De Gentse Floraliën (deel 6) - Postzegelblog

De Gentse Floraliën (deel 6)

2

Na de wat onwennige postzegels van vijf jaar eerder, met de zwarte rouwranden en het langwerpige formaat, ontwierp André Buzin drie nieuwe postzegels voor de Gentse Floraliën. Deze kwamen uit op 4 maart 1995. En jawel, de azalea kwam weer terug op een van de zegels. Met recht is deze plant het paradepaardje van Gent. In de hallen van Expo Flanders werden van 21 april tot 1 mei 1995 de 31ste Gentse Floraliën gehouden.

Op de postzegel van 13F is een Hibiscus of Chinese Roos afgebeeld. Een struik die in vele tuinen en parken voorkomt. De variant op de postzegel is de Hibiscus rosa-sinensis in een prachtige geelgouden kleur en wordt gehouden als kamerplant. De plant behoort tot de kaasjeskruidfamilie. In 2016 is deze plant uitgeroepen tot terrasplant van het jaar. In plaats van Chinese Roos wordt de plant ook wel Eendagsroos genoemd omdat de bloemen vrij snel uitvallen. Het is overigens de nationale bloem van Maleisië, oorspronkelijk afkomstig uit Azië met vuurrode bloemen.

De tweede postzegel toont de bloem van de Rhododendron simsii ofwel kamerazalea. De geslachtsnaam ‘azalea’ bestaat niet meer en alle azalea’s die we kennen behoren nu tot het geslacht rododendron. De kamerazalea wordt niet groter dan 45 centimeter en heeft leerachtige eironde blaadjes zoals goed is te zien op de postzegel. De bloemen zijn wit, roze, rood of paars. De kamerazalea’s worden pas sinds 1810 gekweekt, vooral in Engeland, Duitsland en België. In de Verenigde Staten wordt de kamerazalea nog altijd ‘Belgian Indica’ genoemd en in Japan gelden ze als ‘brengers van het geluk’.

Een zeer bekende plant is de Fuchsia. Afgebeeld is de Fuchsia hybrida ofwel de bellen- of klokjesplant. Deze plant behoort tot de familie Teunisbloemen. Van nature komen ze voor in Zuid- en Midden-Amerika en Nieuw-Zeeland. Veel soorten bloeien gedurende de gehele zomer en herfst. De benaming is afkomstig van de Duitse botanicus Leonhart Fuchs. De Franse monnik en eveneens botanicus Charles Plumier noemde de plant naar Fuchs in 1703.

De drie postzegels gewijd aan de Gentse Floraliën van het jaar 2000 werden ontworpen door Diane Bruyninckx uit Wilrijk bij Antwerpen. Ze werd daar geboren op 10 december 1960. Ze had een grote liefde voor de natuur en eigenlijk voor alles wat leeft. Ze volgde het Hoger Kunstonderwijs met als specialisatie wetenschappelijk illustreren. Ze ontwierp niet alleen deze postzegels maar ook zegels voor de Verenigde Naties en illustraties voor o.a. National Geographic en Kew Magazine.

Op de postzegel van 16F (€ 0,40) is een iris afgebeeld, de Iris spuria. Ze zijn van oorsprong afkomstig uit het noordelijke deel van het Middellandse Zeegebied. De afbeelding op de postzegel is mogelijk ontleend aan Spuria Highland Lavender. Dan de postzegel van 17F (€ 0,42). Daarop is wederom een rododendron afgebeeld, de Rhodondendron simsii-hybrid. Deze plant wordt ook wel Indische Azalea genoemd. Zij worden vooral rondom Gent gekweekt als kamerplant.

De begonia is op postzegels ter gelegenheid van de Gentse Floraliën tot nu toe alleen afgebeeld op de eerste serie, de postzegel van 80 centiemen. De begonia was naast de azalea een van de eerste planten die in Gent werden gekweekt. Het is dan ook een Oost-Vlaamse specialiteit. Oorspronkelijk komt de plant uit Zuid-Amerika. Het is niet zo goed te zien maar wellicht is de afbeelding ontleend aan de Begonia tuberhybrida.

Drie postzegels gewijd aan de Gentse Floraliën verschenen op 2 april 2005. Ze werden ontworpen door Bernadette Voz, een Belgische kunstenares. Haar werken zijn te vinden in vele galerieën in Frankrijk en België. Zij beeldde enkele rozen af op de postzegels. De postzegels werden gedrukt in velletjes van 10 stuks. Op elk velletje is op één velrandje de naam van de roos afgedrukt in handschrift. Op de postzegel van € 0,44 is de roos ‘Belinda’ afgebeeld. Het is een zogenoemde ‘doorbloeiende’ roos met een prachtige roze kleur en sterk geurend. De struik kan een hoogte bereiken van 1,20 meter. De bloeitijd is van mei tot en met oktober. In de omgeving van Gent bevinden zich enkele rozenkwekers, onder andere in Evergem.

Op de postzegel van € 0,70 is de roos ‘Pink Iceberg’ afgebeeld. Eigenlijk had op de postzegel vermeld moeten worden ‘Brilliant Pink Iceberg’. Het is een doorbloeiende heesterroos met trosjes roze bloemen. De roos wordt 70 tot 100 centimeter hoog. Het is een variëteit ontstaan uit de Rosa ‘Schneewittchen’. Deze roos komt oorspronkelijk uit Tasmanië. De bloeitijd is vanaf juni tot in oktober.

De laatste postzegel met de frankeerwaarde van € 0,80 heeft als afbeelding de roos ‘Old Master’. Deze roos met mooie rood-witte bloemen in trossen bereikt een hoogte van 60 tot 90 centimeter. De variëteit is pas in 1974 geregistreerd en gekweekt als hybride door Sam McGredy IV. Hij was de vierde generatie rozenkwekers in Noord Ierland. Begonnen in 1880 in Portadown groeide dit familiebedrijf uit tot rozenkwekers van wereldformaat. In 1972 verhuisde het bedrijf naar Auckland, Nieuw-Zeeland. Hier konden rozen worden gekweekt zonder gebruik te maken van kassen. De postzegel is bestemd voor prior zendingen vandaar dat de velranden bedrukt zijn met het rode prior logo, links en rechts van de postzegel. De Gentse Floraliën waren vanaf vrijdag 15 april 2005 open voor het grote publiek, dat zich tien dagen lang kon verlustigen aan zo’n half miljoen bloemen en planten. Opvallend langs het twee uur durende wandelparcours waren enkele duizendjarige olijfbomen, driedimensionale bloemen- en plantensculpturen en curiositeiten zoals een snelgroeiende bamboeplant (11 meter in 8 weken). Met een acht meter hoge piramide van azalea’s omringd door fonteinen dong de bloemenshow ook naar een plaatsje in het Guinness Book of Records. Weet u of dit laatste is gelukt?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Duitsland Groot Brittannië Japan Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • Patrick Lava op 3 juli 2017 om 10:31

    Ook interesant om weten is dat de zegels van 2005 zijn behandeld met een geurstof die overeenstemt met de geur van de bloem die op de postzegel is afgebeeld. Nu, 12 jaar later, kan die bloemengeur bij postfrisse exemplaren nog steeds worden opgesnoven, zoals ik net nog even heb kunnen merken.

  • willem hogendoorn op 3 juli 2017 om 10:57

    Als ik dit allemaal zo lees, houd ik het toch maar bij de Hortus Botanicus in Leiden, met zijn Amorphophallus Titanum
    (penisplant) die jaarlijks veel (vrouwelijke) bezoekers trekt, en de reuze waterlelie (Victoria Amazonia), waar baby’s op kunnen drijven.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)