Mooi Nederland 2017: Drentsche Aa met actueel juiste info - Postzegelblog

Mooi Nederland 2017: Drentsche Aa met actueel juiste info

3

zegel-mooi-nederland-2017-drentsche-aaEen PostNL-communicatiemedewerker mailde me na intern beraad en extern onderzoek naar aanleiding van het artikel ‘MooiNL 2017 – Drentsche Aa: beeld van verleden in tweevoud’ (27 november 2016) het volgende:
“De foto is wel degelijk gemaakt door Ingmar Birza en is van recente datum, dus van na de brand. We hebben bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gecheckt of de boerderij nog steeds een rijksmonument is. En dat werd bevestigend beantwoord. Dat is de reden dat deze boerderij wel is afgebeeld op de postzegel.”

Bovenstaande onverwachte informatie is voor mij de aanleiding geweest nogmaals Google te raadplegen, waar ik inhoudelijk nadere en aanvullende informatie aantrof over de herbouw van de boerderij, Hagenende 3, in Anderen, gemeente Aa en Hunze(*).

Vel Mooi Nederland 2017: Beek- en Rivierdalen – Drentsche Aa

vel-mooi-nederland-2017-beek-en-rivierdalen-drentsche-aa

Oudste boerderij staat er gewoon weer!

mooinl-zwat-wit

Het Dagblad van het Noorden van 11 september 2015 meldt: “Het mag een wonder heten dat de oeroude boerderij (in 2004 gerestaureerd) na de brandstichting op 25 augustus 2011 aan het Hagenend 3 in Anderen nog steeds een rijksmonument is met de gebintconstructie uit 1385, die hem tot de oudste van Noordwest-Europa maakt.
De zware eiken balken, waarmee de uitzonderlijke gebinten gemaakt zijn, waren wel degelijk zwaar aangetast door de brand en dat is ook nog wel te zien aan de schroeiplekken. Restauratiearchitect Astrid Siemer uit Assen legt uit dat die oude balken zo steenhard zijn dat ze ook na het wegschrapen van de verkoolde delen nog stevig genoeg zijn om het enorme rieten dak te dragen.

mooinl-gebint2

De schroeiplekken op het hout zijn in haar ogen en die van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed simpelweg onderdeel van de bouwgeschiedenis van het pand. De littekens van de brand zijn óók historie. Alles wat we nog konden hergebruiken is ook gebruikt en dat is nog best veel. Grote delen van de zijmuren zijn gewoon nog origineel en ook een deel van de voorgevel is blijven staan. Het enorme dak golft weer in volle glorie van het woongedeelte aan de es naar de schaapskooi aan de straat. Het is alsof er geen verwoestende brand is geweest, geldt nu weer. Alles is weer compleet met de glooiingen, die oorspronkelijk ook in de rieten kap zaten vanwege de oude sporenconstructie eronder.

mooinl-reestboer

In de loop der eeuwen is de boerderij via een doorlopend bouwproces gegroeid tot wat het gebouw nu is:

 • 14e eeuw deel van het gebint,
 • 16e eeuw ander deel van het gebint met ankerbalkconstructie,
 • 18e eeuw voorhuis,
 • 19e eeuw boerderij met achterbaander (grote inrijdeur) en aangebouwde schaapskooi.

Het historische bevindt zich binnenshuis

Het oudste deel van de boerderij is te vinden in het woon- en bedrijfsgedeelte. Daar is het zogenaamde ‘oplecht wark’ (lang-/draagbalkconstructie) te zien. Deze oudst bekende gebintconstructie is in de lengterichting van de boerderij geplaatst met dwars daarop dekbalken. In de 16e eeuw is de boerderij vergroot met veel bekendere ankerbalkmethode. Eind 18e eeuw is het woongedeelte groter gemaakt en voorzien van stenen muren. Het oudste gebint is toen gewoon afgezaagd en ook dat is nog steeds zichtbaar.”

Houtdatering (dendrochronologisch onderzoek) van de balken wijzen uit dat de bomen voor de constructie in het laatste kwart van de 14e eeuw gekapt moeten zijn. De gebintconstructie wijst op hoge ouderdom. Daarbij is de ‘oplegt wark-methode’ toegepast, terwijl later de ankerbalkverbinding gebruikelijk wordt.
De boerderij is in de loop der tijd door herbouw, verbouw en aanpassing in een doorlopend proces uitgegroeid tot de huidige boerderij. Het stalgedeelte is omstreeks 1840 vernieuwd én uitgebreid met de aanbouw van de schaapskooi.

(*)Het dorpje Anderen, iets ten oosten van Assen gelegen (telt ongeveer 250 inwoners) bezit geen winkels en ook geen vestiging van PostNL. Deze MooiNL-postzegels zijn t.z.t. niet in Anderen verkrijgbaar, maar wel in de grotere plaatsen van de gemeente Aa en Hunze o.a. in Gieten.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 3,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (3) Schrijf een reactie

 • willem hogendoorn op 14 december 2016 om 21:04

  Ik vind dit artikel totaal geen meerwaarde hebben voor de filatelie.

 • Prins op 14 december 2016 om 22:15

  @Willen Hogendoorn
  Hoezo dan geen meerwaarde? Alleen maar roepen dat je iets niks vindt, vind ik te gemakkelijk.

  Ik lees juist heel veel in dit artikel, omdat het, inclusief de voorafgaande afleveringen, de hele historie van het afgebeelde monument en de restoratie ervan bespreekt. Heel interessant om te weten over deze postzegelafbeelding, het zegt zoveel meer dan alleen de aanduiding Saksische boerderij. Voor mij dus zeker filatelie.

 • willem hogendoorn op 14 december 2016 om 22:26

  @prins.
  Gelukkig leven we in een land waarin we mogen verschillen van mening.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)