100 jaar Insuline, deel 1 - Postzegelblog

100 jaar Insuline, deel 1

1

Mijn vrouw heeft diabetes en spuit iedere dag insuline. Dit medicijn verlaagt de bloedsuikerspiegel. Diabetes (suikerziekte) wordt gekenmerkt door een tekort aan insuline. Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de insuline werd ontdekt. Gelukkig voor alle patiënten, want daarvoor gingen de meeste mensen met diabetes dood.

Diabetes
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuiker niet meer in evenwicht kan houden. Dat komt doordat het lichaam te weinig van het hormoon insuline heeft, dat de bloedsuikerspiegel regelt. Er zijn verschillende soorten diabetes: Wanneer er geen insuline in het lichaam wordt gemaakt, spreekt men van diabetes mellitus type 1. Wanneer voldoende insuline gemaakt wordt, maar lichaamscellen onvoldoende op insuline reageren, spreekt men van diabetes mellitus type 2. Over de oorzaken van diabetes type 1 is weinig bekend. Aanleg hiervoor is de waarschijnlijke oorzaak, ook zonder diabetes in de familie. Een belangrijke oorzaak van diabetes type 2 is overgewicht en het hebben van te veel buikvet. Andere oorzaken zijn ouder worden, ongezonde voeding, weinig lichaamsbeweging en roken. Ook kan erfelijkheid een rol spelen in het ontstaan van diabetes type 2. Ruim 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Met diabetes moet je leren leven. Mijn vrouw moet dagelijks regelmatig haar bloedsuiker meten en dan zo nodig insuline spuiten.

meten

en spuiten

Symptonen
Ik noem een paar symptomen van diabetes type 2: veel dorst en last hebben van een droge mond; veel plassen; veel moe zijn; last van ogen; wazig zien; slecht genezende wondjes; kortademigheid of pijn in de benen bij het lopen; infecties die vaak terugkomen, zoals blaasontsteking. Testen kan bij de huisarts. Belangrijk: Dit is geen medisch blog! Voor meer info, zie de door mij geraadpleegde bron :
https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/heb-ik-diabetes/symptomen-van-diabetes

Insuline
Al duizenden jaren vechten mensen tegen diabetes. Tot begin vorige eeuw was het hopeloos en gingen de meeste mensen eraan dood. Pas sinds de ontdekking van insuline in 1921 is de behandeling telkens verbeterd, dankzij onderzoekers. In de alvleesklier wordt insuline gemaakt. Het bestaan van insuline werd sinds 1890 verondersteld toen Oskar Minkowski en Joseph von Mering na verwijdering van de alvleesklier bij een hond suikerziekte zagen ontstaan. Minkowski was een in Litouwen geboren arts en fysioloog. Zijn geboorteland gaf in 2012 een postzegel over hem uit.

Op 27 juli 1921 slaagden de Canadezen Frederick Banting en Charles Best erin insuline uit de alvleesklieren van honden te extraheren en te isoleren. Hiermee was in 1921 de insuline ontdekt.
Frederick Grant Banting (1891 – 1941) was een Canadese arts. Charles Best was zijn assistent. Veel diabetespatiënten zijn hen dankbaar. Op een Tsjechische briefkaart uit 2011, uitgegeven in verband met 90 jaar insuline, zien we beide Canadese artsen afgebeeld staan.

Canada gaf in 1991 een postzegel uit van F.G. Banting. In 1923 won Banting de Nobelprijs voor de Fysiologie of Geneeskunde. Om de belangrijke ontdekking van insuline te benadrukken, gaf de Canadese Postdienst in 1999 nog een keer ‘millenium’ postzegel over Sir Frederick Banting uit.

 

Controverse
Nadat Banting in 1923 de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde had gekregen, schreef de Roemeense fysioloog Nicolae Paulescu aan het Nobelprijscomité dat hij als eerste insuline had ontdekt. Zijn aanspraken werden echter niet gehonoreerd.

Dr. Nicolae Paulescu (Bron afbeelding: www.topicalcovers.com)

Meer info: www.diabetesfonds.nl en https://www.dvn.nl/

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Canada Oostenrijk Honden Nobelprijswinnaars Vogels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Willem Hogendoorn spaart de thema’s Leiden en politie en is erelid van de Leidsche Vereeniging van Postzegelverzamelaars.

Reacties (1)

  • Jos van den Bosch op 10 juli 2021 om 11:12

    Dit wordt een mooi artikel tenminste als dit deel ‘1’ is. Er is heel veel over te schrijven en aanfezien ik zelf diabetes type 1 heb, volg ik het met grote interesse.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)