet u dat op 1 november 1942 twee postzegels werden uitgegeven in rode en blauwe kleur met een hoge toeslag ten bate van het Voorzieningsfonds van het Nederlandse Legioen in 1942. Maar wist u ook dat de Franse Post hetzelfde heeft gedaan op 12 oktober 1942?

NL 402
NL 403

 

 

De twee uitgiften hebben een grote overeenkomst. De kleuren rood en blauw zijn de kleuren die ook voorkomen in de Nederlandse vlag: rood (wit) en blauw. Afgebeeld zijn twee soldaten uit het Nederlandse Vrijwilligerslegioen dat voor de Nazi’s vocht tegen Rusland ofwel het ‘bolsjewisme’. Het initiatief voor de oprichting van dit Legioen ging uit van de leider van het Nationaal Front, Arnold Meijer. Ongeveer 10.000 Nederlanders maakten vanaf juni 1941 deel uit van het Legioen. Van de postzegel van 7½ cent + 2½ cent werden 1 miljoen zegels uit vellen van 100 stuks en 130.000 velletjes van 10 stuks verkocht. Van de zegel van 12½ cent + 87½ cent werden 527.000 zegels uit vellen van 100 stuks en 121.000 velletjes van 4 stuks verkocht.

Frankrijk Mi 576 los
Frankrijk Mi 577 los a

 

De postzegels van Frankrijk hebben de kleuren blauw en rood, ook de kleuren van de Franse vlag: blauw (wit) en rood. Afgebeeld is een soldaat uit het Franse Legioen dat de naam kreeg ‘Légion Tricolore’ naar de kleuren van de Franse vlag. Op de achtergrond het leger van Napoleon dat in 1812 ten strijde trok tegen de Russen. Van beide postzegels was de oplage slechts 480.000 stuks, wel een heel groot verschil met Nederland.

Frankrijk Mi 576 en Mi 577 strip b

De twee postzegels waren gedrukt in vellen met vijf verticale rijen van twee blauwe en twee rode zegels met in het midden een blanco zegel met een zogenoemde ‘blinddruk’ van de postzegel. De postzegels worden door verzamelaars los en in stroken verzameld. Het Franse Legioen werd opgericht in juli 1941 en werd kortaf LVF genoemd, het ‘Les Volontaires Français (sous uniforme Allemand)’.

Frans Legioen luchtpost zonder opdruk groen

Frans Legioen luchtpost zonder opdruk b

Tussen 10 en 15 december 1941 werden voor de soldaten die deel uitmaakten van het Franse Legioen dat op 28 oktober 1941 optrok naar Rusland, vignetten beschikbaar gesteld voor de ‘frankering’ van hun brieven en briefkaarten naar het thuisfront. Volkomen onnodig, omdat de poststukken als veldpost werden behandeld en daarom portvrij over land konden worden verzonden. Indien de poststukken per luchtpost moesten worden vervoerd, mochten daarvoor alleen Duitse luchtpostzegels (Luftfeldpost) worden gebruikt. De toeslag van 10 francs op de rode zegel kwam volledig ten goede van het Legioen.

Frans Legioen luchtpost opdruk F donkergroen

Frans Legioen luchtpost opdruk F+10 rood

Toen het Franse Legioen op 10 december 1941 in Rusland was aangekomen werden de twee vignetten opnieuw beschikbaar gesteld, maar nu met een opdruk: Oostfront (in twee talen, Frans en Duits). Ook deze twee vignetten hadden geen frankeerwaarde en werden gebruikt om bij te plakken op de portvrije veldpoststukken.

Frans Legioen vignet rood

Tussen 20 en 30 april 1942 werden vijf nieuwe vignetten verkrijgbaar gesteld met scènes van soldaten en oorlogsmaterieel in een besneeuwd Russisch landschap. Als aanhangsel van het vignet het logo van het LVF. Hierboven is een van de vignetten afgebeeld.

Norge Mi 236

Waren Frankrijk en Nederland de enige landen die officiële postzegels uitgaven ten behoeve van een vrijwilligerslegioen voor de Nazi’s? Nee, meer landen hebben dit gedaan. Als voorbeeld Noorwegen op 1 augustus 1941. Een postzegel van 20 øre met een toeslag van 80 øre, oplage 100.000 stuks. Op de achtergrond van de soldaat de Noorse en Finse vlag. Ook Denemarken had een Legioen in Rusland. België kent alleen vignetten voor het Vlaamse en Waalse Legioen maar geen officiële postzegels daarvoor. Ik weet het, het is een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, maar als postzegelverzamelaar kunnen we er niet omheen. Kent u meer landen die officiële postzegels hebben uitgegeven ten behoeve van hun vrijwilligerslegioen? Laat het dan even weten op deze blog.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Frankrijk Noorwegen Nederland Napoleon Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)