De Oostenrijkse Alpenvereniging (deel 1) - Postzegelblog

De Oostenrijkse Alpenvereniging (deel 1)

0

De Oostenrijkse Alpenvereniging (Der Österreichische Alpenverein, ÖAV)  werd in 1862 in Wenen opgericht en was de op een na oudste vereniging voor bergbeklimmers ter wereld. Op 9 mei 1869 werd de ‘Deutscher und Österreichischer Alpenverein’ (DÖAV) in München in het leven geroepen uit onvrede over de werkzaamheden van de ÖAV die men te commercieel vond door hutten en wegen te bouwen ten behoeve van de toeristenindustrie.

De DÖAV had veel meer de bescherming van het natuurgebied voor ogen. Drie andere afdelingen sloten zich in 1873 daarbij aan. Het waren de Reichsdeutsche, de Deutsch-Österreichische en de Deutsch-Böhmische afdelingen van de ÖAV. In 1918 werd een berggebied 40 km2 aan de vereniging geschonken door een groothandelaar in hout, Albert Wirth uit Villach. Het gebied lag midden in de Grossglockner met de grootste gletsjer van Oostenrijk, de Pasterze met een lengte van 9 kilometer. Later werd dit gebied een natuurreservaat, het ‘Nationalpark Hohe Tauern’.

Maar waarom dit verhaal over de ÖAV? Vanwege de krantenbandjes die men regelmatig kan tegenkomen met opgedrukte postzegelafbeelding en voorafstempeling van de vereniging. De krantenbandjes waren bestemd voor de verzending van de Mededelingen van de ÖAV. Krantenbandjes worden niet zo veel verzameld maar omdat ik enkele exemplaren in handen kreeg, werd ik er toch wel nieuwsgierig naar.

Het eerste krantenbandje werd uitgegeven in 1872 met daarop een afdruk van de postzegel van 2 Kreuzer zoals hierboven afgebeeld.

In 1875 vond een herdruk van dit bandje plaats in een iets gewijzigd model maar met dezelfde zegelafdruk.

In 1883 werd het derde krantenbandje verkrijgbaar gesteld met een nieuwe afbeelding als zegelafdruk in de waarde van 2 Kreuzer.

Het vierde krantenbandje had een opgedrukte zegelwaarde van 2 Kreuzer van een niet bestaande postzegel. Het bandje zelf was verkrijgbaar vanaf 1890, met een herdruk in een ander formaat in 1892.

Midden januari 1904.

Midden juli 1907.

De hierboven afgebeelde krantenbandjes waren exemplaren waarin de Mededelingen van de DÖAV werden verzonden. De zegelwaarde is veranderd in 3 Heller. Deze bandjes, met voorbeelden uit januari 1904 en 1907, werden na aanbieding aan het loket, gestempeld met het gewone dagtekeningstempel van het postkantoor Wenen. De bandjes met de waarde in Heller waren verkrijgbaar vanaf 1899. In 1907 werden krantenbandjes gedrukt waarbij als zegelafdruk de dubbele adelaar was aangebracht en daaronder 4. Het bedrag bestond uit 3 Heller voor de frankering en 1 Heller toeslag voor het papier! Voor zover mij bekend is dit krantenbandje niet gebruikt door de DÖAV.

In 1908 werd een krantenbandje uitgegeven in de waarde van 3 Heller met een afbeelding van de postzegel van 5 Heller uitgegeven ter gelegenheid van het 60-jarige regeringsjubileum van keizer Franz Joseph. De op het krantenbandje afgedrukte postzegel had echter de kleur van de postzegel van 3 Heller.

In de Michelcatalogus Postwaardestukken is bij dit krantenbandje vermeld, dat de verkoop van krantenbandjes op 10 april 1916 werd beëindigd en dat daarna geen krantenbandjes meer werden uitgegeven. In deel 2 ga ik verder in op de krantenbandjes van de ‘Deutscher und Österreichischer Alpenverein’ (DÖAV).

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Nederland Oostenrijk SpoorwegenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)