Kultura Polska (2) - Postzegelblog

Kultura Polska (2)

0

Op de zegel van 2 Zloty is afgebeeld; Adam Hilary Bernard Chmielowski in Polen bekend als de Heilige Broeder Albert ( 20 augustus 1845/25decem- ber 1916)  Hij was een monnik in de orde van Franciscus en stichter van de Albertine congregatie. Hij staat bekend voor zijn toegewijde werk voor de armen en daklozen.

Albert Chmielowski is geboren in Igolomii, als de oudste zoon van Josefa Borzysławskiej en Wojciech Chmielowskiego, Hij was het eerste kind in het gezin en had drie jongere broers en zussen. In 1855 ontving hij een regerings- studiebeurs en ging naar school in Sint-Petersburg, waar hij zijn opleiding begon in het korps van de kadetten. Sinds 1858, na de verhuizing naar Warschau, vervolgde hij zijn studie aan de Real Gymnasium Jan Pankiewicz. In 1861 studeerde hij aan het Polytechnisch Instituut voor Landbouw en Bosbouw in New Alexandria waar hij bevriend raakte met Maximilian Gierymski een uitstekende schilder. Gedurende deze periode was hij betrokken bij de ondergrondse activiteit.

In 1863 werd hij lid van de opstand en na het winnen van de strijd van Grocow ging hij met een detachement naar Galicië. Hier werd hij gevangen genomen door de Oostenrijkers en werd gedeporteerd in de toenmalige Habsburgse monarchie waar hij ontsnapte mei 1863. De strijd van Albert Chmielowski eindigde op 30 september 1863 toen hij onder bevel van kolonel Zygmunt Chmieleńskiego, vocht in Melchow Czetochowa, en hij ernstig gewond aan zijn linkerbeen. Onder primitieve omstandigheden (zonder verdoving), heeft amputatie plaatsgevonden. Dankzij de financiële steun van de Pools-Franse commissie kon hij verdere behandelingen ondergaan en kreeg prothese, de beste die op dat moment beschikbaar was. Na de amnestie in 1865 keerde hij terug naar Warschau.
In Warschau begon hij zich te bekwamen in het schilderen. Na een jaar, schreef hij zich in aan de Academie voor Schone Kunsten in München. Adam Chmielowskiego heeft veel geschilderd 61 schilderijen, 22 aquarellen en 15 tekeningen waarvan vele met religieuze thema’s, zoals de Visie van St. Margaret.

Religieuze activiteiten

Gelijk met zijn doorbraak in het schilderen ( 24 september 1880 met het schilderij Ecce Homo ) trad hij toe tot de Orde van de paters Jezuïeten in Stara Wies. Na depressies en ernstige zenuwinzinking zocht hij rust in de leefregels van de Orde van St. Franciscus van Assisië. In 1884 vestigde hij zich in Krakau, Basztowa Street 4, waar hij verder schilderde, maar meer en meer betrokken raakte in de zorg van paupers en daklozen. Na enige tijd stopte hij het schilderen helemaal om zich te wijden aan het helpen van de armen. Hij woonde samen met de daklozen, alcoholisten en bedelaars.
Op 25 augustus 1887 in de Kapel van Loretto Kerk van de Kapucijnen in Krakau deed Adam Chmielowski intrede in de Orde van St. Franciscus en zou voortaan als Broeder Albert door het leven gaan. Hij deed de geloften een jaar later, op 25 augustus 1888. Hij begon de Albertine Broeder en in 1891 richtte hij de Congregatie van de Zusters van Albertine op. Hij bleef in Krakau leven samen met de armen. Met de tijd werden nieuwe centra gecreëerd, onder meer, in Lviv, Tarnow en Zakopane.

Zaligverklaring en heiligverklaring

Op 15 september 1967 begon kardinaal Karol Wojtila het proces van de zalig- en heiligverklaring. In januari 1977 vaardigde paus Paulus VI een decreet uit over de heroïsche deugden van de toekomstige heilige. Op 22 juni 1983 is hij door paus Johannes Paulus II zalig verklaard en op 12 november 1989 heilig. Zijn stoffelijke resten zijn nu onder het altaar in het heiligdom Ecce Homo in Krakau.

4388-2
De postzegels in de reeks “Kultura Polska” zijn uitgekomen van 1 maart tot 10 mei 1947 en van 18 mei tot 31 oktober opnieuw in nieuwe kleuren. Van beide kleuren bestaan getande en ongetande exemplaren Samen met de blokuitgave van 10 juni 1948 bestaan er van elke afbeelding dus vijf versies. De zegel met de afbeelding van Brat Albert echter is in iets kleiner formaat en weer een andere kleur (violet) nog een keer uitgekomen op 21 december 1947. Er is een tekst toegevoegd “Pomoc Zimowa 1947/48” dat Winterhulp betekent. De toeslag van 18 zloty is maar liefst negen keer de frankeerwaarde. De blokuitgave 1948 had een frankeerwaarde van totaal 62 zloty en toeslag van 438 zloty en dat is “maar” iets meer dan zeven keer de frankeerwaarde.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Oostenrijk Polen Religie SchilderkunstNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (6 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)