Britse treinbriefzegels (7) - Postzegelblog

Britse treinbriefzegels (7)

0

De Ravenglass en Eskdale Railway heeft een lengte van 11,3 kilometer en is gelegen in Noord-West Engeland. Het traject ligt voornamelijk in het prachtige dal van Eksdale in het Lake District in de provincie Cumbria. Tijdens de rit worden de volgende stationnetjes aangedaan: Muncaster Mill, Miteside, Murthwaite, Irton Road, The Green, Fisherground en Beckfoot. De provincie Cumbria bestaat uit zes districten en is een van de dunst bevolkte provincies van het Verenigd Koninkrijk.

Het herbergt de mooiste natuurgebieden (Lake District en Lake District National Park) en is voor een groot deel zeer bergachtig; met als hoogste punt de Scafell Pike, die een hoogte bereikt van 978 meter. Het gebied werkt en werkte als inspiratiebron voor kunstenaars, schrijvers en muzikanten. De geschiedenis van Cumbria wordt gekenmerkt door invasies, migratie, gevechten en schermutselingen tussen Engelsen en Schotten. Opmerkelijke historische locaties zijn o.a. Muncaster Carlisle Castle (eigendom sinds 1258 van de beroemde familie Pennington), Furness Abbey, Hardknott Roman Fort, Brough Caste en Hadrian’s Wall. Die laatste is overigens door Unesco aangewezen als Werelderfgoed. Het Romeinse fort Hardknott werd door keizer Hadrianus gebouwd tussen 120 en 138 na Christus; het was de standplaats van circa 500 soldaten die gelegerd waren in hun garnizoenen te Kendal en Ambleside. De ruïnes hiervan zijn nog steeds te bezichtigen.
De spoorweg en het materieel is eigendom van een particuliere onderneming en wordt ondersteund door een Preservation Society. De oudste locomotief is de River Irt, genaamd naar de gelijknamige rivier, die door de Drigg Duinen en Irt Estuary Nature Reserve stroomt voordat hij in de rivieren Esk en Mite in Ravenglass uitmondt.
De Ravenglass & Eskdale Railway is de oudste en langste smalspoorlijn in Engeland; het heeft niet voor niets de bijnaam van “La’al Ratty” gekregen, dat betekent in het oude dialect van de provincie Cumbria “klein treintje.” Aanvankelijk opgezet als goederenvervoer (ijzererts) konden vanaf 1876 ook passagiers gebruik maken van deze trein. Dat was in april 1913 afgelopen omdat de lijn failliet ging als gevolg van de verminderde vraag naar ijzererts en minder wordende aantallen passagiers. Tijdens de Tweede Wereldoorlog reden er geen treinen en in 1946 werd de lijn gekocht door Keswick Granite Company, die er weer delfstoffen op vervoerde. In 1958 werd er geprobeerd om de lijn te verkopen; dat lukte helaas niet en daarom werd in 1960 de lijn bij opbod verkocht. Thans is het een toeristische spoorlijn die gedurende de schoolvakanties en met de feestdagen het bestaande traject aflegt. De gezellige overdekte en open bovenkant van de rijtuigen bieden het beste aan comfort en uitzicht. Er is op dit traject met oude bossen en heuvels van de Eksdale vallei veel moois te zien en daarom is een ritje zeer de moeite waard. Zo zijn er grauwe ganzen, wulpen, bergeenden, rode eekhoorns en buizerds te zien.

Nóg meer bijzonderheden treft u aan op de website van Ravenglass & Eksdale. Zoals de openingstijden en alle mogelijke evenementen in het jaar. Ook een prachtig filmpje is er te zien op YouTube. Dan reist u als het ware gratis mee ! Hieronder een overzicht van verschillende treinbriefzegels en enveloppen.

Zoals u kunt zien moet er naast de frankering met treinbriefzegels ook geplakt worden met gewone zegels. Want de Britse PTT heeft ook voor deze treinbrieven een bezorgplicht !

In mijn volgende aflevering neem ik u mee naar de verschillende “juweeltjes” van de Festiniog Railway.

Bewaren

Bewaren

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië UNESCONieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)