Erasmus in België - Postzegelblog

Erasmus in België

0


De serie postzegels die op 2 september 1967 in België verscheen met het thema ‘Erasmus en zijn tijd’ riep indertijd wel wat vragen op. Als Brabander en met een oom in Rotterdam woonde, vond ik Erasmus een echte Rotterdammer. Tijdens de schoolvakanties bracht ik daar vele maanden door en uiteraard ging ik vaak naar de Coolsingel waar een prachtig standbeeld stond.

eras001_p07

 

Mijn oom had mij het verhaal verteld dat als Erasmus de klok van de Sint Laurenskerk hoorde, hij een blad van zijn boek zou omslaan. Ik heb daar vele uren doorgebracht en gewacht op de klokslag, maar nooit een bladzijde zien omslaan. Volgens mijn oom keek ik dan op dat moment net een andere kant uit. Het standbeeld, ontworpen door Hendrick de Keyser, is op 30 april 1622 op de toenmalige Grote Markt geplaatst. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het na het bombardement op Rotterdam daar weggehaald en begraven onder de binnenplaats van het huidige Museum Boymans van Beuningen. Pas na de bevrijding werd het op de Coolsingel geplaatst. Maar sinds 1964 is het verplaatst naar de oorspronkelijke locatie op het Grotekerkplein.

nederland-1412

Desiderius Erasmus werd geboren in Rotterdam op 28 oktober 1466, 1467 of 1469. Het juiste jaartal is niet bekend omdat hij niet is ingeschreven in het doopregister. Sommigen zeggen dat hij in Gouda is geboren. Op een houten borstbeeld staat echter vermeld: Goudæ conceptus, Roterodami natus (vertaling: in Gouda verwekt; in Rotterdam geboren). Hij was een onwettig kind, zijn vader was een priester in Gouda en zijn moeder diens huishoudster. Zijn geboortehuis stond aan de Nauwe Kerkstraat, de verbindingsstraat tussen het Grotekerkplein en de Hoogstraat.

nederland-931Tussen 1473 en 1478 bezocht Erasmus de Parochieschool in Gouda waarna hij naar school ging in Deventer. In 1485 ging hij naar de Latijnse school in ’s-Hertogenbosch. Hij trad in 1487 in het klooster te Stein bij Gouda. Hij werd priester gewijd op 24 april 1492. Met een stipendium kon hij in 1495 een theologiestudie volgen in Parijs.

belgie-1430Daarna verbleef hij een half jaar in Engeland waar hij onder andere Thomas More leerde kennen. Op de postzegel is Erasmus afgebeeld te midden van de familie More. De tekening is gemaakt door Hans Holbein.

belgie-1427In 1506 vertrok Erasmus naar Italië waar hij drie jaar verbleef. Op de terugweg naar Engeland schreef hij in het Latijn zijn beroemde ‘Lof der Zotheit’. Door uit te gaan van een zot als spreker kon hij in deze declamatio (een rede als klassieke oefening aan de retorenscholen) de spot drijven met de misplaatste ernst waarmee alle mensen, ongeacht beroep, stand, of positie, hun eigen belangen najoegen, en de groteske kortzichtigheid, waarmee zij klaar stonden met hun oordeel over elkaar. Dit is afgebeeld op de postzegel van 1F+50c.

belgie-1428Na een kort verblijf in Bazel waar hij een aantal boeken liet drukken bij Johannes Froben werd Erasmus benoemd tot raadsheer van Karel V. Hij vestigde zich tussen 1516 en 1521 in Antwerpen, Brugge, Leuven en Mechelen. In 1521 was hij enige tijd te gast bij zijn vriend Pieter Wyckman in Anderlecht. Tijdens zijn verblijf in Leuven stichtte hij het Leuvense Collegium Trilingue naar het oorspronkelijke idee van Hieronymus Busleyden. Het Leuvense Collegium werd geopend in 1518.

belgie-14231

 

pieter-gillis-quinten-matsys

In Antwerpen ontmoette Erasmus Pieter Gillis (Latijnse naam Petrus Ægidius), magistraat in Antwerpen, humanist en boekdrukker. Hij is afgebeeld op de postzegel van 6F+3F naar een schilderij van Quinten Massijs of Metsys.

belgie-1429

 

erasmus-quiten-matsys

Erasmus werd ook vereeuwigd op een schilderij van Quinten Massijs. Dat was in 1517. Waarschijnlijk was het een dubbelportret samen met dat van Pieter Gillis, een tweeluik. Het was een geschenk van hun gezamenlijke vriend Thomas More. Gillis houdt een brief in zijn handen afkomstig van Thomas More en wijst met de andere hand naar het boek met het rode omslag ‘Antibarbari’ geschreven door Erasmus. Achter beide personen is een boekenkast afgebeeld met daarin werken van Erasmus. Het tweeluik is gesplitst in afzonderlijke schilderijen. Het portret van Erasmus hangt nu in Windsor Castle en het portret van Gillis in Longford Castle, Bodeham, ten zuiden van Salisbury. Erasmus bracht zijn laatste jaren door in Freiburg im Breisgau in Duitsland en overleed op 12 juli 1536 te Bazel. Daar is ook zijn graf te zien in de Munster.

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België Groot Brittannië Religie Schilderkunst Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)