Nelson Mandela Dag op 18 juli 2022 - Postzegelblog

Nelson Mandela Dag op 18 juli 2022

1

De ‘Nelson Mandela Dag’ (Mandela Day) vindt jaarlijks plaats op 18 juli (de geboortedag van Nelson Mandela) om wereldwijd mensen op te roepen zich in te spannen voor de wereldvrede door 67 minuten van zijn of haar tijd belangeloos hulp te verlenen aan anderen. Deze dag is meer dan een viering. Hij is bedoeld om Mandela’s levenswerk te eren en de wereld te verbeteren. Mandela on stamps, een nieuw verzamelgebied?

Nelson Mandela

Nelson Mandela werd geboren op 18 juli 1918 in het Zuid-Afrikaanse dorpje Mvezo. Bij zijn geboorte kreeg hij de doopnaam ‘Rolihlala’. Dit betekent letterlijk ‘een tak van de boom trekken’ en staat voor ‘onruststoker’. Toen hij op negenjarige leeftijd voor het eerst naar school ging gaf zijn lerares hem de Engelse naam ‘Nelson’, die hij voor de rest van zijn leven zou blijven gebruiken.

Canada (2021): Nelson Mandela (Canadian citizen).

 

Verzet tegen Apartheid

Na zijn basisopleiding te hebben afgerond, startte Mandela zijn loopbaan als klerk bij een advocatenkantoor. Hij begon hierbij zelf ook al snel aan een studie rechten aan de universiteit van Witwatersrand. Vanaf het najaar van 1944 raakte hij steeds meer betrokken bij de politieke situatie in Zuid-Afrika en begon hij zich te verzetten tegen het systeem van de Apartheid. Zo werd hij lid van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Ook nam hij deel aan verscheidene geweldloze verzetsacties, waaronder de ‘Defiance Campaign’ van 1952.

Kenia (1978): Internationaal Anti-Apartheid jaar – Nelson Mandela.

 

Rivoniaproces

Als gevolg van de ‘Sharpeville Massacre’ van 1961 verloor Mandela echter het vertrouwen in geweldloos verzet. Daarom stichtte hij de ‘Umkhonto we Sizwe’ (Speer van de Natie), de gewapende tak van het ANC. Het doel van deze organisatie was het saboteren en bombarderen van overheidsinstanties die symbool stonden voor het Apartheidsregime. Aanvankelijk was de doelstelling om hierbij geen slachtoffers te maken, maar in de loop der tijd vielen er toch steeds meer doden en gewonden. Ruim 17 maanden na de lancering van zijn sabotagecampagne werd Mandela op 5 augustus 1962 gearresteerd. De rechtbank vond hem tijdens het Rivoniaproces van 1964 uiteindelijk schuldig aan betrokkenheid bij 193 spionageactiviteiten en veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf.

Zuid-Afrika (2013): 50 jaar Rivoniaproces.

 

Robbeneiland

Mandela werd vastgezet op het beruchte Robbeneiland, waar hij ruim 18 jaar zou verblijven. Tijdens zijn celstraf groeide hij uit tot het meest prominente symbool van de anti-Apartheidbeweging. Robbeneiland is wereldwijd bekend geworden door de gevangenschap van Nelson Mandela en andere anti-apartheidsstrijders op het eiland. Er was een kalkmijn op het eiland waar de gevangenen kalksteen moesten winnen. Door het felle verblindende licht en het fijne stof in de witte kalkmijn raakten de ogen van Mandela beschadigd. Tijdens het werk in de kalkmijn konden de gevangenen soms wel met elkaar praten, hoewel ze het van de bewakers niet over politiek mochten hebben. Door de ex-gevangenen wordt de kalkmijn ook wel de Mandela Universiteit genoemd: via het systeem van each one has to teach one (‘iedereen moet iemand anders les geven’) gaven hoogopgeleide gevangenen kennis door aan laagopgeleide gevangenen.

In 1991 werden de laatste politieke gevangenen vrijgelaten van Robbeneiland en in 1996 werden de laatste criminele gevangenen overgeplaatst en werd de gevangenis gesloten. Het eiland werd in 1999 door UNESCO als cultuurerfgoed op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Inmiddels worden op Robbeneiland rondleidingen gegeven aan toeristen (en Zuid-Afrikanen) door ex-gevangenen. De overtocht naar Robbeneiland geschiedt per boot, vanuit de Nelson Mandela-gate in de haven van het Victoria & Alfred Waterfront bij Kaapstad.

