In juli 1978 was de serie postzegels met afbeeldingen van muziekinstrumenten uitgegeven in 1967 plotseling verschenen als portzegels. De opdruk was in rood aangebracht. Maar op 27 september 1978 werd de serie opdrukken opnieuw uitgegeven, nu echter met een opdruk in zwart. Het waarom is me niet duidelijk geworden.
Gerelateerde artikelen
De serie bestond, net als de serie opdrukken in rood, uit zes waarden.
En twee van de zegels uit deze serie kwamen ook nog eens voor met een kopstaande opdruk. Maar daar bleef het niet bij. Nog vier opdrukzegels in andere waarden werden toegevoegd.
Daartoe werden twee eerder uitgegeven postzegels gebruikt, die van 2½ Rupiah en 12 Rupiah. In de opdrukvorm werd het jaartal 1978 opgenomen. Was dit echt nodig?
Nog ingewikkelder werd het toen bleek, dat de waarden ook nog eens als paartje werden gedrukt. Een pure uitgifte alleen voor verzamelaars?
Twee paartjes vond ik met kopstaande opdrukken. Nu was het toch wel genoeg? Of bestonden de twee andere paartjes ook met de opdruk kopstaand? Ik heb het niet verder uitgezocht. In elk geval kunnen de verzamelaars van de postzegels van Indonesië en ook de thematische verzamelaars van postzegels met daarop afgebeeld muziekinstrumenten konden hun lol op! In totaal heb ik zo’n vijftig variaties gevonden in deze ene serie, van oorspronkelijk uit 1967 tot en met de opdrukken waardoor de zegels werden veranderd in portzegels. Misschien zijn er meer. Geldt hier het gezegde: overdaad schaadt?
Reacties (2) Schrijf een reactie
Blijft voor de mij de vraag of thematische verzamelaars wel al die variaties willen of moeten opnemen.
@ Franc: Thematisch verzamelaars moeten slechts doen wat ze zelf leuk vinden.
Schrijf een reactie
(registratie is niet nodig)