Kinderpostzegels 2023 ‘Laat ieder kind meedoen’ & andere LEGO-postzegels! - Postzegelblog

Kinderpostzegels 2023 ‘Laat ieder kind meedoen’ & andere LEGO-postzegels!

3

Kinderpostzegel 2023In het 99e bestaansjaar van de kinderzegeluitgiften wordt niet alleen een postzegelvel met vijf verschillende kinderzegels uitgegeven, maar als primeur voor de kinderzegels ook een prestigeboekje ‘Kinderpostzegels 2023, de eeuwige jeugd van LEGO’ (het 109e exemplaar). De tanding van deze kinderzegels zijn identiek aan die van het velletje.
Niet alleen PostNL heeft haar oog op LEGO laten vallen, maar ook andere postbedrijven hebben dat in de loop der jaren gedaan met daarin opvallende accentverschillen.

Vel Kinderpostzegels 2023

Ontwerpbegeleider Marloes Zwagerman van LEGO-design-groep. Oplage 1.200.000 postzegelvellen. Kinderzegel-scholenactie 27 september – 4 oktober 2023. Kinderzegelverkoop zaterdag 9 oktober 2023. Drukkerij Joh. Enschedé.

Het kinderzegelvel 2023 is door een internationaal design-team van LEGO onder begeleiding van Marloes Zwagerman (manager brand relations bij LEGO-Groep Antwerpen) ontworpen. Een ‘postzegel-beeld-doorlopend’ winterbeeld speelt zich af op de kade (met rij grachtenhuizen) en de bevroren gracht van een Nederlandse stad. De spelende Lego-minifiguren op de bovenste rij afbeeldingen fietsen, luisteren naar muziek en skateboarden. De Lego-figuurtjes op de onderste rij zegels bedrijven ijspret als schaatsen en sleeën. Het winterse karakter wordt danig vergroot door ijsschotsen in de vorm van LEGO-stenen in de gracht.
Behalve de midden-afbeelding (boven) met een drietal personen staan op de resterende afbeeldingen steeds tweetallen.

De opstelling van de kinderen verbeeldt op overtuigend actieve wijze het thema ‘Laat ieder kind meedoen’ door samen te spelen op basis van gelijkwaardigheid. Rechtsonder houdt bijvoorbeeld het meisje de hand vast van het jongetje dat schaatsen toch wel inspannend vindt en op de midden-postzegel valt een van de schaatsers bijna om, terwijl een andere schaatser al onderweg is om hem te helpen. Op de midden-afbeelding luisteren drie kinderen (waaronder een rolstoeler) naar muziek: een meisje met baseballcap danst, het meisje met hoofddoek bedient de gettoblaster. Over en weer heeft men oog voor elkaar.
Het thema ‘laat ieder kind meedoen’ sluit naadloos aan bij de filosofie van sociale inclusie van de LEGO-Groep: “Samen spelen past natuurlijk bij wat wij met LEGO willen bereiken. Iedereen is gelijkwaardig. Dat zie je ook aan de gelijke huidskleur van onze minifiguren. De diversiteit laten we zien in bijvoorbeeld haarstijl, hoofddeksels of kledingkeuze, maar ook door de aanwezigheid van een rolstoeler. Wie je ook bent, iedereen is welkom om samen te spelen.”

Op elke postzegelafbeelding staat een apart verhaaltje over rationele betrekkingen, die Zwagerman op voortreffelijke wijze met Lego-minifiguurtjes in beeld heeft weten te brengen. Daarbij kunt u zich afvragen: “Waarom juist LEGO?” De 90-jarige jubileumviering van de internationaal opererende Deense firma LEGO heeft de aandacht van PostNL-SKN getrokken (met andere internationale postbedrijven). LEGO was gaarne bereid bij de realisering van de kinderzegel-emissie met haar grafisch ontwerper betrokken te worden: “Samen spelen past natuurlijk bij wat wij met LEGO willen bereiken”, evenals samen een kinderpostzegelvel ontwerpen.

Buitenlandse LEGO-postzegels en LEGO-gehalte!

