De oude postkantoor boom - Postzegelblog

De oude postkantoor boom

0

Af en toe moet je weer eens door de dozen met poststukken snuffelen om een artikel te kunnen schrijven. Zo kwam ik de prentkaart tegen die op 16 oktober 1985 was verzonden vanuit de stad Mosselbaai of Mosselbay aan de zuidkust van de Republiek Zuid-Afrika. Als je dan de tekst leest in de afdruk van het poststempel word je wel nieuwsgierig: Old Post Office Tree.

Hoe was deze tekst in het stempel terecht gekomen? Bij het nazoeken kwam ik op een verhaal terecht van meer dan 550 jaar geleden. In mei 1501 liet Pero d’Ataide, kapitein van een van de schepen van de Portugees Pero Cabral die Brazilië had ontdekt, een brief achter in een zeemanslaars (of ijzeren kistje, dat is nooit duidelijk geworden) dat aan een grote boom was vastgebonden. De boom stond dicht bij de zoetwaterbron (Aguada de São Bras) waar door de Portugese zeevaarders vers water werd ingenomen. De brief werd op 7 juli 1501 gevonden door Joao da Nova, commandant van de derde Oost India vloot die op weg was naar India. De zeemanslaars was vastgemaakt aan een Milkwood boom. Men beschouwt dit als het eerste ‘postkantoor’ van Zuid-Afrika. De boom, met de Latijnse naam Sideroxylon inerme, werd in 1938 tot nationaal monument verheven en kreeg de naam Post Office Tree. De boom is inmiddels meer dan 600 jaar oud en staat ongeveer 300 meter van het Santos strand vandaan. Vlak bij bevindt zich het Bartolomeu Dias Museum.

Bij de boom werd in 1962 een monumentje opgericht met een plaquette en op een voetstuk een zeemanslaars met daarin een gleuf die dienst doet als brievenbus. Alle poststukken die in die brievenbus worden gedeponeerd worden gestempeld met het stempel Old Post Office Tree. De eerste dag dat dit stempel werd gebruikt was 20 december 1963. In 2001 werd een nieuw stempel in gebruik genomen ter gelegenheid van de 500ste verjaardag van de Old Post Office Tree, of op zijn Zuid-Afrikaans: Ou Poskantoorboom. Mooi toch?

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch BraziliëNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 3,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)