Brexit: United Kingdom leaving the EU - Postzegelblog

Brexit: United Kingdom leaving the EU

4

Eindelijk is het zover. Het Verenigd Koninkrijk verlaat de EU op 31 januari 2020. Referendum, Leavers, Remainers, No-Deal, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson,  Labour, Conservatieven, DUP, election, Article 50 notification etc etc. Heeft u last van Brexit vermoeidheid, dan is het beter om deze blog niet te lezen (skip this blog)? If you want to read about ‘Bye, bye Britain’, then remain on this blog….

Fake Brexit

De vier hoofdpersonen van het Brexit proces: Nigel Farage, David Cameron, Theresa May, Boris Johnson.

Centraal-Afrika (2016): Nep velletje 4x 500F Brexit.

 

Centraal-Afrika (2016): Nep vel 2000F Brexit.

 

Tsjaad (2018): Nep vel 2x 500F Brexit.

Duitsland / Bonn

De blog gaat over Brexit, maar omdat ik een Duitsland adept ben en geen anglofiel adviseer ik lezers van de blog naar de Duitse stad Bonn te reizen om een zeer amusante maar serieuze expo te zien. We hebben zelf regio Bonn bezocht tijdens de zomervakantie 2019 en niet alleen voor de Rijn. Bonn (de oude hoofdstad van West-Duitsland) biedt veel meer dan menigeen denkt. Bonn ligt ten zuiden van Keulen, maar heeft veel minder inwoners dan Keulen. Bonn ligt op 30 minuten reizen met de Deutsche Bundesbahn (RE of RB) en is veel relaxter voor toeristen, die willen shoppen of van de cultuur willen genieten. Later dit jaar zal ik uitgebreid terugkomen op de belangrijkste bewoner van Bonn, namelijk Ludwig van Beethoven. Niet voor niets is de slogan: Bonn ist BTHVN. Terug naar de Britten.

Veel musea zijn over de gehele stad verspreid maar allemaal goed te bereiken met het openbaar vervoer (metro, tram en bus). We hebben Haus der Geschichte (HDG) bezocht. In het HDG vind je de geschiedenis van Duitsland na 1945 (incl de DDR) in de vaste expo. In 2019 werd het 25 jarig jubileum van HDG gevierd. De Duitse post gaf een speciale postzegel uit. Het gebouw van HDG ziet er precies zo uit als op de zegel. U kunt het niet missen als u bovenaan de trap van de halte Museumsmeile uit de metro stapt. Voor het HDG is de entree gratis.

Tot en met 8 maart 2020 kunt u de tijdelijke expo ‘Very British, ein Deutscher blick’ bezoeken. Een zeer goede expo met een knipoog. Lees alles over de relatie van het Verenigd Koninkrijk (VK) met Duitsland en de Europese Unie: https://www.hdg.de/haus-der-geschichte/ausstellungen/very-british-ein-deutscher-blick

Fragment uit de expo ‘Very British’.    Foto: R. Koo.

 

Mocht u de tijdelijke en de vaste expo willen bezoeken, trek dan toch zeker minimaal vier uur ervoor uit. Duitsers zijn meesters in het organiseren van expo’s met veel details. In het restaurant kunt u kiezen uit een uitgebreid assortiment uit de Duitse keuken!

Speciale Britse munt 50 pence

Er worden geen postzegels uitgegeven door Royal Mail maar wel worden er drie miljoen munten in omloop gebracht als 50 pence munten.

Onderstaand ontwerp haalde het niet, ook omdat de datum van uittreding 29 maart 2019 niet werd gehaald:

Eerder werden speciale 50 pence uitgegeven (van links boven naar rechts beneden): toetreding tot de EEG (1973), voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie juli – december 1992 en januari – juni 1998, vertrek uit de Europese Unie. De 50 pence munten kregen eerst de datum 29 maart 2019 en daarna de datum 31 oktober 2019. Beide data werden niet gehaald. Begin oktober 2019 werden 1 miljoen 50 pence munten geproduceerd. Toen bekend was dat de datum van 31 oktober 2019 niet werd gehaald, werden de munten omgesmolten.

Geen Brexit zegels?

