Week van de Klassieken 2023: Revolutie en de oudheid - Postzegelblog

Week van de Klassieken 2023: Revolutie en de oudheid

0

De 16e Week van de Klassieken (23 maart t/m 2 april 2023) heeft als thema Revolutie en de oudheid. De revoluties variëren van drastische omwentelingen in de oudheid zelf (van politieke, sociale, economische, culturele of intellectuele aard) tot revoluties in ons eigen denken over de oudheid. Baanbrekende wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van dendrochronologie, C14-datering en DNA-onderzoek spelen hierin een grote rol.

Week van de Klassieken

De Week wordt georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden en Tresoar, in samenwerking met het Allard Pierson Museum, Athenaeum Boekhandel, het Nederlands Klassiek Verbond, Roma Aeterna en Addisco Onderwijs. Zie onderaan de blog het uitgebreide programma van beide musea in Leiden en Amsterdam en de algemene website (ook activiteiten in België).

Nederland (2018): Prestigeboekje nr 74, 200 jaar Rijksmuseum van Oudheden.

 

Revoluties in de Wetenschap

De wetenschap in de klassieke oudheid richtte zich primair op het verklaren van de werking van de kosmos. Aldus ontstond de natuurfilosofie en vervolgens de klassieke filosofie. Praktischer gericht waren de geneeskunde, de astronomie voor het opstellen van kalenders, en astrologie om de toekomst te voorspellen. De geleerden uit de klassieke oudheid zullen zichzelf niet als zodanig hebben gezien, eerder zullen ze zich als natuurfilosofen, vaklieden (artsen of onderwijzers) of priesters (astrologen of geneeskundigen) hebben beschouwd.

 

 

 

 

 

 

 

Aristoteles mag beschouwd worden als de belangrijkste geleerde uit de Klassieke Oudheid. Hij was een leerling van Plato, maar koos nadrukkelijk een andere richting. In tegenstelling tot de deductieve methode van Plato koos Aristoteles nadrukkelijk voor de inductieve methode, waarbij waarneming van de zichtbare werkelijkheid van groot belang is. Experimenten speelden echter nauwelijks een rol. Aristoteles stelde dat alles uit twee delen bestond: de vorm en de materie. Hij zag deze twee als onafscheidelijk.

Griekenland (2016): 2400e verjaardag van de Griekse filosoof Aristoteles,

Aristoteles heeft ook een groot wetenschappelijk, welhaast encyclopedisch oeuvre nagelaten, dat vrijwel alle wetenschappen van zijn tijd omvatte: zoölogie, geografie, geschiedenis, mathematica en astronomie. Van groot belang voor de latere ontwikkeling van de wetenschap was ook zijn neiging om alles te classificeren. Als filosoof hield hij zich vooral bezig met logica, ethiek en metafysica. De termen premisse, conclusie, subject en attribuut zijn door hem geïntroduceerd. In zijn maatschappijfilosofie vergeleek hij alle bestaande politieke systemen.

 

Romeinenweekend in Leiden op 1 en 2 april 2023

Romeinen aan het Rapenburg. In de Tempelzaal zie je van dichtbij Romeinse soldaten en burgers aan het werk, terwijl in de museumzalen verschillende personages over hun beroep vertellen. Daarbij gebruiken ze nagemaakt gereedschap. De echte exemplaren kun je ernaast in de vitrines zien liggen. Legio Secunda Augusta zorgt dit weekend voor vele onverwachte ontmoetingen en toont enkele revolutionaire ontwikkelingen van de Romeinen.

(Malorix postzegel. De gemeente Velsen riep 2015 uit als Romeinenjaar. De archeologen gingen er van uit dat de Romeinen ongeveer in het jaar 15 in Velsen waren. in 2015 was dat dus 2000 jaar geleden. Er werd een stichting opgericht, die een aantal festiviteiten met een Romeins accent organiseerden en zelfs een speciale postzegel hebben uitgegeven.)

Legio Secunda Augusta. Legio Secunda Augusta is een levende geschiedenis-groep die het Romeinse en inheemse leven van de eerste honderd jaar na Christus uitbeeldt door middel van re-enactment. De groep bestaat uit militairen en burgers. De militairen laten je het Romeinse soldatenleven zien, terwijl de burgers leer bewerken, kleding maken, koken, mozaïeken leggen, masseren, etc.

 

Meer info:

Week van de Klassieken: https://www.weekvandeklassieken.nl/#/

RMO, Leiden:

https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/week-van-de-klassieken-2023/

RMO, Romeinenweekend, 1 en 2 april 2023:

https://www.rmo.nl/uw-bezoek/activiteiten/romeinenweekend-2023/

Allard Pierson, Amsterdam: https://allardpierson.nl/events/week-van-de-klassieken/

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch GriekenlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (7 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)