Beleef de natuur - insecten: 15 insecten in de zomer - Postzegelblog

Beleef de natuur – insecten: 15 insecten in de zomer

4

Deze tien insecten uit ons land op het postzegelvel Beleef de natuur: insecten van grafisch ontwerper Frank Janse uit Gouda behoren tot de groep van bijna een miljoen beschreven soorten insecten. Verreweg de grootste dierengroep op aarde.
De naam insecten slaat op een hoofdkenmerk van de hele groep, namelijk het in drieën gedeelde lichaam. De voortplanting en ontwikkeling zijn door het enorme aantal soorten bijzonder gevarieerd. Datzelfde geldt ook voor de camouflage of verdediging.

Beleef de natuur – insecten: uitgiftedatum 4 juni 2018

A) Insecten-postzegels

De portretten van de insecten op de tien postzegels zijn in hun natuurlijke omgeving afgebeeld, vaak met een korte scherptediepte. De foto’s lopen onmerkbaar door op de aangrenzende postzegel. In werkelijkheid loopt hun habitat niet door in die van de andere.
De foto’s zijn gevat in een grafische laag van elkaar overlappende cirkels van verschillend formaat, die daarmee de grenzen van de perforatie doorbreken. Het cirkelpatroon zet zich in de vorm van kleine druppeltjes voort op velrand en tabs.

Grote beervlinder en pyjamawants

1) grote beervlinder [arctia caja]

* Om te knuffelen, deze grote beer! En als vlinder heeft hij ook nog eens kekke outfit.

De naam van deze beervlinder verwijst naar het uiterlijk van de rups, die van een rijk behaarde vacht is voorzien. De rups leeft in schraal grasland. De bovenvleugels van de grote beervlinder zijn bruin met witte banden, de ondervleugels zijn rood met blauwzwarte stippen.

2) pyjamawants [graphosoma lineatum]

* Nee, dit is geen bedwants en ook geen stinkwants. De pyjamawants ruikt lekker naar appeltjes.

De pyjamawants ook wel gevangeniswants of rood-zwarte streepwants genoemd bezit een kenmerkende tekening met een knalrode basiskleur met brede zwarte lengtestrepen over de gehele bovenzijde van het lichaam.De rode strepen zijn ongeveer even dik als de zwarte. Leeft in ruige, zonbeschenen kruiden en graslanden.

Meikever en zwartbruine wegmier

3) meikever [melolontha melolontha]

* Is de meikever familie van de bromtor?

De meikever overleeft als larve of engerling drie tot vier jaar ondergronds en voedt zich dan met wortels van grassen (gazons, sportvelden), heesters en sierplanten. De larve verpopt zich diep in de grond en komt pas in de lentemaand bovengronds. Met de twee g ook en waaiervormige antennes neemt de kever (bezit vier vleugels) geuren waar. Hij spoort daarmee ook voedsel en een partner op.

4) zwartbruine wegmier [lasius niger]

* De zwartbruine wegmier op zoek naar zoet in lange colonnes, over je aanrecht . . .

De zwartbruine wegmier is de meestvoorkomende mier in bewoond gebied. Nestelt zich in kolonievorm (twee- tot dertienduizend mieren) onder tegels (verzakken!) met één eierleggende koningin, die wel 22 jaar oud kan worden. De mier is verzot op zoetigheid in bloemen en van bladluizen, die ze ‘melken’. Door trommelen op het achterlijf van de luis neemt de zoete vloeistofafscheiding toe.
In transparante uitvoering is deze wegmier als laatste van het zestal ook opgevoerd.

Olifantsrups en citroenlieveheersbeestje

5) olifantsrups [deilephila elpenor]

* Nepogen, een nepslurf en een nepstaart. Niets is wat het lijkt bij deze olifantsrups.

De grijsgroene, angstaanjagende olifantsrups (middelvinger formaat) bezit twee rijen vlekjes op de rug. Op de kop doen ze aan ogen denken. Hij kronkelt als een slang vooruit. Bij benadering trekt hij de snuit in en pompt zijn hoofd op. De nep-ogen staren je dan afschrikwekkend aan. In mei komt uit de rups de prachtige nachtvlinder groot avondrood (rood met zwarte vleugelvlekken) te voorschijn.

6) citroenlieveheersbeestje [psyllobora vigintiduo-punctata]

* Bitter! Het sapje dat het citoenlieveheersbeestje vanonder zijn 22 stippen uitperst.

Het citroenlieveheersbeestje (bezit een gele kleur en telt 22 kleine ronde zwarte stippen op dekschilden, halsschild en kop) leeft niet van bladluizen zoals het bekendere oranjekleurige lieveheersbeestje, maar van een schimmelsoort, namelijk meeldauw. Dit insect komt voor langs bosranden en in houtwallen.

Gewone pantserjuffer en kruisspin 

7) gewone pantserjuffer [lestes sponsa]

* Groen geharnast glimt de gewone pantserjuffer je tegemoet.

De gewone pantserjuffer behoort tot de familie libel. Het insect leeft nabij stilstaand water en in vennen met een dichte oeverbegroeiing en het bezit een metaalgroene kleur op de dekschilden. De larven van de pantserjuffer bezitten een opvallend brede kop, die soms twee maal zo breed is als het lichaam.

8) kruisspin [araneus diadematus]

* Kleine babykruisspinnetjes klitten bij elkaar. Pas later wagen ze zich alleen op het web.

De naam van de kruisspin, die vaak in het midden van het web zit, hangt samen met een op een kruis gelijkend patroon (lichtere of witte vlekjes) op het achterlijf contrasterend met de achtergrondkleur.

