Over de postzegels van Bhutan is op de blog nog maar weinig geschreven. Op 2 maart 2009 hebben Daan Koelewijn en Janneke Mens wel een boekje opengedaan over de zegels die dit land heeft uitgegeven in de vorm van grammofoonplaatjes en DVD´s, maar daar is het bij gebleven.
Gerelateerde artikelen
De postdienst van Bhutan bestaat nog niet zo lang. Vóór 1955 werd de postdienst onderhouden door particulieren ´postlopers´ die vrijwel alleen officiële post van overheidsinstellingen behandelde. In 1955 werd gebruik gemaakt van belastingzegels om post te frankeren. Dat ging veranderen toen in 1960 de eerste wegen gereed kwamen waarop met auto´s kon worden gereden. Tussen 1955 en 1960 nam het briefverkeer enorm toe vanwege de ontwikkelingswerkzaamheden, vooral door buitenlandse organisaties en ondernemingen. In 1962 werd de officiële postdienst opgericht op initiatief van een Amerikaanse zakenman, Burt Kerr Todd. De eerste postzegels verschenen op 10 oktober 1962 waren eenvoudig van vormgeving, maar dat veranderde al snel. Todd greep de postzegel aan als middel om veel geld te verdienen aan verzamelaars, zoals hij zei, ten behoeve van het land zelf. Voor de verbetering van de infrastructuur in het land. Een aanvraag om financiële hulp door de regering van Bhutan bij de Wereldbank was afgewezen.
Bij postzegeldrukkerij Walsall in Engeland liet hij in 1966 een serie postzegels drukken op metaalfolie. De serie bestond uit negen waarden en waren rond van vorm. De postzegels werden verkocht via het door hem opgerichte agentschap ´Bhutan Stamp Agency´, gevestigd in Nassau op de Bahamas. De zegels werden door vele verzamelaars genegeerd.
In 1967 werd een serie van 12 stuks uitgegeven gedrukt op geribbelde kunststof waardoor een driedimensionaal effect ontstond. De zegels hadden indertijd een enorm populair thema: de ruimtevaart. Verzamelaars kochten de serie nu wel. Bhutan werd lid van de Wereldpostvereniging, de UPU in 1969. Maar het uitgiftebeleid veranderde niet. Series verschenen gedrukt op staalfolie en zijde. Naast ruimtevaart kwamen andere thema´s aan bod, zoals insecten, de staalindustrie, vogels, schilderijen, enzovoorts.
Zelfs de Verschrikkelijke Sneeuwman maakte deel uit van een serie wilde dieren, ook weer met driedimensionaal effect gedrukt op geribbelde kunststof.
Maar ruimtevaart bleek toch wel het grote verkoopsucces. Zoals de serie Apollo XIII.
Een nieuw fenomeen werd gevonden in het drukken van postzegels in reliëf op kunststof folie. Als thema werden beeldhouwwerken gekozen, niet alleen uit de Oudheid maar ook van meer moderne kunstenaars zoals Rodin en Modigliani.
En auto´s natuurlijk, ook zo´n geliefd thema.
Eerstedagenveloppen zijn uiteraard ook verkrijgbaar! Als voorbeelden een envelop ter gelegenheid van het overlijden van koning Jigme Darji Wangchuk en de kroning van de nieuwe koning Jigme Singye Wangchuk. Op deze laatste envelop is een postzegel geplakt normaal in offset gedrukt, op normaal papier, met normale tanding. De inzet naar een meer gematigd uitgiftebeleid. Maar of het veel wordt verzameld? Ik betwijfel het!
Bekijk hier postzegels van Bhutan (freestampcatalogue)
Klik hier om naar een eerder artikel over postzegels met geluid van Bhutan te gaan
Reacties (3) Schrijf een reactie
Voor Buthan is niets te gek, niet alleen grammofoonplaatjes, maar zelfs CD’s zijn gebruikt voor frankering.
Zie voor deze voorbeelden (ook op gelopen brieven) de website:
http://filavaria.punt.nl/content/2009/01/pratende-postzegels
Ik heb toen die CD-postzegels nog gekocht op een blauwe maandag, haha. Volgens mij €8 per stuk. Alleen afspelen gaat niet. De CD zit in een papieren envelopje en dat envelopje is feitelijk de postzegel. Om de CD eruit te krijgen moet het envelopje worden opengescheurd!
Heeft die CD een plaatnummer? ;-)
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)