Zentraler Kurierdienst (deel 2) - Postzegelblog

Zentraler Kurierdienst (deel 2)

0

1Op 1 oktober 1956 werd de serie opgevolgd door een geheel nieuw ontwerp in de waarden 10, 20, 40 en 70 Pfennig. Een waarde van 5 Pfennig ontbrak. Deze waarde kwam later ook niet meer voor. De waarde van 70 Pfennig was na de ongeldigverklaring van de vier zegels nog volop in voorraad en besloten werd om deze zegel te voorzien van een stempelafdruk Ungültig en daarna op de markt te brengen voor verzamelaars.

Soms werd een datum in het stempel aangebracht, zoals 31 december 1957, soms was de datumbalk leeg.

De waarde van 20 Pfennig bestaat uit twee typen. Daarbij moet gelet worden op de letter S in Kuriersdienst.

Bij de zegel uitgegeven op 1 oktober 1956 van 20 Pfennig heeft het uiteinde van de onderste boog van de letter zogenoemde schreven. Ten behoeve van verzamelaars werd begin 1957 een herdruk van deze zegel vervaardigd, waarbij de schreven onder aan de letter S ontbreken. De gebruikte papiersoort is geelachtig en de gom is dof.

Van de 20 Pfennig is een misperforatie bekend en van de 40 Pfennig een dubbeldruk waardoor het lijkt of de zwarte letters en cijfers een schaduw hebben. De misperforatie is uit een herdruk afkomstig van een vel van 20 Pfennig. Dit is herkenbaar aan de ‘krabbels’ op de velrand en aan de afwijkende letter S in Kurierdienst.

6Verder komen nogal wat ‘plaatfouten’ voor in de onderdruk, zoals te zien is bij de 70 Pfennig met vlekken.

De tweede serie, uitgegeven op 1 oktober 1956, was gedrukt op papier met watermerk DDR en posthoorn.

Drukkerij VEB Graphische Werkstätten te Leipzig was verantwoordelijk voor de druk van de zegels.

Vanaf 1 april 1957 werden de vellen zegels van de uitgifte van 1 oktober 1956 voorzien van een met de hand opgedrukt controlegetal door middel van een rubber stempel. Deze controlegetallen die correspondeerden met de postdistricten in de DDR, werden in zwarte inkt aangebracht maar ook violette inkt werd soms gebruikt. Als voorbeeld een strookje met controlegetal 2000 van Schwerin.
Het voorbeeld met 1411 is van het postdistrict Leipzig (1400) met als kantoor Wurzen. Het strookje heeft een afdruk van het stempel van Wurzen dat vlak bij de stad Leipzig ligt.
De districten waren:

1000 Rostock; 1100 Gera; 1200 Suhl (Thüringen); 1300 Dresden; 1400 Leipzig; 1500 Karl-Marx-Stadt; 1600 Berlin; 2000 Schwerin; 3000 Neubrandenburg; 4000 Potsdam;

5000 Frankfurt (Oder); 6000 Cotbus; 7000 Magdeburg;

8000 Halle/Saale en 9000 Erfurt. Na het einde van de geldigheid van de zegels op 31 december 1957 werd de overgebleven voorraad van de waarde van 70 Pfennig voorzien van een afdruk van Berlijn (1600) en als zodanig verkocht voor verzameldoeleinden.

Op 15 april 1957 verschenen twee herdrukken van de 10 Pfennig en 20 Pfennig op papier met watermerk DDR en bloem met kruisen. Ook deze twee zegels werden voorzien van de afdrukken van rubber stempels met het districtsnummer. De herdruk van deze zegels voor verzameldoeleinden had eveneens weer een letter S met schreefloze onderste boog.

De waarde van 20 Pfennig kan men aantreffen met een afdruk van het stempel UNGÜLTIG. Net als bij de eerste serie werden vele zegels ‘op verzoek’ gestempeld verkocht. Van de twee zegels zijn ongebruikte exemplaren bekend zonder districtsnummer.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DDR DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,60 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)