ONAANVAARDBAAR - Postzegelblog

ONAANVAARDBAAR

14

Per 1 januari 2017 hebben de postagentschappen (of hoe winkels met een PostNL-hoekje tegenwoordig ook genoemd worden) geen stempels meer. Pakketten en andere bijzondere stukken die je met postzegels gefrankeerd ter verzending aanbiedt kunnen daar dus niet meer worden afgestempeld. De PostNL-dienstorder is om de postzegels maar met een ballpoint te bekrassen.
Penvernietiging is voor postzegelverzamelaars een absolute gruwel, onaanvaardbaar.

Hoe is het mogelijk dat zo iets binnen PostNL wordt bedacht? PostNL is trots op de 200-jaar posthistorie die het bedrijf kent. PostNL is trots op de postzegels die zij uitbrengen. PostNL wil het postzegelverzamelen stimuleren. Dat gaat zo niet, zo ga je niet met je culturele erfgoed om! Mooie postzegels uitgeven en dan de dienstopdracht geven die vervolgens met pen en viltstift te bekrassen. Het is echt ongehoord!
Natuurlijk is de KNBF direct in actie gekomen. Er zijn goedwillende, filatelie-georiënteerde mensen binnen PostNL (overigens wel telkens minder…), maar deze mensen lopen ook vast in de PostNL- organisatie. Zijn juristen van PostNL mensen die alleen problemen opwerpen en blokkeren in plaats van mensen die meedenken hoe je problemen kan oplossen?
De KNBF is voortdurend, vrijwel dagelijks, in gesprek met PostNL. Het duurt allemaal lang. Te lang.
Zo lang er geen oplossingen zijn en de dienstorder tot penvernietiging niet is ingetrokken, gaat de penvernietiging verder. Toch vind ik dat we de goedwillende PostNL-mensen nog even de kans
moeten geven mogelijkheden te vinden om tenminste de schade te beperken. Maar ten principale blijft: de dienstorder moet worden ingetrokken. De ontwaarding van zegels moet op een fatsoenlijke wijze plaatsvinden. Acties en zelfs juridische stappen komen nu helaas naderbij.

Jan Cees van Duin, voorzitter KNBF (Afkomstig van Nieuwsbrief KNBF 082)

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 4,64 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (14) Schrijf een reactie

 • Pieter op 14 februari 2017 om 13:23

  PostNL heeft geen enkel belang bij postzegelplakkende pakjesverstuurders. Postzegels moet je in je verzameling opbergen, niet gebruiken. Anders maak je er geen winst op. Ik koop dan ook geen postzegels meer sinds deze bizarre pestmaatregel.

 • frans op 14 februari 2017 om 13:40

  Voor PTT post is dit omzet verlies, gezichtverlies en de methode om de belangrijkste fans van PPT-post de postzegel verzamelaars tegen zich in het harnas te jagen. Van vereenvoudiging van processen is geen sprake van tijdverlies op postkantoren en boze verzamelaars des te meer. er is maar een goede oplossing: stempels terug naar de postkantoren en zonodig zelf de verzamelaar laten stempelen… dat scheelt u PTT strepen zetten … u PTT post kunt uw barcode stikker plakken. Iedereen blij… wat kan het toch simpel zijn..allemaal bellen met PTT post 088-8687881 de heer A. Bijnen, directeur.

 • Pieter op 14 februari 2017 om 13:53

  Ik vraag me af of klagen (alleen) zin heeft; als je PostNL in de portemonnee treft door geen bijzondere zegels meer te kopen, wordt men veel eerder wakker denk ik….

 • Prins op 14 februari 2017 om 14:20

  Beste PostNL,

  Aan de ene kant laat u nooit na om in uw uitingen over uw postbezorging en postzegels goede sier te maken met uw respect voor van allerlei onderwerpen.

  Zo toont u respect voor het milieu. Denk aan de verschillende series langlopende postzegels met GROEN in hun aanduiding. U toont ook respect voor de geschiedenis, vorming en tradities van ons land. Lees uw eigen propaganda voor de serie Mooi Nederland er eens op na.

  Aan de andere kant laat u al jaren na om respect te tonen voor alle post die buiten de standaardpost valt die via de brievenbussen tot u komt.
  Een leesbaar stempel wordt op de niet-standaardpost (bijvoorbeeld op zwaardere of grotere brieven) al jaren niet meer geleverd. Het is een en al vegen en smeren met inkt.
  En nu dan ook nog dat gestreep aan de postbalie.

  Hoe kan een organisatie die zichzelf beroept op respectvolle omgang met het milieu en haar respect voor Nederlandse geschiedenis en tradities zo respectloos zijn waar het haar belangrijkste doelgroep van de postzegeluitgifte betreft: de verzamelaars?

  Kunt u mij daarop een antwoord geven dat op respect gebaseerd is en niet alleen op geld?