 

Vrijlating en president

In de jaren ’70 en ‘80 kwam er dan ook steeds meer aandacht voor zijn situatie. Vanuit de internationale gemeenschap klonk de roep om zijn vrijlating steeds luider. Toch zou het nog tot 2 februari 1990 duren voordat de Zuid-Afrikaanse president F.W. de Klerk bekend maakte dat Mandela na 27 jaar gevangenschap zou worden vrijgelaten.

In februari 1994 werd besloten tot het houden van vrije, niet-raciale verkiezingen in de daaropvolgende winter, om te komen tot een nationale eenheidsregering. Alle partijen die meer dan twintig zetels zouden behalen, zouden worden uitgenodigd zitting te nemen in de nieuwe regering. Mandela nodigde uiteindelijk ook partijen uit die er minder hadden gekregen.

Zuid-Afrika (1989): Inhuldiging van president F. W. de Klerk.

Mandela werd op 27 april 1994, op 75-jarige leeftijd, president van Zuid-Afrika, als opvolger van De Klerk, die al een aarzelend begin had gemaakt met afschaffing van apartheidsregels. Mandela stelde met hulp van onder meer de zwarte anglicaanse aartsbisschop Desmond Tutu de Waarheids- en Verzoeningscommissie in. In december 1997 trad hij af als leider (‘president’) van het ANC ten gunste van Thabo Mbeki. In 1999 besloot Mandela om zich niet opnieuw verkiesbaar te stellen als president. Mbeki volgde hem op.

Zuid-Afrika (1994): Inhuldiging van president Nelson Mandela.

 

Nobelprijs voor de vrede

De Nobelprijs voor de Vrede van 1993 werd toegekend aan de Zuid-Afrikaanse politici F.W. de Klerk en Nelson Mandela. Mandela werd in 1950 de leider van het Afrikaans Nationaal Congres en streed samen met die politieke groepering tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. In 1963 werd hij opgepakt en veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor hoogverraad.

Tijdens zijn 27-jarige opsluiting groeide Mandela uit tot internationaal symbool tegen de apartheid en werd hij de bekendste politieke gevangene. Het zou president F.W. de Klerk worden die Mandela in 1990 vrijlaat. Samen komen ze tot een akkoord over de toekomst van Zuid-Afrika. 3 jaar later ontvangen ze hiervoor de Nobelprijs voor de Vrede en een jaar later, in 1994, wordt Nelson Mandela verkozen tot president.

 

Nederland en Mandela

Uitgegeven ter gelegenheid van de 85e verjaardag van Nelson Mandela in 2003 in velletjes van 5×2 zegels in samenwerking met de Nederlandse afdeling van het Nelson Mandela Children’s Fund.

Nederland (2003): 85 jaar Nelson Mandela.

Koningin Beatrix heeft meerdere keren Nelson Mandela ontmoet bijvoorbeeld tijdens de uitreiking van de Franklin D. Roosevelt Four Freedoms Awards in Middelburg in 2002. Zie de derde zegel uit het blok. Gemeenschappelijke uitgave met Aruba en Nederlandse Antillen.

Nederland (2005): 25 jaar regeringsjubileum Koningin Beatrix.

 

Aruba (2005): 25 jaar regeringsjubileum Koningin Beatrix.

 

WK Voetbal 2010

Het FIFA wereldkampioenschap voetbal 2010 was de 19de editie van een internationale voetbalwedstrijd tussen de nationale mannenteams van landen die aangesloten zijn bij de FIFA. Het evenement vond plaats in de periode van 11 juni tot en met 11 juli 2010 in Zuid-Afrika. Het was de eerste editie die op het Afrikaanse continent werd georganiseerd.

Zuid-Afrika (2010): WK voetbal 2010 (FIFA World Cup 2010).

De finale van het wereldkampioenschap werd gespeeld op 11 juli, in Soccer City in Johannesburg, tussen Nederland en Spanje. Na verlenging won Spanje met 0-1 door een doelpunt van Andrés Iniesta; Spanje werd daarmee voor het eerst in zijn geschiedenis wereldkampioen. Nederland verloor na 1974 en 1978 voor de derde keer in zijn geschiedenis de finale van het wereldkampioenschap voetbal.

Tijdens het WK van 2010 in zijn ‘eigen’ Zuid-Afrika was het lang onduidelijk of hij de finale tussen Nederland en Spanje zou bijwonen, maar op het laatste moment kwam de toen al broze Mandela tóch het Soccer City Stadium binnen, dit tot grote opwinding en vreugde bij de duizenden op de volgepakte tribunes.

