Naast Barbie en Ken nu ook William en Kate - Postzegelblog

Naast Barbie en Ken nu ook William en Kate

0

Ik had ze wel, poppen, ook barbiepoppen, maar ik was nooit zo’n lieflijk en zorgzaam poppenmoedertje als veel meisjes zijn. Toch hadden deze slanke dames ook bij mij een bijzonder plekje: …op de kast, daar pronkten ze met hun mooiste kleren. En alhoewel niet iedereen dus even dol is op deze fashion doll; Barbie blijft ongekend populair. Nu, meer dan vijftig jaar na de ‘geboorte’ van de echte Barbie schijnt er elke 3 seconden één verkocht te worden. En sinds kort zijn er zelfs William en Kate barbiepoppen op de markt.

De geschiedenis van Barbie

Ruth Handler, een Amerikaanse zakenvrouw, stond aan de wieg van Barbie Millicent Roberts, zoals Barbie volledig heet. Toen ze haar dochter Barbara zag spelen met papieren aankleedpoppen, kwam ze op het idee om een 3D-pop te maken. Haar man, Elliot Handler die samen met Harold Mattson in 1945 het bedrijf Mattel oprichtte (waar Ruth overigens later directeur van werd) zag niets in het idee. Mattel produceerde aanvankelijk cadeauartikelen en fotolijstjes, maar ging later over op poppenmeubeltjes.

Republiek Kalmukkië (2006)

Ontdekking in Europa

Ruth wilde dus een plastic pop met een volwassen lichaam op de markt brengen, maar Elliot zag daar geen brood in. Toen zagen ze echter tijdens een reis door Europa de pop Lilli. Lilli, ontworpen door een Duitse fabrikant, was een blonde knappe meid en werd in eerste instantie aan volwassenen verkocht. Maar de pop werd erg populair bij kinderen die haar aankleedden in de outfits die los te koop waren. Deze pop met een volwassen uiterlijk was precies wat Ruth in gedachten had. Mattel besluit dan de rechten te kopen om een soortgelijke pop in de Verenigde Staten uit te brengen.

Barbie op een postzegel uit de Verenigde Staten (1999) en op een kinderzegel uit 1991 (spelen met poppen en robots)

Barbie ziet het levenslicht

Barbie, vernoemd naar de koosnaam van dochter Barbara, zag op 9 maart 1959 het levenslicht op de American International Toy Fair in New York. Barbie werd al snel een enorm succes. Twee jaar later wordt Ken op de markt gebracht, waarmee Barbie een knipperlichtrelatie heeft. Ken is vernoemd naar de zoon van Barbara en Elliot: Kenneth. Later komen er steeds meer familieleden en vrienden bij. En nu dus zelfs een prinselijk paar: Prins William en Kate Middleton.

Postzegeluitgiften ter ere van 50 jaar Barbie

In 2009, toen Barbie in haar vijftigste verjaardag vierde, gaven diverse landen postzegels uit ter ere van dit heuglijke feit.

Australië, Monaco en Thailand

William en Kate worden barbiepoppen

William en Kate worden dus barbiepoppen. Het gaat om een cadeauset van het paar. De set wordt precies een jaar na hun trouwen op de markt gebracht en William en Kate dragen dan ook hun trouwkleding. Het zal Mattel vast geen windeieren leggen, het koppel is immers erg populair net zoals Barbie zelf. Zoals de lezers van Postzegelblog verwoed postzegels verzamelen, zo zijn er velen die barbiepoppen sparen. Barbie heeft zelfs een fanclub en een eigen verzamelaarswebsite.

De barbiepoppen William en Kate

Postzegels William in uniform en Kate in prachtige japon

De barbieversies van William en Kate dragen precies dezelfde trouwkleding als het echte  paar een jaar geleden. William een rood uniform en Kate een miniatuurversie van de trouwjapon die het modehuis Alexander McQueen voor de echte Kate ontwierp. Natuurlijk zien we het mooie paar op veel postzegels terug.

Australië en Georgia en de Zuidelijke Sandwicheilanden

Gibraltar en Canada

Barbies aantrekkingskracht?

En wat ik nu het bijzondere vind aan Barbie, Ken en consorten? Ze blijven zo jong, in shape en mooi. Misschien is dat ook wel de reden dat vele volwassenen deze poppen verzamelen, want, tja mooi en jong blijven, dat willen we allemaal wel toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Australië Canada Monaco Nederland Thailand Thailand Verenigde staten SpeelgoedNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Jacqueline van der Pas spaarde in haar jeugd fanatiek postzegels en schrijven is haar passie.

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)