 • Kees op 14 februari 2017 om 15:19

  Beste PostNL

  Misschien best een revolutionair idee, die strepen. Maar ik kan er alleen waardering voor uitbrengen als tegelijk de revolutionaire keuze gemaakt wordt, helemaal geen gelegenheidszegels (voor verzamelaars) meer uit te brengen.
  Wellicht zal er dan echter ook voor de Willem-Alexander frankeerzegels een ander ontwerp moeten komen om als postbaliemedewerker niet van majesteitsschennis te worden beschuldigd.

 • Pieter op 14 februari 2017 om 17:26

  @PRINS

  Zo groen is PostNL ook niet meer tegenwoordig, sinds ze in het buitengebied vervuilende scooters gebruiken. Je hoort ze zelf ook nooit meer over “groen” en “CO2-neutraal”

 • Patrick Lava op 14 februari 2017 om 23:50

  Nederland “gidsland”? Als deze de filatelie en de filatelist ronduit beledigende richtlijn, die op onverhuld cynische wijze beoogt het verzamelen van gestempelde postzegels een halt toe te roepen, maar geen navolging vindt in de buurlanden.
  Overigens begint het zo stilaan tijd te worden dat in NL de verzamelaars, de clubs, de filatelistische pers (of wat daar nog van over is) en de handel één blok vormen, en postNL een ultimatum stellen. Zo zou de NVPH er bv mee kunnen dreigen dat alle uitgiften vanaf het in voege treden van de maatregel in de catalogus niet meer zullen worden vermeld en/of gequoteerd. Dat zou ongetwijfeld de totale instorting van de markt voor deze uitgiften veroorzaken. Dat aanzienlijke omzetverlies zal de heren bestuurderen van postNL ongetwijfeld niet doen juichen van blijdschap. Je moet dat bedrijf, dat na de geweigerde overname door het veel grotere Bpost blijkbaar allerlei capriolen moet uithalen om het financiële hoofd boven water te houden, gewoon dreigen te pakken waar het pijn doet: in de portefeuille.

 • Pieter op 14 februari 2017 om 23:54

  @Patrick Lava: Nederland is in vele opzichten allang geen gidsland meer….

  Inderdaad, gewoon stoppen met verzamelen. Ik las ergens dat de filatelistische tak met 30 miljoen winst per jaar de beste tak is van PostNL

 • Rob Tielman op 15 februari 2017 om 06:20

  PostNL gooit zo eigen ruiten in door deze aanval op ons cultureel erfgoed

 • Peter S op 16 februari 2017 om 02:42

  Was dat vroeger ook niet officieel, ontwaarden met een pennestreek? Niet dat ik het mooi vind, maar wellicht wordt er over tientallen jaren wel geaccepteerd wat er nu geneurt, omdat het een dienstorder is. Nogmaals, we worden een apenland als er alleen Gronigenstempels gaan voorkomen.
  Maar ik ben bang dat de NVPH niet zal stoppen met verkoop van ongeschonden zegels. In tegendeel, door hun op “speciale” wijze geregelde gestempelde velletjes zullen goed waard worden. Totaal respectloze actie.

 • Stampertje op 16 februari 2017 om 07:26

  @Peter S

  Inderdaad, in de klassieke periode was een penvernietiging dmv een kruis over het zegel vereist als het vernietigingsstempel niet was geplaatst of erg vaag was. Losse zegels van de eerste paar emissies, maar vooral ook brieven, met penvernietiging zijn zeer gezocht en brengen op veilingen vaak veel op.

  Ik vind de tegenwoordige penvernietigingen ook niet mooi (en het maakt datering van poststukken lastiger of zelfs onmogelijk), maar ik heb eigenlijk veel meer moeite met het speciek op verzamelaars inrichten van de dagelijkse postpraktijk. Dat is wat mij betreft de wereld op z’n kop.

 • aadb op 22 februari 2017 om 11:12

  Inmiddels is het 22-2-2017 en elke reactie van Postnl NVPH en KNBF blijft uit .Men zoekt een oplossing terwijl het terug draaien van de regel wel zo simpel kan zijn .Maar nee men gaat voor nog meer onrust zorgen en die zal verder toenemen omdat het schrijven en ageren tegen deze maatregel niet verboden is .Ook valt mij op dat het postzegelblog geen enkele stelling neemt in deze zaak .Uitgaande van Het Postbeeld dat inmiddels uitgegroeid is tot een toonaangevende site kan je er ook vanuit gaan dat gestreept Nederland ook gewoon wordt op genomen in hun aanbod ik ben benieuwd of ze dat inderdaad gaan doen !

 • Stampertje op 22 februari 2017 om 23:20

  Opvallend dat als illustratie bij dit artikel een zegel is afgebeeld dat al een flink tijdje niet meer gebruikt mag worden ter frankering.

 • Heleen op 13 mei 2020 om 02:43

  Over de strepen door de postzegels, ook in buitenlanden, zag ik recent dit filmpje:
  https://stamps.org/news/c/collecting-insights/cat/opinion/post/whats-the-deal-with-pen-cancels

  De presentator haalt ook de USPS handleiding erbij, waarin aangegeven wordt dat postzegels ontwaard moeten worden, maar er staat ook expliciet aangegeven dat men rekening moet houden met filatelisten, en dat filatelistisch uitziende poststukken gespaard moeten worden.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)