Het Vrijheidsbeeld - Postzegelblog

Het Vrijheidsbeeld

2

Wilt u weer eens wat anders dan alleen vakjes vullen in een voordrukalbum? Probeer dan eens een zogenoemde ‘thematische verzameling’ te beginnen. Postzegels en stempelafdrukken lenen zich daar zeer goed voor en de thema’s zijn vrijwel onuitputtelijk. Als voorbeeld een thematische verzameling over het Vrijheidsbeeld.

Frankrijk 1959 Bartholdi
USA 22 Bartholdi A

 

 

Alvorens een thematische verzameling te beginnen is het zinnig om te bezien of het thema te uitgebreid is of te beperkt. Als men kiest voor ‘tennis’ dan is het einde vrijwel zoek omdat daarover zoveel postzegels en stempels bestaan. Maar beperkt men zich tot de ‘tennisbal’ dan is het erg moeilijk om hierover een verzameling samen te stellen. Verder is het goed om te weten of wel voldoende kennis over het thema wordt beschikt of dat informatie is te vinden. Internet biedt daartoe vele mogelijkheden.

 

Frankrijk 1937 357
Frankrijk 1936 309

 

 

Maar goed, ik heb gekozen voor het Vrijheidsbeeld. Het enorme beeld, met de voet meegerekend bijna 100 meter hoog, staat in de New York Bay in de Verenigde Staten. Het was een geschenk van de Franse regering ter ere van het eeuwfeest van de Onafhankelijkheidsverklaring. Het beeld werd ontworpen door Frédéric Bartholdi en zijn originele beeld uit 1870 staat in de Jardin de Luxembourg in Parijs. De moeder van Bartholdi zou model hebben gestaan voor de beeldhouwer.

 

Frankrijk 1937 357 maxikaart

 

Het beeld in Parijs diende als model voor het beeld dat in New York werd opgericht. Vanwege de enorme afmetingen (43 meter hoog en 225 ton zwaar) werd de deskundigheid van Gustave Eiffel gebruikt om het beeld te bouwen. Het beeld werd in Frankrijk gemaakt en was in juli 1884 voltooid. Het bestond uit 350 stukken die in kratten werden vervoerd naar New York met het fregat Isère. Op 28 oktober 1886 was de opbouw van het beeld gereed en werd het ingehuldigd. Het is afgebeeld staande op de sokkel op een Franse maximumkaart.

 

Frankrijk 1939 445

 

Sinds de inhuldiging zijn enkele honderden postzegels uitgegeven door tientallen landen met een afbeelding of deel ervan met als thema het Vrijheidsbeeld.

 

Stempel Oostenrijk 1946
Stempel USA 2016

 

Maar er bestaan ook vele stempels waarin het Vrijheidsbeeld is opgenomen. Oude stempels en nieuwe stempels, zoals laatst gebruikt tijdens de Wereld Postzegeltentoonstelling in New York.

 

Frankrijk 2016 A
Frankrijk 2016 B

 

Naast de traditionele gegomde postzegels kan men ook postzegels opnemen die zelfklevend zijn uitgevoerd, zoals hierboven is afgebeeld.

 

4490-91 strip

 

Of postzegels die op rollen zijn uitgegeven, al dan niet zelf klevend.

 

USA 8 c abklatsch B
USA 8 c abklatsch A

 

Een postzegel die op de gomzijde een afdruk vertoont van een ‘natte’ postzegel die bij de druk daarop terecht is gekomen, een zogenoemde ‘Abklatsch’, kan ook een extra dimensie geven aan de verzameling.

 

Pz boekje 2001

 

En ook postzegelboekjes kunnen worden opgenomen. In verzamelaars kringen worden al deze verschijningsvormen en stempelafdrukken ‘filatelistische elementen’ genoemd. Hoe meer verschillende elementen, hoe gevarieerder de verzameling wordt en leuker te beschrijven.

 

USA 1922 15 c a
USA 1954 1035E

 

USA 1971 air mail

 

France 1986 2,20
USA 1986 22 c

 

Oude postzegels, luchtpostzegels, gemeenschappelijke uitgiften, alles is bruikbaar.

 

Monaco 1986

 

Het zoeken naar postzegels met betrekking tot het thema kan men doen met de computer via internet, maar nog leuker en spannender is het om beurzen en tentoonstellingen te bezoeken om in de bakken met poststukken en albums met postzegels te snuffelen. Of ruilen tijdens een bijeenkomst van een postzegelvereniging. Een nieuwe vondst kan veel voldoening geven en de verzameling gestaag laten groeien. Een eindeloze bezigheid! Veel plezier met het opbouwen van een thematische verzameling.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch Frankrijk Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (8 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • willem hogendoorn op 11 januari 2017 om 18:51

    Prachtige promotie voor de thematische filatelie. Mijn complimenten voor dit artikel Cees.

  • FrancRossi op 11 januari 2017 om 21:44

    Inderdaad veel leuker dan vakjes vullen in een voordrukalbum en makkelijk aan te passen aan elk budget.
    goed verhaal.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)