Kleine vuurvlinder en moerassprinkhaan

9) kleine vuurvlinder [lycaena philaeas]

* De kleine vuurvlinder mag dan wel rood zijn, hij behoort toch echt tot de blauwtjes.

De bovenzijde van de voorvleugels van de kleine vuurvlinder (13 mm groot; behoort tot de grote familie van blauwtjes) zijn oranje met zwarte vlekken, de bovenzijde van de achtervleugels zijn bruin met zwarte vlekken en een oranje veld bij de achterrand. De kleine vuurvlinder vliegt in drie generaties: april-juni, juni-september, september-eind oktober en is te vinden op schrale zandige grond.

10) moerassprinkhaan [stethophyma grossum]

* Als een schrikdraadapparaat, zo tikt de moerassprinkhaan met regelmaat.

De moerassprinkhaan is langgevleugeld (vleugelpunten reiken het achterlijfpunt voorbij) en is de bontst gekleurde soort in ons land. Leeft in vochtige moerasgebieden. De sprinkhaan maakt een hoog en metallisch geluid, overeenkomend met een druppende kraan in het aanrecht.

B) Transparant getinte insectenafbeeldingen

Over de cirkels heen ligt een volgende laag met transparant getinte afbeeldingen/silhouetten van een zestal insecten in bijna abstracte uitvoering:

insect 11 en 12: rode aspergekever en muskusboktor

insect 13 en 14: oostelijke witsnuitlibel en nachtpauwoog

insect 15 en 16a/16b: coloradokever en zwartbruine wegmier (zie postzegel 4)

C) Nogmaals ‘Beleef de Natuur-emissies’ en combi-opdrachten aan ontwerpers

 • Volgens een op 3 mei 2018 gedateerde PostNL-folder zal de miniserie Beleef de Natuur niet alleen in 2018, maar ook in 2019 en 2020 worden uitgegeven als onderdeel van het officiële postzegelprogramma van PostNL: “Een driejarige serie van jaarlijks vier prachtige postzegelvellen van tien postzegels zal rondom het thema natuur worden uitgegeven.”
 • Op 14 maart j.l. werd tijdens de reünie van de kinderzegeltekenaars 1965 en de presentatie van de 57e editie van het Handboek Nederlandse Postwaarden de voortzetting van “de succesvolle emissie Beleef de Natuur” door Jochems van PostNL al aangekondigd (zie postzegelblogartikel 25 maart j.l.). Naar ik verwacht zal ontwerper Frank Janse deze combi-opdracht ook uitvoeren.
 • Jochems maakte op 2 mei ook bekend dat voortaan meerdere combi-opdrachten *) aan ontwerpers zullen worden gegeven. Op blz. 22 van Collect 96 (rechts onderaan) wordt op deze noviteit ook gewezen.

*) Een comi-opdracht vindt ook plaats bij de Persoonlijke Postzegel-emissies. Zie Fabeltjeskrant-emissie (Collect 96, blz. 11 en 24) als onderdeel van het alternatieve postzegelprogramma van PostNL.

D) Afname insectenleven

In de media staat in de 20e week van dit jaar onrustbarend nieuws: “Het gaat niet goed met de insecten in Nederland. In de natuurgebieden Kaaistoep en Wijster gaan de populaties loopkevers en nachtvlinders in groten getale achteruit. Een achteruitgang die overeenkomt met de landen om ons heen”, aldus wetenschappelijk onderzoek. Natuurmonumenten noemt de afname dramatisch en luidt de noodklok! Opent de 3-jarige postzegelemissie Beleef de Natuur onze ogen (letterlijk en/of figuurlijk) voor de aantrekkelijkheid van de natuur nog op tijd of te laat?

Beeld: PostNL

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 4,56 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Willem op 4 juni 2018 om 14:28

  De oplage van deze serie is best hoog. Wat zou daar de oorzaak van zijn?

 • J. van den Bosch op 4 juni 2018 om 18:46

  Opent deze uitgave onze ogen voor de problemen in de natuur? Ik denk het niet. Overigens een mooie serie hoor. Als ik zie hoe men panikeert wanneer de buxus mot toeslaat en dan met liters gif aan de gang gaat, Het resultaat is al te merken: de insecten etende vogels, eten de rupsen en worden vergiftigd. De stoep voor de kleuterschool wordt nog steeds met herbiciden bespoten, slechts een klein deel bereikt haar oorspronkelijke doel, en een half uurtje later dollen de kindertjes er door heen. Stel je voor de buxus wordt bruin, stel je voor er groeit wat groen op de stoep.. Stel je voor er groeien bermbloemen… stel je voor je hebt een zwaluwnest aan je dakgoot… Zo lang dit de allerbelangrijkste angsten zijn van de tuinier, huizenbezitter en gemeentelijke plantsoenen dienst is er geen hoop. En daar helpt zo’n fantastisch blokje ook niets aan.

 • Maxim op 5 juni 2018 om 10:50

  De oplage van deze serie is hoog omdat de zegels, in tegenstelling tot ‘normale’ bijzondere zegels, bij alle verkooppunten te koop zijn. Die hebben normaliter alleen WA-zegels op in de verkoop. Bijzondere zegels zijn er alleen bij de Bruna en het hoofdpostkantoor in Den Haag.
  Het is wel een mooie manier om bijzondere zegels onder de aandacht van een groter publiek te brengen.
  Waarschuwing voor verzamelaars van gestempelde zegels en poststempels: de inkt van de dagtekenstempels droogt heel erg langzaam op deze natuurzegels. Kijk uit voor vlekken!

 • Ed op 5 juni 2018 om 18:55

  Vandaag ook reclame voor gemaakt door WOPA op hun Facebook pagina!

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)