Luchtpost naar Nederlandsch Indië - Postzegelblog

Luchtpost naar Nederlandsch Indië

2

De frequentie van lijnvluchten waarmee post werd meegegeven was in de jaren´30 veel lager dan heden ten dage. Ik heb daarom eens gekeken in mijn verzameling naar de verbindingen tussen Amsterdam en Nederlandsch Indië v.v. in die periode. Zo kwam ik uit op de 500ste vlucht naar de Oost. De driehoekige postzegel van 30 cent was op 19 oktober 1933 speciaal uitgegeven voor Bijzondere Vluchten die regelmatig plaatsvonden. De zegel mocht niet worden gebruikt voor gewone vluchten.

Veel verzamelaars zoeken alleen poststukken (veelal eerste vluchten) zoals de 500ste vlucht naar Indië die op 13 november 1937 plaatsvond. En dan gaat het die verzamelaars om het bijzondere stempel dat is afgedrukt.

Soms bevinden zich nog brieven in de enveloppen. De inhoud van de brief geeft wel eens een indruk van wat men van de luchtpostdienst dacht. De afzender van de brief schreef: “Zeer geachte heer Steinweg, Voor mijn dochter in Indië stuurde ik een brief met het 500ste vliegtuig en het is mij thans een groot genoegen U de enveloppe voor Uwe verzameling, waarvan ik met zoo veel belangstelling kennis nam, te doen toekomen. Het postverkeer met onze Oost gaat wel snel! Met beleefde groeten, ook aan Uw vrouw en dochter, hoogachtend Uw H. Strick van Linschoten.” De brief, gedateerd 30 november 1937, zat echter niet van oorsprong in de envelop, dus zal deze samen met de envelop in een andere envelop hebben gezeten en zo terug naar Nederland zijn gezonden.

Overigens was het via internet vrij eenvoudig om de geadresseerde op de envelop te traceren: Mevrouw Anna Strick van Linschoten (geboren op 15 juli 1910 te Rijswijk Zh en overleden op 20 augustus 2004 te Dalfsen) was op 8 augustus 1930 te Delft bij volmacht gehuwd met Ir. Arnold Henri Jozef van Goch (1903-1977). Zij had de titel Jonkvrouw. Het echtpaar had drie kinderen, geboren in 1931, 1932 en 1937.

Envelop komt tot leven

Maar terug naar de filatelie. De 500ste vlucht werd uitgevoerd met het KLM toestel Reiger gevlogen door piloot E.E. Hulsebos en copiloot P. Noomen. Aan boord bevond zich 477 kg post. Het vliegtuig vertrok op 13 november 1937 en arriveerde in Bandoeng op 19 november 1937. Een lege envelop en een brief die daar niet heeft ingezeten. Toch behoren ze bij elkaar, want met de gegevens op de envelop en de tekst in de brief is te reconstrueren wat ermee is gebeurd. Zo krijgt een ogenschijnlijk gewone envelop toch een extra dimensie, komt de envelop weer tot leven! En dat geeft verdieping aan de filatelie, maakt het toch wel spannend.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Nederland NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (Breng als eerste je stem uit.)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (2) Schrijf een reactie

  • c.v.beek op 5 december 2012 om 16:19

    wat is de waarde van zo.n enveloppe?

  • Frits Lely op 25 mei 2013 om 20:51

    L.S.,

    Anna Strick van Linschoten heeft nog een vierde kind gekregen – na de oorlog – n.l. mijn moeder: Clementine van Goch (1947). Filatelie is altijd een hobby van velen in die familie geweest. Leuk om deze brief op het internet aan treffen. Vr Gr. Frits Lely

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)