Bhutan, een aparte postzegelgeschiedenis - Postzegelblog

Bhutan, een aparte postzegelgeschiedenis

3

kopjeOver de postzegels van Bhutan is op de blog nog maar weinig geschreven. Op 2 maart 2009 hebben Daan Koelewijn en Janneke Mens wel een boekje opengedaan over de zegels die dit land heeft uitgegeven in de vorm van grammofoonplaatjes en DVD´s, maar daar is het bij gebleven.

singel

De postdienst van Bhutan bestaat nog niet zo lang. Vóór 1955 werd de postdienst onderhouden door particulieren ´postlopers´ die vrijwel alleen officiële post van overheidsinstellingen behandelde. In 1955 werd gebruik gemaakt van belastingzegels om post te frankeren. Dat ging veranderen toen in 1960 de eerste wegen gereed kwamen waarop met auto´s kon worden gereden. Tussen 1955 en 1960 nam het briefverkeer enorm toe vanwege de ontwikkelingswerkzaamheden, vooral door buitenlandse organisaties en ondernemingen. In 1962 werd de officiële postdienst opgericht op initiatief van een Amerikaanse zakenman, Burt Kerr Todd. De eerste postzegels verschenen op 10 oktober 1962 waren eenvoudig van vormgeving, maar dat veranderde al snel. Todd greep de postzegel aan als middel om veel geld te verdienen aan verzamelaars, zoals hij zei, ten behoeve van het land zelf. Voor de verbetering van de infrastructuur in het land. Een aanvraag om financiële hulp door de regering van Bhutan bij de Wereldbank was afgewezen.

Bhutan 93-94

Bij postzegeldrukkerij Walsall in Engeland liet hij in 1966 een serie postzegels drukken op metaalfolie. De serie bestond uit negen waarden en waren rond van vorm. De postzegels werden verkocht via het door hem opgerichte agentschap ´Bhutan Stamp Agency´, gevestigd in Nassau op de Bahamas. De zegels werden door vele verzamelaars genegeerd.
In 1967 werd een serie van 12 stuks uitgegeven gedrukt op geribbelde kunststof waardoor een driedimensionaal effect ontstond. De zegels hadden indertijd een enorm populair thema: de ruimtevaart. Verzamelaars kochten de serie nu wel. Bhutan werd lid van de Wereldpostvereniging, de UPU in 1969. Maar het uitgiftebeleid veranderde niet. Series verschenen gedrukt op staalfolie en zijde. Naast ruimtevaart kwamen andere thema´s aan bod, zoals insecten, de staalindustrie, vogels, schilderijen, enzovoorts.

Series

Zelfs de Verschrikkelijke Sneeuwman maakte deel uit van een serie wilde dieren, ook weer met driedimensionaal effect gedrukt op geribbelde kunststof.

Series 2

Maar ruimtevaart bleek toch wel het grote verkoopsucces. Zoals de serie Apollo XIII.

kunstenaars 2

Een nieuw fenomeen werd gevonden in het drukken van postzegels in reliëf op kunststof folie. Als thema werden beeldhouwwerken gekozen, niet alleen uit de Oudheid maar ook van meer moderne kunstenaars zoals Rodin en Modigliani.

Series 3

En auto´s natuurlijk, ook zo´n geliefd thema.

eerstedagenvelop 2

Eerstedagenveloppen zijn uiteraard ook verkrijgbaar! Als voorbeelden een envelop ter gelegenheid van het overlijden van koning Jigme Darji Wangchuk en de kroning van de nieuwe koning Jigme Singye Wangchuk. Op deze laatste envelop is een postzegel geplakt normaal in offset gedrukt, op normaal papier, met normale tanding. De inzet naar een meer gematigd uitgiftebeleid. Maar of het veel wordt verzameld? Ik betwijfel het!

Bhutan postzegels bij Freestampcatalogue

Bekijk hier postzegels van Bhutan (freestampcatalogue)

Klik hier om naar een eerder artikel over postzegels met geluid van Bhutan te gaan

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
BhutanNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)