Drie Nederlandse NAVO-jubileumpostzegels: 1959, 1974 & 198 - Postzegelblog

Drie Nederlandse NAVO-jubileumpostzegels: 1959, 1974 & 198

0


De al maar groeiende militaire groei van de Sovjet Unie en de dreiging die daarvan uitging, werd op 4 april 1949 in Washington door 10 Europese landen, Canada en de Verenigde Staten een militair bondgenootschap met een defensief-afschrikwekkend karakter opgericht, namelijk de Noord-Atlantische Verdrags-Organisatie (NAVO).

1) NATO-embleem met richtinggevend kompas
De drie BeNeLux-landen (België, Nederland & Luxemburg) omsluiten het blauwkleurige NATO-kompas-embleem op de postzegelemissie 1959 (als militair verbond) door een blauwe cirkel met daarin de Franse afkorting OTAN (Organisation du Traité de l’Atlantique Nord), de Nederlandse tekst Noord-Atlantische Verdrags-Organisatie en de Engelse afkorting NATO (North Atlantic Treaty Organization).

De veelkleurigheid van de drie BeNeLux-landen heeft betrekking op de interne verscheidenheid van ieder land. Het blauw op het schild en in de cirkel verwijst naar het maritieme gebied, de Atlantische Oceaan, dat tussen beide werelddelen is gelegen.

De verbindende functie van de Atlantische Oceaan tussen beide werelddelen van het NAVO-gebied neemt op deze kaart met de noordpool zichtbaar aan de bovenkant een overduidelijke centrale plaats in.

Oprichting en uitbreiding van de collectieve vredesmacht
De eerste onderhandelingen tot het vormen van een collectieve vredesmacht vonden al in 1948 plaats door vijf Europese landen België, Nederland Luxemburg, Frankrijk en Groot-Brittannië, Canada en de Verenigde Staten. In 1949 werden nog vijf landen (Denemarken, IJsland, Italië, Noorwegen & Portugal) uitgenodigd om toe te treden. In 1952 vindt uitbreiding plaats met Griekenland en Turkije. In 1954 wordt Duitsland ook lid van het bondgenootschap.
Elk van de aangesloten landen kan in de toekomst op hulp rekenen van de andere landen als een gewapende aanval op zijn nationale veiligheid plaatsvindt.

25-jarige NAVO-jubileum-postzegel
Het kompas-embleem van de NAVO met de jaartallen 1949 – 1974 op het zilverkleurig schild wordt de Nederlandse bevolking op het 25-jarige zilveren bestaan van de NAVO geattendeerd. Achter het schild vliegt een zeemeeuw (gèèn vredesduif) , die de door het schild beschermde vrijheid en vrede in figuurlijke zin verbeeldt.

De koude kleuren zilver en blauw zijn niet bijster aantrekkelijk, opgewekt en fleurig. In figuurlijke zin verwijzen beide kleuren naar de koude oorlog,
De zilverkleur symboliseert niet alleen het NAVO-jubileum, maar ook het metaal van geweer, kogel, kanon en tank. Het blauw verwijst in figuurlijke zin naar de eeuwenlange zeevarende traditie van ons land en naar het belang van het maritieme domein van de NAVO-vloot.

De getekende schets hierboven geeft een meer overzichtelijk beeld van het NAVO-vlagvertoon. De rijkgekleurde postzegelafbeelding daarentegen geeft in overdrachtelijke zin een duidelijker beeld in welke bochten alle landen zich moeten wringen om zich achter een gemeenschappelijk bondgenootschap-besluit te scharen. Onder andere Hongarije is tegenwoordig meermalen een afvallig NAVO-lid.

3) 40-jarige NAVO kleurrijk vlagvertoon
De ingewikkelde en weinig overzichtelijke vlaggenbanier van de zestien gevlagde-NAVO-landen in combinatie met het internationaal verbindende NAVO-embleem verbeeldt met de postzegelemissie in 1989 niet alleen het militaire verbond van veertien Europese landen met de VS / USA en Canada, maar ook de ingewikkelde samenwerking tussen de landen, zoals dat op dit moment overduidelijk in praktische zin blijkt.
In een aantal landen wordt niet hetzelfde wapentuig gebruikt. Gebrek aan uniformiteit in de huidige crisisperiode is bijzonder lastig.

4) Eerste dag-stempel-afdrukken 1959, 1974 & 1989
De NAVO had in ons land tot voor kort een beladen klank. Gevolg? Het is niet eenvoudig geweest een grafische ontwerper voor NAVO-emissies te vinden. Ze wilden hun naam niet met dit politieke en militair-defensieve apparaat verbinden. Grafisch ontwerper Marte Röling had in 1989 er geen moeite mee. Ze heeft een vrolijk kleurige en opgewekte emissie ontworpen in tegenstelling tot de postzegels van 1959 en 1974, die periode van de koude oorlog symboliseren.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels



Nieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij PostBeeld

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Bate Hylkema schrijft vanaf 1980 artikelen over filatelie en woont in het Friese Beetsterzwaag.

Tags bij dit artikel

    Reacties (0)

    Schrijf een reactie

    (registratie is niet nodig)