De geschiedenis van het postzegelverzamelen 14, Dr. C.W. Viner - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 14, Dr. C.W. Viner

0

Dr-CW.-VinerGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 14, Dr. Charles William Viner.

Alvorens naar België te gaan, blijven we in deze aflevering nog even in Engeland met een naam die we al eerder tegenkwamen in deze serie; Dr. C.W. Viner.

Charles_William_Viner

Dr. C.W. Viner werd in 1812 geboren en overleed in 1906. Eigenlijk was hij in 1862 met zijn 50 jaar al een van de oudere postzegelverzamelaars, wat mogelijk mede tot zijn bijnaam als ‘Father of Philately’ heeft gezorgd. Hij ging voortvarend te werk en heeft een belangrijke rol gespeeld in de begintijd van de filatelie.

Hij zag reeds in 1854  een postzegelverzameling,  zoals hij later verklaarde maar is zelf pas in 1860 begonnen met verzamelen.

oppen album

Ook in Engeland verscheen in 1862 reeds een album. Dit album werd uitgegeven door E. Oppen. Oppen’s Postage Album is zeer populair geworden en heeft uiteindelijk zelfs 33 oplagen gehad. Niet in de laatste plaats is de populariteit te danken aan Dr. Viner die vanaf de zevende editie (1865) tot aan 1891 de samenstelling van het album heeft verzorgd.

mount_brown

Verder heeft hij Mount Brown geholpen bij het samenstellen van zijn catalogus aan de hand van een door hemzelf reeds eerder opgesteld concept (zie afl. 10).

StampCollectorsMagazine

In 1863 werd hij redacteur van ‘Stamp Collector’s Magazine’ en later tot aan 1876 van de ‘Philatelist’. Een groot deel van de bijdragen in deze bladen is van zijn hand.

Hij vertaalde het werk van J.B. Moens en gaf het uit als ‘Postage Stamps Illustrated – A General Nomenclature of Every Postage Stamp and Facsimiles of All Types issued up to the present time in the Different Countries of the World 1840-1864′.

rps

In 1869 was hij medeoprichter van de ‘London Philatelic Society’ (de latere en nog steeds bestaande Royal Philatelic Society) en aanwezig bij de oprichtingsbijeenkomst op 10 april.

wordt vervolgd op 29 oktober.

 

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.

4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.

5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.

6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.

7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.

8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.

9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.

10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.

11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?

12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.

12. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
HistorischNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (2 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)