Maria Theresia, een vrouw met vele titels - Postzegelblog

Maria Theresia, een vrouw met vele titels

0

Maria Theresia van Oostenrijk werd in Wenen geboren op donderdag 13 mei 1717 als tweede kind van keizer Karel VI. Zij was een nakomeling uit het Huis Habsburg en Elisabeth Christine van Brunswijk-Wolffenbüttel. Maria Theresia werd een van de invloedrijkste vrouwen uit het toenmalige absolutistische tijdperk.

 

Keizer Karel VI, afgebeeld op een schilderij vervaardigd door Johann Gottfried Auwerbach, te zien in het Kunsthistorisches Museum in Wenen, had een vooruitziende blik. In het jaar 1713 had hij de ‘Pragmatieke Sanctie’ afgekondigd dat het mogelijk maakte dat een dochter de Oostenrijkse troon kon bestijgen. In 1716 werd de enige zoon van Karel VI geboren, Leopold Johan, die in datzelfde jaar overleed. Daarmee werd Maria Theresia, die een jaar later werd geboren, automatisch de troonopvolger.

Zij trouwde op 12 februari 1736 met de hertog van Lotharingen, Frans I Stefan, van wie ze zestien kinderen kreeg. De in Nancy op 8 december 1708 geboren Frans Stefan was vanaf 1729 tot 1739 hertog van Lotharingen, van 1737 tot 1765 groothertog van Toscane en van 1745 tot 1765 keizer van het Heilige Roomse Rijk. Hij overleed op 18 augustus 1765 te Innsbruck. Het schilderij dat hierboven is afgebeeld werd vervaardigd in het atelier van Martin van Meytens. De verblijfplaats van het schilderij is onbekend.

 

Maria Theresia is op vele postzegels afgebeeld. Zoals in 1908 in de serie uitgegeven ter gelegenheid van het 60-jarige regeringsjubileum van keizer Frans Jozef. Het portret is een detail uit een schilderij vervaardigd door de Nederlands-Zweedse schilder Martin van Meytens. De serie bestaat zowel getand als ongetand, is op verschillende soorten papier gedrukt in en verschillende kleurtinten. De ongetande zegels zijn zonder gom.

De Belgische postdienst gaf op 20 december 1949 een serie van negen postzegels uit waarvan een met een afbeelding van keizerin Maria Theresia gegraveerd naar een schilderij van Martin van Meytens door de Belgische graveurs André Hennebicq en Jean de Bast. Het schilderij werd in 1752 of 1753 vervaardigd en bevindt zich in het Slot Schönbrunn in Wenen.

 

Ter gelegenheid van het overlijden van Maria Theresia op 29 november 1780, toen 200 jaar geleden, gaf de Oostenrijkse postdienst een serie van drie postzegels uit op 13 mei 1980. Op de eerste zegel is Maria Theresia te zien als jong meisje. Het portret werd geschilderd door Deense kunstenaar Andreas Møller toen zij elf jaar oud was. Het schilderij hangt in het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen. De laatste zegel van de serie toont Maria Theresia als weduwe in rouwkleding. Het schilderij werd vervaardigd door Joseph Ducreux en is in bezit van het ‘Musée des châteaux de Versailles et de Trianon’ in Frankrijk, 20 kilometer van Parijs vandaan.

 

De middelste zegel van de serie van drie toont in blauw keizerin Maria Theresia met de Stephanskroon. Het schilderij werd vervaardigd door Martin van Meytens en is opgenomen in de collectie van de ‘Akademie der bildenden Künste’ in Wenen. De postzegel werd opnieuw uitgegeven met deze afbeelding op 8 oktober 2010, nu in de kleuren van het schilderij.

De postdienst van Slowakije gaf op 18 december 2000 een postzegel uit ter herdenking dat Maria Theresia de aanzet had gegeven voor de oprichting van een postdienst in Oostenrijk en Hongarije. De postzegel verscheen in een blokje van vier stuks met een bedrukte tussenstrook waarop de oprichting in een document is weergegeven.

Het jaar 2017 ter gelegenheid van haar 300ste geboortedag werd een blokje uitgegeven door vijf deelnemende postadministraties, Oostenrijk, Slovenië, Hongarije, Kroatië en Oekraïne. De gemeenschappelijke uitgifte viel op zaterdag 13 mei 2017.

Waarom ook Oekraïne? Vanwege de stad Oezjhorod of Uzhorod gelegen in het zuidwesten van het land en hoofdstad van de Oblast Transkarpatië, direct aan de grens met Slowakije. Hier was ook het bisdom gevestigd. Koningin Maria Theresia gaf het bisdom de beschikking over het kasteel van de stad en de kerk van de jezuïeten die de stad in 1777 gedwongen hadden moeten verlaten. In het kasteel is thans het Museum voor Regionale Geschiedenis gehuisvest.

Vanzelfsprekend werden bij de uitgifte van het blokje eerste dag enveloppen vervaardigd, zoals bovenstaand voorbeeld van Oekraïne. Het afgebeelde schilderij bevindt zich in het ‘Kunsthistorisches Museum’ in Wenen en werd vervaardigd door een onbekende meester. Voor de afbeelding op de envelop werd een schildering gekozen die zich bevindt in het Slot Eggenberg in Graz. Dit slot werd in 1765 na een renovatie en met nieuw aangelegde tuinen ingewijd door de keizer en keizerin.

De Republiek Tsjechië gaf in 2017 eveneens een postzegel uit met een afbeelding Maria Theresia. De postzegel werd uitgegeven in een blokje van vier stuks met een tussenstrook waarop een gekroonde adelaar is afgebeeld.

De vrouw met de vele titels. In haar leven was zij regerend aartshertogin van Oostenrijk. Daarnaast koningin van Hongarije en Bohemen van 1740 tot 1780. Door haar huwelijk met keizer Frans I Stefan was zij ook keizerin van het Heilige Roomse Rijk van 1745 tot 1780. Zij was mederegentes voor haar zoon Jozef II als keizer van Duitsland. Maria Theresia Walburga Amalia Christina van Oostenrijk zoals zij voluit heette, overleed op woensdag 29 november 1780 in Wenen.

Zij heeft de executie van haar dochter Marie Antoinette, die gehuwd was met koning Lodewijk XVI van Frankrijk, niet meegemaakt. Zij stierf op het schavot door de valbijl op 16 oktober 1793 in Parijs op de Place de la Concorde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Frankrijk Kroatië Oostenrijk Burchten,Kastelen en Paleizen Musea Paleizen SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)