Niet alleen schenkt het LEGO-moederland Denemarken op postzegels aandacht aan het LEGO-speelgoed, maar ook buitenlandse postbedrijven doen dat. Opvallend zijn de accentverschillen in de afbeeldingen daarvan. Het uitgangspunt is de centraalstelling of van de LEGO-steen (met kleurverschil) als basiselement van de speelgoedproducent, of het maken van / spelen met LEGO-speelgoed door kind[eren].
De LEGO-postzegelemissie van Maleisië en die van ons land geven op sociaal gebied een geïntegreerd en hoogstaand beeld van het functioneren van LEGO. De postzegelafbeeldingen van Maleisië geven een geïntegreerd / geassimileerd beeld van LEGO-mini-personen met gewone mensen, terwijl de Nederlandse kinderpostzegels een metaforisch vergelijkend beeld van vijf verschillende activiteiten van kinderen geven.
Op dit moment bestaan er wereldwijd elf LEGO-pretparken (Denemarken, Engeland, Amerika [3x], Duitsland, Maleisië, Arabische Emiraten, Japan, Italië en Zuid-Korea). Vier zijn in China in voorbereiding.

Denemarken

De twee rode LEGO-bouwsteentjes verwijzen (in overdrachtelijke zin) naar Ole Krik Christiansens uitspraak: “Het beste is niet goed genoeg”, toen hij in 1932 met de productie van houten speelgoed begon. Zijn speeltjes verwijzen naar de Deense tekst “LEg GOdt” (spel fijn / speel goed). In 1940 begonnen vader en zoon (Ole & Godfredt) met plastic bouwsteentjes. Aanvankelijk in een fabriek in Billund (Denemarken), naderhand in Brazilië, Zwitserland, Zuid-Korea en Verenigde Staten.
In 2015 verschenen in Denemarken twee verschillende PostEuropa-postzegels, waarop een LEGO-mini-jongen in blauw shirt met baseball cap en een LEGO-mini-meisje in groene blouse staan afgebeeld.

Oostenrijk

LEGO Oostenrijk
Naar aanleiding van het 90-jarig LEGO-bestaan geeft Oostenrijk een postzegel uit met een mini-LEGO-figuur op de voorgrond in combinatie met Wiener Riesenrad in LEGO-uitvoering (prijs van dit bouwpakket 419 euro). Om het 125-jarig bestaan van het reuzenrad in Wenen zijn beide bedrijven op de postzegel een samenwerking aangegaan.

Zwitserland


Ook Zwitserland heeft een jubileum-LEGO-emissie uitgegeven met een koe in een Zwitsers weidelandschap in de zomer en een chalet in een Zwitsers landschap in de winter. Beide afbeeldingen met een LEGO-outfit.

Isle of Man


In 1989 zijn in Isle of Man twee samenhangend beelddoorlopende duo-postzegels uitgegeven met binnen- en buitenshuis spelende kinderen (children’s games LEGO-bricks). Op eentje ervan bouwt een jongen met LEGO-steentjes een huis. De first day cover illustratie accentueert het bouwen met LEGO-stenen nog meer inzichtelijk en levensecht.

Nederland


In Nederland zijn o.a. twee Persoonlijke Postzegels op particulier initiatief verschenen met daarop LEGO-postbodes. De ene met een pakket op een motor en de andere met een brief.

Zweden


In 2000 is een emissie met zes speelgoed-postzegels in Zweden uitgegeven. Op een van de postzegels staat naast een LEGO-auto en een LEGO-militair met een pluisdier als deelafbeelding.

Maleisie


Maleisië heeft in 2017 t.g.v. het 5-jarige bestaan van het Malasya LEGO-thema-/-waterpark (één van de elf reeds bestaande parken) aandacht geschonken met daarop afbeeldingen van vakantie-activiteiten van families met kinderen: [1] activiteiten op het water, [2] goede vrijetijdsbesteding / quality time, [3] sightseeing, [4] recreation, [5] picnic time, links van het hoofd van de vader is nog nauwelijks leesbaar ‘LEGOLAN’, [6] achtbaan-rit als buitengewone activiteit.
Vermeldenswaardig is dat niet alle afgebeelde personen in de LEGO-uitvoering zijn afgebeeld. Er is een ontwerpkundige vrijheid op de afbeeldingen van personen losgelaten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland Nederland KinderpostzegelsNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)