Veel kritiek kwam uit de Britse politiek, de pers en de filatelistische wereld gericht aan Royal Mail. Ze besloten geen Brexit zegels uit te geven. Wel werd in 2018 ter ere van de 50e verjaardag van de BBC een serie van acht zegels uitgegeven van het populaire TV-programma ‘Dad’s Army’. Dad’s Army is een Engelse komedieserie. De serie is op de BBC van 1968 tot 1977 te zien geweest.  De serie omvat in totaal 80 afleveringen en is in negen seizoenen uitgezonden. In ons land werd de serie door de VARA uitgezonden onder de titel ‘Daar komen de schutters’.

De serie draait om een peloton van de British Home Guard (Britse binnenlandse strijdkrachten), dat in de Tweede Wereldoorlog in het fictieve plaatsje Walmington-On-Sea actief was. Kapitein Mainwaring en zijn bekakte secondant sergeant Wilson staan aan het hoofd van dit peloton, dat voor de rest bestaat uit de enthousiaste korporaal Jones, sterkeverhalenverteller soldaat Frazer, de oude soldaat Godfrey, de jonge soldaat Pike, en sjacheraar soldaat Walker. De meeste acteurs uit de serie zijn inmiddels overleden. Gelet op de stevige uitspraken van de acteurs tijdens de serie, wordt gedacht dat deze zegels als een ’tribute set’ beschouwd kan worden voor de Brexit.

Engeland (26 juni 2018): Dad’s Army.

Ontwerpen van een aantal niet uitgegeven Brexit zegels

De ontwerpers van creatieve Britse bureaus zeggen met beelden voldoende over de Brexit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een voorbeeld van ‘fake news’ tijdens de campagne via een opschrift op de bus die door Londen reed in november 2018.

NHS staat voor National Health Service. De belofte die deze partij had tijdens de campagne was dat De Britse Nationale Gezondheidszorg meer geld (£350,000,000 per week) krijgt als de Britten kiezen voor Brexit. Britse zorgdeskundigen zeggen dat het tegenovergestelde zal zijn bij het verlaten van de EU. Dus ‘fake news’.

Of hadden de Britse creatievelingen ook even moeten kijken naar de Monuta rouwzegel uit 2007. Zij hadden gekozen voor de inzending ‘eeuwige leegte’ van Lilian Kemmeren. Monuta drukte direct 1 miljoen zegels. Op de zegel is een deel van een puzzel te zien waaruit één puzzelstukje ontbreekt. 

Volgens Alof Wiechmann, directeur van Monuta, ‘een prima metafoor voor het gemis na een overlijden.’ Toch is winnares Kemmeren hiermee niet echt origineel. Het is namelijk een stockfoto van de Duitse Willi Heidelbach. De foto is klakkeloos overgenomen, geen eigen toevoeging. Zelfs de hoekjes van de puzzelstukjes die enigszins zijn beschadigd, zijn zowel op de rouwzegel als op de originele foto identiek.

Oostenrijkse Brexit-zegel

De Oostenrijkse Post (altijd al een voorloper geweest met uitgiften met historische achtergronden) verraste de filatelistische markt met de uitgifte van een Brexit-zegel uitgegeven op 31 januari 2020. Het ontwerp voor € 1,80 was al in vellen van 50 gedrukt door Enschedé Stamps BV met de oude exit-datum 29 maart 2019. Het kaartontwerp presenteert de resterende EU-staten in donkerblauw, terwijl het Verenigd Koninkrijk verdwijnt onder een lichtblauwe transparante vernis. Nadat de feitelijke Brexit-datum eind januari 2020 was, werd een opdruk gemaakt om de oude uit te lijnen en de nieuwe toe te voegen. De editie was 140.000 stuks en waren al snel uitverkocht.  Op diverse veilingsites oa. eBay wordt fors geboden voor de zegel of complete vellen.

Bekend is dat € 595 werd gevraagd voor een sensationele plaatfout in hoekblok van 6, met een beschadigd Finland op de linker centrale zegel in een deel van de uitgave (op de 10e zegel per vel). Als  dat het geval is, zouden er slechts ongeveer 280 van deze fouten zijn opgetreden. Eigenlijk betreft het deel van Finland een gebrekkige structuur.

