De oudste zegels ter wereld - Postzegelblog

De oudste zegels ter wereld

4

Nee, geen postzegel maar een zegel gebruikt voor officiële documenten. Koning William III (gehuwd met Queen Anne van Groot-Brittannië) had belastingmaatregelen ingevoerd voor alle mogelijke diensten en producten. Om de belasting te innen werden speciale stempels vervaardigd die het te betalen bedrag in het document moesten persen, een zogenoemd droogstempel.

1

Als voorbeeld een legaat van 2 oktober 1829, waarbij een belastingzegel werd ingeperst ter waarde van 6 pence met daarin de tekst ´receipt´ (ontvangstbewijs). Zo bestaan vele tientallen verschillende droogstempels die nog heel lang zijn doorgebruikt.

2

Nog twee voorbeelden, een met drie ingedrukte waarden van 6 pence en een met de waarde van 2 pond, een enorm bedrag in de 18de een 19de eeuw. Het inpersen van de belastingzegels lukte alleen als het document van papier of papierachtig materiaal was gemaakt. Maar vele documenten werden opgesteld op perkament en dan lukte het inpersen niet. Om toch die documenten te kunnen waarmerken met een of meer belastingzegels werden deze ingedrukt op losse vellen papier, meestal blauw gekleurd, uitgeknipt en op het perkament bevestigd met lijm.

3

Het oudste perkament in mijn verzameling is uit 1706. Daarop is een blauw etiket geplakt. Maar ook een metalen strip, een soort nietje, is te zien, in het midden van het etiket. Dat had een doel. Het blauwe etiket, geplakt op het document en voorzien van de strip die dwars door het etiket en het perkament was geslagen. Daarna werd het etiket voorzien van de ingeperste belastingzegel. Waarom dat nietje? Men was bang dat het blauwe etiket met ingedrukte zegelwaarde van het document kon afvallen doordat de lijm losliet maar ook omdat het etiket er vanaf gehaald zou kunnen worden en opnieuw gebruikt! Als extra maatregel werd op de achterzijde van het document, over de omgebogen metalen stripjes, een zegel geplakt waarop een monogram van de heersende vorst was afgebeeld.

Op 1 januari 1701 werd het gebruik van de monogramzegels als beveiligingszegel voor belastingzegels ingevoerd. Dit gebeurde met een aankondiging in de kranten. In de London Gazette werd het volgende gepubliceerd:
“De verantwoordelijke ambtenaren belast met de invordering van belastinggelden met betrekking tot gezegeld perkament en papier, wordt hierbij het volgende medegedeeld. Ter voorkoming van veelvuldige fraude met voornoemde belastinginvorderingen, moeten voortaan alle zegels op perkament aangebracht, alsmede de waarden van veertig shillings en vijf shillings op papier, thans verkrijgbaar bij het Hoofdkantoor, door middel van een metalen strook extra worden bevestigd door deze door de afdruk heen te persen. Een gedrukte monogramzegel moet op de achterzijde (over de metalen strook) worden geplakt”.

4

Als voorbeeld het monogram van Queen Anne als draagspeld en uitgevoerd als tekening op een monogramzegel. Britse verzamelaars noemen dit soort zegels: Cypher stamps. De latere monogramzegels werden naast het monogram bedrukt met letters, zoals G R 2, wat staat voor koning George de 2de. En G R 3 is koning George de 3de. G R 4 is koning George de 4de.

5

Een mooi document in mijn verzameling is een verklaring onder ede met daaraan een lakzegel in een papieren hoesje. In dat papieren hoesje is een afbeelding ingeperst gelijk aan de afbeelding van het lakzegel. Afkomstig van de Aartsbisschop van Canterbury, De verklaring is gedateerd 8 december 1768 en voorzien van twee afdrukken van belastingzegels van elk vijf shilling.

6

Op de achterzijde een monogramzegel van koning George de 3de.

7

In de linker of rechter bovenhoek kan men cijfers of getallen aantreffen. Deze cijfers geven de plaats aan van de zegel in het gedrukte vel. De meeste vellen bestonden uit 320 zegels, later ook in vellen van 240 zegels. Soms zijn de getallen van drie cijfers verdeeld over de linker en rechter bovenhoek. In 1865 werden de cijfers vervangen door letters.

8

Zoals de voorbeelden laten zien op de monogramzegels uit de periode van koningin Victoria, een nieuw ontwerp, waarbij de achtergrond was ingevuld met een soort raster. Eerst met letters, daarna zonder letters en in zwartblauw gedrukt. En als laatste, werden de zegels ook nog uitgegeven in geperforeerde vellen met het monogram van koning Edward de 6de. Net een postzegel! Vanaf 1909 werd het gebruik van de monogramzegels steeds minder en in 1921 afgeschaft.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Rob Tielman op 23 december 2013 om 11:34

  William III heet in het Nederlands koning-stadhouder Willem III…

 • yvonne kruse op 23 december 2013 om 12:50

  Interessant!

 • Hans Kremer op 26 december 2013 om 17:41

  Weer een prachtig voorbeeld hoe de filatelie ons veel kan leren over de geschiedenis,

  King William III was overigens getrouwd met Mary, maar dat doet verder niet af aan de interessante en fraai geillustreerde inhoud van het artikel.

 • evert gerber op 15 oktober 2014 om 22:09

  hallo beste
  ik lees net uw stukje over de oudste zegels ter wereld [ belasting ] ik heb een testament en volgens mij op schapen huid met dd.2 januari 1796 en daar zitten ook 2 [ chypher ] stamps op met de letters G.R 3 en een cijfer in de rechter boven hoek [ 312 ] en èèn S in spiegel beeld of [ 81 ]en aan de andere kant ook 2 van die blauwe papiertjes met een metalen stripje op Het vel is ongeveer 70/75 cm lang en meer dan 45 cm breed het gehele vel is beschreven kunt u hier een reactie op geven of heeft u nog wat meer gegevens nodig
  groet en alvast bedankt voor het lezen
  Evert

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)