Een ezel stoot zich … - Postzegelblog

Een ezel stoot zich …

1

Een heel bekend spreekwoord: een ezel stoot zich geen twee maal aan dezelfde steen. En drie maal? Natuurlijk niet! Of toch wel? Bij poststempels kwam drie maal achtereen dezelfde fout voor. De verkorting Gld. voor de provincie Gelderland in poststempels gaf wel eens problemen.

Bij het vervaardigen van stempels moet alles in spiegelschrift gebeuren. Dan is een vergissing gauw gemaakt als een letter d moet worden opgenomen in het stempel en men neemt de letter b die in spiegelbeeld als letter d is te lezen. In de afdruk van het stempel is die letter dan een b geworden. Voor het eerst gebeurde dat met het stempel voor Loenen op de Veluwe dat aangemaakt werd in november 1940. Blijkbaar heeft niemand opgemerkt dat hier een fout was gemaakt want het stempel bleef in gebruik tot en met 23 maart 1950.

De tweede keer dat het mis ging was met het stempel voor Nijkerkerveen in 1948. Ook hier werd de letter b in plaats van de letter d opgenomen. Dit stempel bleef in gebruik tot en met 6 oktober 1969.

De derde keer was het mis met het stempel voor Bruchem. Dit stempel werd gebruikt tot en met 9 augustus 1979. Het is een raadsel dat niemand dit ooit heeft opgemerkt!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Thematisch NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 4,75 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

  • Frank op 21 oktober 2012 om 21:45

    Wonderlijk ja dat dat nooit eerder is opgemerkt of wellicht beter gezegd dat men niet de moeite heeft genomen ze eerder te retourneren. En dan te bedenken dat de provincie-aanduidingen strikt genomen niet eens nodig waren geweest. Althans in het grootrond-tijdperk was het gebruikelijk om alleen provincie-aanduidingen achter een plaats te zetten als er meer plaatsen waren met (vrijwel) dezelfde naam. Later heeft men gedurende zekere tijd per definitie de provincies erbij gezet. Toch wel handig in een tijd dat er nog geen postcode was, om te weten dat bijv. Bruchem in Gelderland ligt.

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)