Tweesporenbeleid afstempelen postzegels opgeheven - Postzegelblog

Tweesporenbeleid afstempelen postzegels opgeheven

8

Het tweesporenbeleid op stempelgebied is opgeheven! PostNL gaat alle postzegels weer afstempelen. Postzegels op aangetekende brieven en postpakketten worden weer afgestempeld evenals die van FDC’s, van beursenveloppen en van maximumkaarten.


PostNL gaat weer afstempelen

PostNL heeft in overleg met de Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelistenverenigingen (KNBF) besloten binnenkort in al zijn Retail vestigingen pakketten en aangetekende zendingen die met postzegels gefrankeerd zijn, weer te gaan afstempelen. Hiermee komt PostNL tegemoet aan de wens van filatelisten en postzegelhandelaren die aandacht hebben gevraagd voor het ontwaarden van de postzegels met een pen.

PostNL heeft sinds 1 januari 2017 de dagtekeningstempels in al zijn Retail vestigingen afgeschaft en voorgeschreven dat postzegels op gefrankeerde pakketten en aangetekende stukken met pen moeten worden vernietigd. Het is in de ogen van postzegelverzamelaars en klanten die met zorg hun postzegels aanschaffen onaanvaardbaar dat de prachtige postzegels die PostNL uitgeeft met balpen en viltstift worden bewerkt. De KNBF heeft sindsdien dan ook intensief overleg gevoerd met PostNL om deze maatregel terug te draaien. PostNL stelt nu na consultering van de KNBF de specificaties van de nieuwe stempels en de planning van de uitrol vast. De uitkomsten communiceren partijen gezamenlijk richting de verenigingen en klanten van PostNL. De doorgevoerde vereenvoudiging van de interne processen bij PostNL en de Retail vestigingen veranderen hiermee niet.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

Reacties (8) Schrijf een reactie

 • Willem op 24 februari 2017 om 08:55

  Mooi dat dit wordt teruggedraaid. Dan is alle commotie niet voor niets geweest. Laten we nu vooral het positieve van onze hobby op deze site promoten. Wie weet trekt dit nieuwe verzamelaars aan :).

 • Patrick Lava op 24 februari 2017 om 09:47

  Inderdaad. Wellicht kan alle aandacht – niet zozeer op postzegelblog, maar vooral in de landelijke pers er nu voor zorgen dat het verzamelen van postzegels weer even onder de aandacht van de burger wordt gebracht. Gratis reclame, zeg maar. Dat kan inderdaad nieuwe verzamelaars aantrekken, en het zou een goede zaak zijn indien de clubs nu meteen van dit momentum zouden gebruik maken.
  Want het aantrekken van nieuwe leden hoort uiteraard een – zoniet dé – hoofdbekommernis te zijn van elk actief clubbeleid.
  Wat dachten jullie van dit voorstel: vraag alle clubleden een bijdrage van één (1,-) euro per jaar. Dat is de helft van wat je anno 2017 betaalt voor een pils. Daarmee kan op jaarbasis een fulltime marketingspecialist worden betaald, die het postzegels verzamelen weer op de kaart kan proberen te zetten. Uiteraard kunnen ook de handel – en zelfs postNL – hun steen bijdragen, want die gaan er natuurlijk ook beter van worden.

 • Lauran op 24 februari 2017 om 17:09

  Îk verwacht niet dat er meer verzamelaars gaan komen,het zal steeds meer gaan afnemen. Ik heb er zelf enige jaren geleden ook een punt achter gezet. Reden: het wordt eenvoudig te duur. Alle landen brengen tegenwoordig teveel uit en vaak met idiote nutteloze series. Om compleet te blijven is het niet leuk meer. In mijn ogen wordt het door de landen zelf helaas filatelistisch maakwerk.

 • Ramon op 24 februari 2017 om 20:51

  Dit is mogelijk wel een interessant verzamelonderwerp.

  Met pen of stift ontwaarde poststukken die door middel van de barcode gedateerd kunnen worden in deze +/- 3 maanden.

  Het is natuurlijk een erg korte periode die veel teweeg heeft gebracht in onze mooie postale/filatelistische geschiedenis.

 • Patrick Lava op 24 februari 2017 om 21:38

  @Lauran
  Het is inderdaad niet meer doenbaar om alle nieuwtjes bij te houden. Maar dat hoeft ook niet! Postzegels verzamelen is net zo duur als je zelf wil. Je kunt bv een verzameling Europese Unie (gestempeld of ongestempeld) opbouwen, die ophoudt in – ik zeg maar iets – het jaar 2000. Of een themaverzameling. Of Zuid-Amerika gestempeld. Of een collectie voorafgestempelde zegels. Of gestempelde spoorwegzegels. Duizend en één mogelijkheden, die nauwelijks een aanslag zullen plegen op je portefeuille en je veel verzamelplezier zullen geven.

 • Rob Tielman op 26 februari 2017 om 08:53

  Dank aan de KNBF! Dit bewijst weer eens dat zelforganisatie belangrijk is.

 • gerrit op 13 mei 2017 om 00:57

  wanneer krijg mijn post weer zijn stempel terug mijn .ook nog een pakket met pen behandelde zegels ontvangen.

 • Ramon op 13 mei 2017 om 07:26

  Ik heb afgelopen week voor de grap mezelf twee enveloppen gestuurd.

  Beide minder dan 20 gram. Één met één postzegel van Fl. 0,80 en één met twee van dezelfde zegels.

  Beide enveloppen zijn zonder strafporto keurig de volgende dag, gestempeld en wel, afgeleverd.

  Hebben jullie dit ook al eens geprobeerd?
  Als Tante Pos zo slecht oplet biedt het natuurlijk wel mogelijkheden om je oude ongestempelde postzegels te gebruiken.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)