Linker zegel: plaatfout in Finland?

 

Vergroting plaatfout Brexit-zegel.

De FDC heeft als stempel Brexit, 31.1.2020 Austritt Grossbriatanniens aus der EU.

Het zal nog moeilijk worden voor verzamelaars van het thema ‘Europa Cept/PostEurop’ om deze zegel aan te kopen.

Brexit ABC

Op 23 juni 2016 kiezen de Britten via een referendum ervoor de Europese Unie te verlaten. Onder het motto ‘Take back control’ willen veel Britten zelf hun wetten en beleid bepalen. Uitslag: 52% stemt voor Brexit, 48% stemt tegen. Het is voor het eerst dat een land de Europese Unie verlaat. Het Brexit besluitvormingsproces heeft bijna vier jaar geduurd. Om het besluit te nemen waren nodig: 3 premiers, 1 referendum en 2 verkiezingen.

Het VK bestaat uit vier landen: Engeland, Schotland, Wales en Noord-Ierland. De bewoners van Schotland en Noord-Ierland stemmen in meerderheid tegen de Brexit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het VK is na Duitsland het land waar Nederland het meest naar exporteert.

Kan je nog goedkoop Engelse drop kopen?

Engelse drop is een soort snoepgoed dat bestaat uit een mix van verschillende soorten veelkleurige dropjes. De voornaamste ingrediënten zijn drop, suiker, kokos en anijs. Verder wordt veelal gelatine gebruikt bij de productie. Engelse drop werd voor het eerst gefabriceerd in Sheffield in 1899, vandaar de naam. In Engeland wordt dit snoepgoed sinds jaar en dag liquorice allsorts genoemd. Tegenwoordig wordt Engelse drop in verschillende landen geproduceerd. Volgens de anekdote over het ontstaan van Engelse drop zou een vertegenwoordiger van een dropfabrikant bij een klant per ongeluk de verschillende soorten drop door elkaar hebben gemengd en was de klant erg tevreden over het onbedoelde resultaat.

Persoonlijk vel Engelse Drop (2019) van de vereniging www.vppv.nl

Churchill was voorstander van de Verenigde Staten van Europa. Hij liet dat blijken in meerdere speeches. Het VK sloot aan bij de toenmalige EEG per 1 januari 1973. Denemarken en Ierland sloten ook per die datum aan bij de EEG. Later liet Margaret Thatcher (premier van 1979 tot 1990) duidelijk blijken dat ze niets moest hebben van de Europese Gemeenschappen. Haar ‘I want my money back’ leidde pas na zeer harde onderhandelingen tot compenserende maatregelen op sociaal terrein en in de landbouwbijdragen voor Europa. Na 47 jaar verlaat de VK de Europese Unie.

Niet uitgegeven ontwerp 65p.

Niet iedereen is blij met Brexit

Frontpage Daily Record, January 31, 2020.

 

 

Meer info

https://en.wikipedia.org/wiki/Brexit

https://nl.wikipedia.org/wiki/Brexit

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Centraal Afrika Duitsland Groot Brittannië Oostenrijk Europa CEPT MuseaNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (16 stemmen, gemiddeld: 4,50 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • Pieter op 4 februari 2020 om 10:29

  Mooi gedocumenteerd artikel, zeker ook de humoristische Brexitzegelontwerpen. Ik heb (ook) niks met Engeland en ga zeker eens naar Bonn. Blij dat die altijd zeurende en klagende Engelsen er eindelijk uit zijn!

 • Rob Tielman op 6 februari 2020 om 10:14

  Door de lage opkomst bij het referendum in 2016 was slechts een derde van alle stemgerechtigden voor de Brexit…

 • Randy Koo op 8 februari 2020 om 14:06

  Toegevoegd uitgebreide tekst van de Oostenrijkse Brexit-zegel. Een collectors item voor Europa verzamelaars.

 • AndréS op 11 februari 2020 om 22:08

  @Rob Tielman, tja, dan had de rest ook moeten gaan stemmen. Zo werkt dat in een democratie.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)