Venda - Postzegelblog

Venda

5

Een van de zogenoemde ´thuislanden´ in Zuid-Afrika is Venda. Dit gebied ligt in het noordoostelijke deel van Zuid-Afrika en grenst aan Zimbabwe. Venda grenst aan het Kruger Nationaal Park en is daarom bekend bij vele toeristen die het park bezoeken.

In Zuid-Afrika waren tien min of meer zelfstandige gebieden die thuislanden werden genoemd. De naam Venda was afkomstig van de oorspronkelijke bewoners, de Bavenda. De hoofdstad was Thohoyandou.


Venda kreeg een vorm van zelfbestuur vanaf 1 februari 1973 en een vorm van onafhankelijkheid vanaf 13 september 1979, maar geen enkel land in de wereld heeft Venda ooit erkend als een zelfstandig land. Toch heeft men postzegels uitgegeven vanaf 13 september 1979. Vele zegels met afbeeldingen van flora en fauna in dit gebied.

Ik heb ze uitsluitend gevonden op eerstedagenveloppen. Zo werden ze aan toeristen verkocht.

Zoals de serie over de bosbouw. Vanaf het zaaien, via het kappen, verwerken tot balken en plakken tot de constructie van houten gebouwen. Op 27 april 1994 verloor Venda, samen met de negen andere thuislanden de onafhankelijkheid en werd herenigd met de Republiek Zuid-Afrika. Het thuisland nooit werd erkend als zelfstandig land, daarom zijn de postzegels ook niet erkend als officieel frankeermiddel. Toch worden ze, vanwege hun veelal fraaie afbeeldingen, door thematische verzamelaars opgenomen in hun collectie.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch ThematischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (5) Schrijf een reactie

 • Lars op 20 maart 2013 om 14:50

  “niet erkend als officieel frankeermiddel.”?
  Ik heb tientallen gebruikte van Venda en andere thuislanden. Uit kilowaar en dubbeltjesboeken.
  Ook staan ze netjes in alle catalogi vermeld.

 • Reintjedevos op 20 maart 2013 om 18:24

  http://www.stampcollectingblog.com/stamps-of-south-african-homelands.php

  Though these stamps were not officially recognized by most postal authorities, they were generally accepted on international mail. As such, they also appear in all major stamp catalogs with the stamps of South Africa.

  When homeland system was terminated in 1994, each state had issued roughly 300 different stamps. AFAIK, there are no huge rarities with these stamps and they are somewhat easy to find (especially in mint condition).

 • Cees op 21 maart 2013 om 14:38

  Gekeken op de Britse website van eBay en gezien dat tientallen series postfris worden aangeboden. Verder heel veel fdc´s en een enkele serie met stempeling ´op verzoek´. Geen enkele zegel ´normaal´ gebruikt of op poststuk. Gestempeld met onherkenbare stempelafdrukken is voor mij niet verzamelwaardig. Voor mij is de lijst landen aangesloten bij de UPU (of aangesloten geweest) bepalend. Dat de zegels van de thuislanden zijn opgenomen in catalogi is mooi, maar bewijst niets!

 • Lars op 21 maart 2013 om 22:55

  Op Delcampe en via Google vind ik wel poststukken van Venda, Bophuthatswana, Ciskei en Transkei.

 • Cees op 22 maart 2013 om 08:35

  Lars, ik heb je advies opgevolgd en de website van Delcampe bekeken. Alleen de 43 pagina´s VENDA. Daarop kwamen twee enveloppen voor, waarvan één met een reeks postzegels gestempeld met een ondefinieerbaar stempel en geadresseerd naar 7448 Big Bay en een tweede envelop uit 2012 (!) met combinaties zegels van Transkei, Venda en RSA (Republiek Zuid Afrika). De gestempelde losse postzegels veelal met ondefinieerbare stempelafdrukken of afdrukken van fdc (afgeweekt). De andere thuislanden heb ik niet nagekeken.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)