Zentraler Kurierdienst (deel 3) - Postzegelblog

Zentraler Kurierdienst (deel 3)

0

1Twee nieuwe ‘waarden’ verschenen op 2 januari 1958. De waarde werd aangegeven door één of twee horizontale strepen aan weerszijden van het controlenummer. Eén streep was gelijk aan 10 Pfennig en twee strepen 20 Pfennig. De zegels werden gedrukt in rollen met een getal en daarvóór een letter die correspondeerde met het postdistrict.

De postdistricten waar de rollen werden gebruikt kan men herkennen aan de voor het nummer geplaatste letter. Voorbeelden zijn de letter M voor Dresden, de letter G voor Suhl, de letter L voor Berlin en de letter H voor Karl-Marx-Stadt. Andere veel voorkomende letters zijn E voor Leipzig, A voor Magdeburg, B voor Potsdam, N voor Erfurt, F voor Halle/Saale, O voor Neubrandenburg, enzovoorts.

Ten behoeve van verzamelaars werd een herdruk van de twee zegels aangemaakt. De verschillen tussen de originele uitgifte en de herdruk zijn eenvoudig vast te stellen door de lengte te meten van de horizontale strepen. Bij de originele zegels is de lengte 4,5 mm en bij de herdruk 3,7 mm. Verder is de afstand tussen de strepen links en rechts bij de originele zegels 27 mm en bij de herdrukken 31 mm.

Vanaf maart 1958 verscheen een nieuw type waarbij de waardebalken dikker waren dan bij de uitgifte van januari 1958. De zegels zijn gedrukt op groenachtig papier.

Ook van deze twee zegels bestaat een herdruk voor verzamelaars. Daarbij zijn de letters voorafgaand aan de nummers smaller. Als voorbeeld de zegel van 10 Pfennig met één balk en een smalle letter E voor het getal 388225.

Vanaf mei 1958 werden zegels uitgegeven in een gewijzigde kleur.

Vanaf december 1958 verscheen opnieuw een uitgifte van de zegels in gewijzigde kleur. Van alle voorgaande zegels zijn herdrukken verschenen voor verzameldoeleinden, die herkenbaar zijn aan de lengte van de strepen en de afstand tot elkaar.

In maart 1959 werden twee nieuwe zegels uitgegeven in een ander formaat en in gewijzigde kleuren zonder aanduiding “Zentraler Kurierdienst”. De waardestrepen en de letter van het postdistrict werden aangebracht op de zegels die eerst waren gedrukt en daarna voorzien van een nummer. De zegel linksboven heeft de letter DA voor Rostock, eerst alleen de letter D. De zegel links midden met de letter M heeft een afdruk van het stempel Ottendorf-Okrila. Dat kantoor behoorde tot het postdistrict Dresden. De letter T voor de zegel rechtsboven staat voor het kantoor Gera dat eerst de letter P had en de letter X op de zegel rechts midden voor Leipzig, eerst de letter E.
De onderste twee zegels zijn van het postdistrict Berlin met de letter L en Cotbus met de letter Q.
In 1959 werden de grenzen van de postdistricten opnieuw vastgesteld waarbij soms andere letters werden toegekend. Dan is nog een verschil op te merken: bij de originele zegels zijn de letters hellend naar rechts aangebracht. Bij de herdruk voor verzamelaars staan de letters recht, zoals bij de zegel rechtsonder met de letter X.

De zegel in de gewijzigde kleur blauw werd uitgegeven vanaf juli 1959 en had de waarde van 10 Pfennig. De letters GF staan voor Suhl dat eerst alleen de letter G had als district. De letter W staat voor Neubrandenburg dat eerst de letter O had.

Bij de rechter zegel in de waarde van 20 Pfennig stond de letter S die niet eerder was gebruikt voor het postdistrict Schwerin. De letter V voor Halle/Saale en Y voor Frankfort/Oder.

Vanaf november 1959 werd weer een kleurwijziging doorgevoerd. De letter Z staat voor het postdistrict Karl-Marx-Stadt dat eerst letter H had. DA is voor Rostock.

1

De twee zegels zijn herdrukken waarvan een gestempeld met het stempel “Ungültig”. Deze herdrukken zijn te herkennen omdat in de originele druk letters iets groter zijn dan bij de herdrukken. Ook staan de letters bij de originele druk iets hellend naar rechts en bij de herdruk vertikaal.

1

De laatste twee zegels in dit type verschenen vanaf december 1959. Deze waren weer in het langere formaat en voorzien van de opdruk “Zentraler Kurierdienst”. De letter L stond nu voor het postdistrict Dresden en de letter C voor Cotbus.

1

Op sommige enveloppen kan men bovenstaande strook aantreffen.

Deze strook werd over de zegels geplakt dan wel werden de zegels met een kruis doorgehaald door middel van een potlood in violette kleur en de strook ernaast aangebracht. De letter H voor de nummers staat voor het postdistrict Karl-Marx-Stadt.

In september 1960 werd nog enkele nieuwe oplagen vervaardigd in gewijzigde kleuren maar deze zijn nooit in gebruik genomen. De letter X staat voor het postdistrict Leipzig dat eerder de letter E had. De volgende letters werden gebruikt voor de 10 Pfennig: A, L, Q, S, U, V, W, X, Y en Z. De letters HP staan voor Berlin, eerder de letter L en de letter V voor Halle/Saale. De volgende letters werden gebruikt voor de waarde van 20 Pfennig: Q, R, U, V, X, Z, BC, DA, HP en NK.

De tweede oplage met gewijzigde kleuren die in september 1960 was vervaardigd doch niet meer werd uitgegeven. De letter U staat voor Potsdam, de letters NK voor Dresden, de Y voor Frankfurt/Oder en DA voor Rostock.

De derde oplage met gewijzigde kleuren die in september 1960 was vervaardigd doch niet meer werd uitgegeven. De letter A staat voor Rostock, de letter X voor Leipzig en U voor Potsdam.

De vierde oplage met gewijzigde kleuren die in september 1960 was vervaardigd doch niet meer werd uitgegeven. De letter U staat voor Potsdam, de L voor Berlin, de Z voor Karl-Marx-Stadt en NK voor Dresden. Toch zijn exemplaren van de hierboven genoemde zegels in handen van verzamelaars gekomen.

Vanaf september 1960 tot juli 1963 werden geen ZKD zegels gebruikt, maar alleen stempelafdrukken waarin de afkorting ZKD voorkwam. Pas in augustus 1963 kwamen nieuwe zegels uit met de aanduiding ZKD. Deze worden in het laatste artikel behandeld. Het is heel goed mogelijk om met het zegeltype in rolvorm een gevarieerde verzameling aan te leggen, vooral, omdat er zoveel variaties en typen zijn. Maar dan heeft men wel een speciale catalogus nodig om alles te kunnen terugvinden. Gaat u er mee aan de slag? Dan een goede speurtocht gewenst!

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch DuitslandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (5 stemmen, gemiddeld: 4,80 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)