Wel of geen censuur? - Postzegelblog

Wel of geen censuur?

1

Brieven die aan censuur zijn onderworpen hebben altijd mijn belangstelling gehad. Zo ook de brief die vanuit Willemstad, Curaçao, verzonden was naar Ashington, Northumberland, Verenigd Koninkrijk. Geadresseerd aan de Manager van Lloyds Bank Ltd van deze plaats, die ten noorden ligt van Newcastle upon Tyne.

Helaas is de afdruk van het stempel op de luchtpostzegel van 60 cent erg onduidelijk, zodat het jaartal niet is te ontcijferen. Behalve na sterke vergroting, dan ziet men het jaartal 1943.

Dat kan ook wel, want de zegel was uitgegeven op 20 oktober 1942. Niet gedrukt door Joh. Enschedé & Zonen, want Nederland was bezet. De drukkerij van Bradbury Wilkinson and Company te New Malden in Surrey, verzorgde zowel het ontwerp als de plaatdruk van de zegel.

Niet geopend

Wat opvalt is de violette driehoekige stempelafdruk met de tekst: Niet geopend door censuur Curaçao met in het midden het Rijkswapen. Er is geen afzender vermeld. Waarom de brief niet is gecensureerd is mij niet bekend.

Wel geopend


De brief werd echter wel geopend door de censuurdienst in Groot Brittannië. Of waren het de mannen van Captain Mainwaring? Hij was toch bankmanager? Maar niet in Ashington, wel in Walmington on Sea. Hoewel, Ashington ligt ook aan de Noordzeekust. Dus misschien toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Curaçao Groot Brittannië Nederlandse AntillenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)