 

67 jaar en 67 minuten

Om het leven en de prestaties van Nelson Mandela te eren, besloot de Verenigde Naties in 2012 tot een unieke campagne. Op de 94e verjaardag van Mandela riep de organisatie iedereen ter wereld op precies 67 minuten te besteden aan een goed doel. Dit was een eerbetoon aan de indertijd 67 jaren die Mandela tijdens zijn leven heeft gewijd aan de strijd tegen de Apartheid in Zuid-Afrika.

 

Gezondheid en overlijden

Mandela liep door een tbc-besmetting longschade op tijdens zijn gevangenschap op Robbeneiland. Zijn gezondheid bleef broos. In 2012 werd hij tweeënhalve week opgenomen in een ziekenhuis. Hij vertrok hierna uit Johannesburg naar zijn geboortedorp Qunu, waar hij in rust en vrede zijn laatste jaren wilde doorbrengen. Eind maart 2013 werd hij tien dagen opgenomen in het ziekenhuis. Een maand lang kreeg hij bezoek van bekende politici, waaronder de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma. Een zichtbaar verzwakte Mandela leek niet te beseffen wat hem overkwam. Dit leidde tot een storm van protest van de Zuid-Afrikaanse bevolking, die vond dat misbruik gemaakt werd van de politieke status van Mandela.

Zuid-Afrika (2009): President Jacob Zuma.

Begin juni 2013 werd hij opnieuw opgenomen met ‘ernstige’ longproblemen. Op 23 juni 2013 liet president Zuma weten dat Mandela’s toestand kritiek was. Mandela verliet het ziekenhuis desondanks op 1 september 2013. Op 5 december 2013 maakte president Zuma tijdens een persconferentie bekend dat Mandela op 95-jarige leeftijd was overleden in zijn woning in Johannesburg. In Zuid-Afrika werd een periode van nationale rouw afgekondigd. Zondag 8 december werd uitgeroepen tot een landelijke ‘dag van gebed en bezinning’ en op 10 december was er een massale herdenkingsbijeenkomst in Soccer City bij Soweto. Mandela werd op 15 december 2013 in Qunu begraven. In Zuid-Afrika wordt hij beschouwd als de ‘vader des vaderlands’. Zijn bijnaam was Madiba, de naam in zijn clan voor Thembu-koningen. Tekst ‘Madiba’ staat op beide velletjes van 2008.

Zuid-Afrika (2008): 90 jaar Nelson Mandela (1918 – 2008).

 

Zuid-Afrika (2008): 90 jaar Nelson Mandela (1918 – 2008).

 

Nelson Mandela Dag

Op voordracht van de Zuid-Afrikaanse ambassadeur Baso Sangqu werd deze dag in 2009 door de Verenigde Naties officieel erkend. Een feestdag in Zuid-Afrika.

In 2009, toen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties Nelson Mandela’s 18 juli verjaardag Nelson Mandela International Day uitriep, riep Madiba de mensen van de wereld op om hem te eren door hun gemeenschappen te helpen. Voor de Nelson Mandela Foundation zullen onze focus en berichtgeving gebaseerd zijn op het promoten van gemeenschaps- en thuistuinen, het ondersteunen van het planten van fruit en inheemse bomen, en het creëren van bewustzijn van de kruispunten tussen voedselzekerheid en klimaatverandering. In 2022 zullen we de benarde situatie van voedselzekerheid en klimaatverandering onder de aandacht brengen met de slogan: ‘Doe wat je kunt, met wat je hebt, waar je bent.’

Zuid-Afrika (2018): 100 jaar Nelson Mandela (1918 – 2013).

Dingen die je kan doen:

  • Plant en kweek verse, biologische en kosteneffectieve producten in of voor kwetsbare gemeenschappen
  • Plant en kweek inheemse bomen voor het welzijn van iedereen, met de nadruk op fruitbomen ter ondersteuning van de voedselproductie voor kwetsbare gemeenschappen
  • Investeer in duurzame voedselproductieplatforms ten voordele van kwetsbare gemeenschappen
  • Omarm het planten en groeien in huis en in de gemeenschap als een bijdrage aan de bescherming van het milieu en het aanpakken van de uitdaging van klimaatverandering

Papua New Guinea (2014): Nelson Mandela (1918 – 2013).

 

Meer info:

Mandela dag 2022: https://www.mandeladay.com/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Aruba Canada Nederlandse Antillen Nelson MandelaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (11 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • willem hogendoorn op 18 juli 2022 om 22:53

    Nelson Mandela ontving op 12 maart 1999 een eredoctoraat van de Leidse Universiteit, vanwege het feit dat hij een groot aandeel had in de afschaffing van de apartheid. Zijn handtekening staat ook op de muur in het beroemde Leidse zweetkamertje van de universiteit.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)