Het Victoriaanse tijdperk in Groot-Brittannië (deel 1) - Postzegelblog

Het Victoriaanse tijdperk in Groot-Brittannië (deel 1)

2

De Royal Mail gaf op 8 september 1987 een serie van vier postzegels uit waarop heel veel te zien is uit het Victoriaanse tijdperk. De serie werd uitgegeven ter gelegenheid van de troonsbestijging van koningin Victoria in 1837, toen 150 jaar geleden. De serie werd ontworpen door Mike Dempsey, een grafisch ontwerper.

Op een schilderij in 1887 vervaardigd door Henry Tanworth Wells, een Britse portretschilder, is Victoria afgebeeld terwijl zij het bericht ontving, gebracht door Lord Conyngham en de aartsbisschop van Canterbury, dat haar vader was overleden en dat zij haar vader opvolgde als koningin. Zij ontving het bericht op 10 juni 1837 in Buckingham Palace. Het schilderij behoort tot de Koninklijke Schilderijencollectie. In de Tate Gallery hangt ook een schilderij van Wells, waarbij de koningin in de deuropening staat. Zij staat daar in dezelfde houding met dezelfde heren die haar de boodschap overbrengen.

Op de postzegel van 18p is koningin Victoria te zien naar een schilderij dat in 1840 is vervaardigd door Franz Xaver Winterhalter. De Duitse portretschilder werd op 20 april 1805 geboren in Menzenschwand. Van 1828 tot 1834 was hij hofschilder in Karlsruhe. Lange tijd woonde hij in Parijs. Hij bezocht koningin Victoria voor het eerst in 1842 en daarna keerde hij vaker terug om portretten te schilderen van de koningin, haar man Prins Albert, haar kinderen en familieleden en andere adellijke personen.

Het schilderij van de jonge koningin Victoria hangt in ‘Museums Colchester & Ipswich’ te Colchester. Winterhalter heeft meer dan 120 schilderijen vervaardigd voor het Britse hof. Tijdens een bezoek aan Frankfurt am Main kreeg hij buiktyfus en overleed op 8 juli 1873.

In het midden van de postzegel prijkt het Crystal Palace dat door de kassenbouwer Joseph Paxton werd ontworpen voor de wereldtentoonstelling in 1851 in Hyde Park, Londen. Na de wereldtentoonstelling werd het gebouw verplaatst naar Sydenham Hill. Het gebouw brandde deels af in 1860 en ging op 30 november 1936 eveneens door brand geheel verloren.

De ‘Monarch of the Glen’, de koning van het dal, is een schilderij van een edelhert dat in 1851 is vervaardigd door Sir Edwin Landseer. Het schilderij was bedoeld om op te hangen in het Palace of Westminster in Londen. Het werd een van de meest populaire schilderijen in de 19de eeuw voor gebruik in advertenties vooral door bedrijven. In de 20ste eeuw was het een beeldmerk geworden als ‘het ultieme koekblikbeeld van Schotland: een enorm groot hert tegen de achtergrond van violette heuvels en waterige lucht van een afgelegen wildernis’, aldus de Sunday Herald, een Britse krant. Het hert heeft twaalf punten op het gewei waardoor het herkenbaar was als een ‘koninklijk’ hert. Het schilderij hangt in de Scottish National Gallery in Edinburgh.

In de rechter bovenhoek van de postzegel is ‘Grace Darling’ afgebeeld. Het is een vrije bewerking naar een schilderij ‘Shipwreck at Sea’ dat hangt in het Grace Darling Museum in Bamburgh in het graafschap Northumberland. Het is afgebeeld op een prentkaart uitgegeven door dit museum. Het schilderij werd in 1838 vervaardigd door Henry Perlee Parker. In de boot bevindt zich naast Grace haar vader William terwijl zij naar het gestrande schip, de toen vier jaar oude raderboot S.S. Forfarshire’ roeien om bemanning en passagiers te redden. Het schip was gestrand op de rotsen van Big Harcar, een van de Farne Islands. Slechts acht zeelieden en een passagier konden worden gered. 52 mensen vonden de verdrinkingsdood. Grace Horsley Darling werd geboren op 24 november 1815 als dochter van een vuurtorenwachter en overleed aan tuberculose op 20 oktober 1842.

Vanwege haar redding van vele zeelieden en passagiers van gestrande schepen werd zij beschouwd als een heldin.

De postzegel van 22p toont koningin Victoria wederom naar een schilderij vervaardigd door Franz Xaver Winterhalter. Dit schilderij werd gemaakt in 1859, negentien jaar later dan het portret op de vorige postzegel.

Het schilderij behoort tot de Britse Koninklijke Schilderijencollectie, bestaande uit meer dan 7.000 schilderijen.

Winterhalter vervaardigde een portret van Prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha in 1859. Prins Albert, een neef van koningin Victoria, werd geboren op 26 augustus 1819 in Coburg op Schloss Rosenau. Koning Leopold I van België was een oom van zowel Albert als Victoria en zag een huwelijk tussen beiden wel zitten. Albert bracht samen met zijn broer Ernst in 1839 een bezoek aan Victoria en de huwelijksplannen kwamen uit. Zij trouwden op 10 februari 1840. Zij kregen negen kinderen.

Het schip afgebeeld op de postzegel is het ijzeren stoom-zeilschip de Great Eastern, ontworpen door de Britse ingenieur Isambard Kingdom Brunel. Toen het schip in 1858 te water werd gelaten was dit het grootste schip ooit gebouwd. Het kon 4.000 passagiers vervoeren en was bestemd voor emigranten naar Australië. Het werd geen succes en nadat het schip enkele keren naar Amerika was gevaren, werd het omgebouwd tot kabelschip en legde in 1866 de eerste trans-Atlantische kabelverbinding voor de telegraafdienst tussen Engeland en Noord-Amerika. Het schip werd gesloopt in 1899.

Isabella Mary Mayson werd op 14 maart 1836 geboren in Marylebone, Londen. Na haar schooltijd in Islington, Londen en Heidelberg, Duitsland, trouwde zij in 1856 met Samuel Orchart Beeton, uitgever en redacteur van tijdschriften. In 1857 begon Isabella Beeton met het vertalen en schrijven van publicaties. Ze publiceerde een kookkolom met recepten die overigens meestal niet origineel waren.

In 1861 verscheen haar boek ‘Household Management’ dat werd uitgegeven door haar man. Hiervan werden meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Ze mocht niet lang genieten van haar succes want op 6 februari 1865 overleed zij aan kraamvrouwenkoorts, slechts 28 jaar oud. Haar boek is na haar overlijden verschillende keren door andere auteurs aangevuld en gewijzigd. Het bleef een bestseller en het boek is voor het laatst herdrukt in 2016. In deel 2 ga ik in op de twee andere postzegels uit de serie ‘Het Victoriaanse tijdperk’.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Groot Brittannië Schilderkunst VuurtorensNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)