Op speelse wijze 'vakantie-vieren' met maximumkaarten - Postzegelblog

Op speelse wijze ‘vakantie-vieren’ met maximumkaarten

0

Heel veel postzegel-bloglezers vieren binnenkort weer gedurende enkele weken vakantie. Men trekt erop uit met fiets, auto/bus, boot of vliegtuig naar onbekende streken en gebieden in binnen- en buitenland. U krijgt in deze bijdrage al een voorproefje ervan met behulp van een aantal maximumkaarten.Bezienswaardigheden bestaan er in grote mate en verscheidenheid nabij en op afstand.Ook de natuur en schilderijen in Nederlandse musea kunnen uw blik danig verruimen.


Mocht u in ons land al heel veel gezien hebben dan biedt een trip naar het buitenland uitkomst.

Het aantrekkelijke van de maximafilie

Het ogen-openende aspect van maximumkaarten plaatst een postzegelafbeelding in een ruimer, breder en soms meer natuurgetrouw perspectief (milieu of omgeving). Tussen de afbeelding van een postzegel en die van een bestaande prentbriefkaart dient een gehele of gedeeltelijke beeld-ondersteunende overeenkomst te bestaan. De plaatsnaam van de stempelafdruk dient ook in een nauw ondersteunend verband met het postzegelonderwerp te staan.

Stempelloze periode

In de stempelloze periode van vijf maanden was het uiteraard niet mogelijk bij postvestigingen stempelafdrukken te krijgen. Inmiddels is wel duidelijk geworden dat lang niet alle vestigingen de oude stempels hebben ingeleverd.
In de stempelloze periode waren via de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNBV) wel stempelafdrukken verkrijgbaar. Qua uitvoering kwamen ze met de oude dagtekeningstempels overeen. Er is echter minimaal gebruik van deze mogelijkheid gemaakt.

Nieuwe dagtekenstempel

Per 1 juni 2017 zijn alle PostNL-vestigingen na een ‘pauze’ (vanaf 1 januari 2017) weer voorzien van een dagtekenstempel. Vanaf die datum zijn er ook weer stempels beschikbaar voor het stempelen van maximumkaarten en ander filatelistisch materiaal.
In de nieuw stempels (doorsnede 35 mm) staat allen de plaatsnaam en geen straatnaam meer. Via een cijfer kan (door insiders) nagegaan worden op welke locatie de stempeling heeft plaatsgevonden.

Nog meer achtergrondinfo is te vinden in blogartikels:

filatelie_735106105PostNL trekt normale dagtekeningstempels terug (15 december 2016)ONAANVAARDBAAR (14 december 2017)Tweesporenbeleid afstempelen postzegels opgeheven  (24 februari 2017)Stempelaffaire in breder perspectief gezien (01 maart 2017)


Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)