De fiets op de Olympische Spelen 1996 (9) - Postzegelblog

De fiets op de Olympische Spelen 1996 (9)

1

De Olympische Zomerspelen van de XXVIe Olympiade werden in 1996 gehouden in Atlanta. Deze spelen staan ook wel bekend als de Centennial Games omdat ze precies een eeuw na de eerste moderne Olympische Spelen 1896 spelen in Griekenland plaatsvonden.

Atlanta werd op 18 september 1990 door het IOC verkozen met 51 tegen 35 stemmen in de laatste ronde. De beslissing van het IOC om de Spelen aan Atlanta toe te wijzen was vrij verrassend. De redenering was dat Athene niet genoeg tijd zou hebben om zijn infrastructuur aan nieuwe Spelen aan te passen. In het algemeen worden de Spelen van Atlanta als niet echt succesvol gezien. Het vervoer tussen de verschillende olympische locaties zat soms door files volledig vast. De Spelen waren financieel gezien wel een succes. Dit is onder meer te danken aan het hoofdsponsorschap van Coca Cola, waarvan het hoofdkantoor zetelt in Atlanta. De Spelen werden door velen als “te commercieel” bestempeld.

De wielersport is één van de olympische sporten die op de Olympische Spelen wordt beoefend. In Atlanta waren er drie Wielercategorieën namelijk wegwielrennen, baanwielrennen en mountainbike.


Penrhyn, het noordelijk Cook-eiland, besteedde aandacht aan het feit dat het honderd jaar geleden is dat de 1ste Olympische Spelen in 1896 in Athene, Griekenland werden gehouden.

Nieuw Zeeland behaalde de 8e plaats op Ploegachtervolging 4000 meter met Greg Henderson, Brendon Cameron, Timothy Carswell en Julian Dean.

Guyana is één van de landen die deelneemt aan deze Spelen en o.a. deze bijzondere “gouden” en “zilveren” postzegels in reliëf heeft uitgebracht. Guyana debuteerde op de Zomerspelen van 1948.

Deze velletjes, met zilveren en gouden opdrukken werden tevens gebruikt voor de Olympische Spelen met een opdruk 1996 en de Olympische ringen.

Eerder in 1993 uitgebracht t.g.v. de Tour de France en in 1994 t.b.v. Wereldkampioenschap Voetbal.

Voor het eerst mogen ook professionals deelnemen aan het wielrennen. De tijdrit wordt gewonnen door vijfvoudig winnaar van de Tour de France Miguel Indurain.

Liechtenstein laat in het kader van 100 jaar Olympische Spelen de ontwikkeling van de racefiets zien. Op de achtergrond een beeld van “toen” in zwart/wit. Op de voorgrond een baanfiets (vast verzet, geen versnelling) met monocoque-frame (frame uit één stuk). Een aerodynamische helm is ook niet meer weg te denken.

De 2000 meter Tandem Race wordt door Antigua & Barbuda uitgebeeld met een (in mijn beleving) fiets die niet van de juiste tijd is ! De renners dragen ook geen helm ! Antigua & Barbuda nam sinds 1976 voor de zesde keer deel aan de Olympische Spelen.

De Verenigde Arabische Emiraten deed voor de vierde keer mee. Voor Aruba was het de derde deelname met drie deelnemers, waarvan de wielrenner Lucien Dirksz deelnam aan de wegrace.

Hoewel Tanzania zelf geen deelnemers had in de categorie wielrennen heeft men wel een mooie zegel uitgebracht waarop duidelijk een baanwedstrijd wordt verreden.

Vietnam en Andorra, beiden landen hebben een goede keus gemaakt om de moderne fiets op hun zegels af te beelden.

Twee uitgebrachte fietspostzegels in het pre-olympische jaar 1995 door Vietnam & Cambodja.

Bermuda & Suriname In 2008 nam Bermuda voor de 16e keer deel aan de Zomerspelen. Suriname nam deel met zeven deelnemers, echter niet in de categorie wielrennen. Net als vele landen brachten ze toch een olympische postzegel uit.

Ter afronding van deze editie, een herinnering aan 100 jaar Olympische Zomerspelen, de Centennial Games, deze zegel van China.

Het is duidelijk merkbaar dat dit Olympisch jubileum in de filatelie veel meer aandacht heeft gekregen dan alle voorgaande Zomerspelen. Ik heb nog ruim vijftig niet gebruikte uitgiften t.b.v. deze Centennial Games 1996. Om een artikel niet TE lang te maken heb ik een selectie uit de verzameling gemaakt.

Nederlandse prestaties in Atlanta

Elsbeth Vink behaalde de 5e plaats op de Cross-country.
Ingrid Haringa behaalde Zilver op de puntenkoers. Zij veroverde ook Brons op de Sprint.
Bart Brentjens won Goud bij de Cross-country.

De Fietslatelist

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Antigua & Barbuda Aruba Bermuda Cambodja China Volksrepubliek China vóór 1949 Frankrijk Liechtenstein Nederlandse Antillen Verenigde Arabische Emiraten VietnamNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Loading...
PrintSchrijf een reactie

Jan van Tellingen noemt zich 'fietslatelist' omdat hij tegenwoordig alleen nog maar fietsgerelateerde postzegels spaart en erover schrijft op fietsminiatuur.punt.nl.

Reacties (1)

  • Jan van Tellingen op 14 juni 2012 om 11:36

    Brons, Zilver en Goud werd er behaald door de Nederlanders op deze Spelen in Atlanta. Jammer dat Nederland gisteren op het EK voetbal weinig resultaat kon boeken… Fietsen gaat de Hollanders kennelijk beter af. Fietslatelistisch neem ik jullie binnenkort graag mee op een tocht door de fietslatelistische geschiedenis van het WK fietsen met de blik naarhet WK in Valkenburg in september.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)