Postzegelboekjes Koning Boudewijn I (deel 3) - Postzegelblog

Postzegelboekjes Koning Boudewijn I (deel 3)

0

De twee eerste postzegelboekjes met postzegels met nieuwe afbeelding van Koning Boudewijn verschenen op 28 december 1973. Daarbij werden de postzegels in zogenoemde ‘tête-bêche’ paren opgenomen. Hierdoor ontstonden heel wat combinatiemogelijkheden voor verzamelaars die deze in hun verzameling opnamen.

 

Het postzegelboekje nummer B10 bevatte drie postzegels van 4F en één van 3F in combinatie met het logo van de Regie der Posterijen. Net als bij de twee vorige boekjes werd het vignet gevuld met de oproep om de postnummers te gebruiken bij de adressering van poststukken.

 

 

 

Ook hier waren de postzegels uit de boekjes van een kleiner formaat dan de oorspronkelijke postzegels, namelijk 17½ bij 22 mm. De kleuren weken eveneens af van de oorspronkelijke kleuren en het was duidelijk dat een geheel nieuwe gravure is gemaakt voor de postzegels in de boekjes.

Postzegelboekje B11 bevatte vier postzegels van 5F.

Op 19 april 1975 verschenen weer twee nieuwe postzegelboekjes, B12 en B13. Hierin kwam weer eens een cijferzegel, van 50 centiemen, voor om een rond bedrag te kunnen maken, 15 franken en 20 franken. Maar het vignet bleef hetzelfde.

Drie jaar later, op 10 augustus 1978, verschenen de twee laatste postzegelboekjes met postzegels waarop Koning Boudewijn was afgebeeld in het type Elstrøm. In boekje B14 een combinatie van twee postzegels van 6F en de aanvullingswaarden (of opvullingswaarden?) van 1F en 2F cijfertype.

Het gebruik van telblokjes op het omslag van de postzegelboekjes vond nog steeds plaats.

In het laatste postzegelboekje, nummer B15, bevonden zich twee postzegels van 8F en de aanvullingswaarden van 1F en 3F in het cijfertype ‘heraldische leeuw’.

Postzegelboekjes compleet gebruikt op poststukken op de eerste dag van uitgifte ben ik nauwelijks tegengekomen. Maar wel complete boekjes met een afdruk van een stempel dat op de eerste dag is afgedrukt. Zoals bovenstaand afgebeeld boekje met een stempel van Brussel waarin een loep en een pincet is afgebeeld. Mooier maakwerk met postzegelboekjes bestaat niet denk ik. Een stempel speciaal in gebruik voor verzamelaars.

Maar ook de afbeelding van Koning Boudewijn in het type Elstrøm werd langzamerhand vervangen door een nieuwe afbeelding. Dit wordt het ‘type Velghe’ genoemd naar de ontwerpster, mevrouw Anne Wiśniewska-Velghe. De eerste postzegel in de waarde van 10F werd uitgegeven op 15 november 1982. In deel 4 zien we het gebruik van dit ontwerp voor enkele postzegelboekjes die verschenen in 1984 en 1986.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BelgiëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)