Zentraler Kurierdienst (deel 4) - Postzegelblog

Zentraler Kurierdienst (deel 4)

4

Zegels zonder waardeaanduiding werden vanaf 10 augustus 1963 uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken van de DDR als controlezegels voor postzendingen van de Volkspolizei alsmede voor tachtig bedrijven die lid waren van de Vereinigung Volkseigener Betriebe. De zegels hadden geen frankeerwaarde. De serie controlezegels bestond uit 15 verschillende exemplaren in verschillende kleuren waarbij door middel van een verkorting het postdistrict werd aangegeven.
Voor de postzendingen van de Volkspolizei werd de volgende serie controlezegels beschikbaar gesteld:

Op zaterdag 10 augustus 1963 kwam de zegel voor Erfurt (Eft) beschikbaar als eerste van de reeks.

Gevolgd op 12 augustus door de zegels voor Karl-Marx-Stadt (KMS), Magdeburg (Mbg) en Rostock (Rst).

Voor Gera (Gra) en Schwerin (Swn) verscheen de zegel op 13 augustus 1963

Op 14 augustus was Dresden (Ddn) aan de beurt samen met Neubrandenburg (Nbg) en Suhl (Shl).

Postdam (Pdm) volgde op 15 augustus 1963.

Voor Frankfurt/Oder (Ffo) en Leipzig (Lpz) werden de zegels vanaf 19 augustus beschikbaar gesteld.

Op 20 augustus 1963 volgden Berlin (Bln) en Cotbus (Cbs)

Een als laatste op 21 augustus Halle/Saale (Hle).

De controlezegels werden niet gestempeld, tenzij op verzoek. Verder zijn vele zegels in omloop gekomen met een afdruk van het stempel “Ungültig”bestemd voor verkoop aan verzamelaars.

Een aantal controlezegels is ongetand in handen van verzamelaars gekomen. De serie controlezegels werd op 28 augustus 1963 buiten gebruik gesteld.
Een nieuwe serie bestaande uit dezelfde vijftien exemplaren maar met een opdruk van een controlegetal verscheen op 17 februari 1964. Deze zegels waren bestemd voor de tachtig bedrijven die aangesloten waren bij de Vereinigung Volkseigener Betriebe.

Per postdistrict had men een getal bestaande uit vier cijfers. Alleen Halle/Saale had drie verschillende nummers: 1081, 1082 en 1083.

Als voorbeeld de zegel voor Leipzig met nummer 1131. De zegel is op verzoek gestempeld met het dagtekeningstempel van Leipzig. De zegel bestemd voor Magdeburg met getal 1071 is gestempeld met het stempel “Ungültig”. De serie werd op 29 februari 1964 buiten gebruik gesteld.

Als laatste verscheen de serie op 1 juni 1964 waarbij als opdruk alleen nummers in breukvorm voorkwamen.

De controlenummers werden in de vellen van 50 stuks naast elkaar opgedrukt.

Op 6 juli 1964 werd het gebruik van de controlezegels met opdruk getal in breukvorm beëindigd. Hierna bleven de stempelafdrukken van de deelnemende bedrijven die lid waren van de Vereinigung Volkseigener Betriebe in gebruik alsmede de stempelafdrukken van de staatsdiensten en gemeenten.

Gedurende de laatste jaren in het bestaan van de Duitse Democratische Republiek werd daarvoor ook een eenvoudig stempel gebruikt met alleen de aanduiding ZKD met omranding, soms met toevoeging van een letter, bijvoorbeeld ZKD -B-.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDR DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,67 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (4) Schrijf een reactie

 • J. van den Bosch op 16 februari 2016 om 10:14

  Leuke artikelen. Vraagje: waarom was de duur van de uitgifte zo kort? Voldeden die zegels niet? Of was er een andere oorzaak dat ze maar zo kort in de roulatie waren?

 • Ronald op 16 februari 2016 om 11:43

  Echt een halve oorlogsituatie.

 • Ronald op 16 februari 2016 om 11:49

  Of eigenlijk toch niet .Echter een aangetekende situatie c.q. klasSe van verzending .Zeg maar zoals men in Canada first clasS brieven verzend bij wjze van indeling .

 • Ronald op 16 februari 2016 om 11:58

  Kprt in roulatie.Wellicht kan blogger de Yvert hanteren om de uitgavesituatie van de DDR in 1963 na te kijken c.q. er langs te houden .

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)