De geschiedenis van het postzegelverzamelen 15, J.B. Moens - Postzegelblog

De geschiedenis van het postzegelverzamelen 15, J.B. Moens

1

moens_kleinGeïnspireerd door een artikelreeks van K. Kouwenberg, eind zeventiger jaren in maandblad Philatelie verschenen,  beschrijft Rob Smit de geschiedenis van het postzegel verzamelen opnieuw in tweewekelijkse afleveringen. Dit is deel 15, Jean Baptiste Moens.


Moens is ongetwijfeld een van de bekendste namen uit de geschiedenis van de filatelie. Als buitengewoon actief handelaar van het eerste uur heeft hij vanuit Brussel een enorme invloed gehad op de filatelie in geheel Europa. Niet voor niets is hij dan ook op onderstaande Belgische postzegel uit 1973 vereeuwigd. Het zegel werd uitgegeven ter gelegenheid van het 50 jarig bestaan van de Belgische vereniging van postzegelhandelaren.

Stamp dealers association 1v+tab

Wie was Moens en hoe kon zijn invloed zo groot worden?

Jean Baptiste Moens werd geboren op 27 mei 1833 te Doornik.Zijn moeder heette Colette Blangenois en zijn vader, die soldaat was, Phillipe Moens.

Hij ving zijn loopbaan aan met wat handel in munten en in de boekhandel, waarbij hij zowel nieuwe als 2e hands boeken verkocht vanuit de overdekte galerie Borthier in Brussel,  Daarnaast Kwam hij al heel vroeg met postzegels in aanraking. Reeds in het begin van de vijftiger jaren begon hij met zijn compagnon en latere zwager, Louis Hanciau, postzegels te verzamelen. Vanaf 1853, Moens was toen 19, begon hij ook al postzegels in zijn boekhandel te verkopen. Moens en Hanciau hebben veertig jaar lang samengewerkt. Hanciau als de filatelist en Moens als de zakenman.

Jean-Baptiste_Moens

Want zakelijk inzicht had Moens zeker. Met een zeldzame moed heeft hij, in een tijd waarin velen het postzegels verzamelen als een tijdelijke bevlieging zagen, bij verschillende postadministraties jarenlang grote voorraden in omloop zijnde postzegels opgekocht. Daarbij had hij regelmatig speciale verzoeken die niet zelden ook daadwerkelijk ingewilligd werden. Zo zijn er bijvoorbeeld van de derde emissie van Nederland op verzoek 200 ongetande series aan Moens verstrekt. moens1867a

moens1867b

De postzegelhandel beleefde vanaf 1862 tot midden zestiger jaren van de 19e eeuw een goede tijd, daarna viel de belangstelling wat terug, maar Moens bleef investeren. Toen vanaf ca. 1880 de populariteit en daarmee vraag naar postzegels weer toenam was Moens de enige handelaar ter wereld die vrijwel alles kon leveren. Door de stijgende prijzen werd zijn voorraad steeds meer waard (in het blad de Nederlandse Philatelist werd in 1908 een schatting van twee en een half miljoen gulden genoemd voor de waarde van zijn voorraad in 1892). Moens is dan ook een van de weinige postzegelhandelaren die rijk geworden is van de postzegelhandel.

louis hanciau

Hanciau (links) en Moens (rechts) op Belgische souvenir velletjes

Dankzij zijn durf en zakelijk inzicht en de trouwe medewerking van Hanciau,  heeft Moens zijn postzegelhandel en filatelistische uitgeverij tot grote bloei gebracht. Moens genoot veel autoriteit. Zijn oordeel werd door niemand betwijfeld en er staan vele filatelistische ontdekkingen op zijn naam (onder meer de Mauritius ‘Post-Office’, waar hij zelf acht exemplaren van in bezit gehad heeft).

blauwemauritiusmuscom

Blauwe Mauritius van Muscom in Den Haag

Hij was leverancier van alle grote verzamelaars, want wat je bij Moens kocht was gegarandeerd echt. Op een aantal schoonheidsfoutjes, zoals nadrukken van Bergedorf en Romagne is dat ook daadwerkelijk het geval geweest, Moens was een buitengewoon betrouwbare leverancier.

moens_bergedorf

nadrukken Bergedorf

In 1900 heeft Moens zijn bedrijf opgeheven. In april 1900 werd de nog aanwezige voorraad postzegels verkocht aan E.M. Ruben uit Kopenhagen.

De laatste jaren van zijn leven bracht Moens door als zeer welgesteld rentenier. Hij overleed op 75-jarige leeftijd op 29 april 1908.

Moens had naast zijn postzegelhandel een filatelistische uitgeverij. In de volgende aflevering behandelen we zijn publicaties die van groot belang zijn geweest voor de begintijd van de filatelie.

Wordt vervolgd op 12 november.

Andere artikelen op postzegelblog waar Moens in genoemd wordt; klik hier.

Tot nu toe verschenen:

1. Inleiding en begin

2. De eerste verzamelaars

3. De eerste catalogus, Oscar Berger Levrault maakt als eerste een overzicht.

4. Alfred Potiquet, De eerste commercieel uitgegeven catalogus.

5. Booming 1862, Het meest turbulente jaar in de filatelistische geschiedenis.

6. Edard de Laplante, De eerste die uitsluitend van de postzegelhandel leefde.

7. Natalis Rondot, De eerste echte filatelistische literatuur verscheen in een familieblad.

8. Henri Justin Lallier, Uitgever van het eerste postzegelalbum.

9. Frederick W. Booty, De eerste catalogus in het Engels.

10. Mount Brown, Een succesvolle Engelse catalogus.

11. Dr John Edward Gray, Uitvinder van de postzegel, allereerste verzamelaar of alleen maar een goede catalogusuitgever?

12. Het eerste postzegeltijdschrift, Eerst een mislukte poging, maar dan toch een postzegelblad.

13. Edward Pemberton, Actief filatelist met nakomelingen in de filatelie

14. Dr. C.W. Viner, Vader van de engelse filatelie

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch België NederlandNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (3 stemmen, gemiddeld: 4,33 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

 • leo moens op 28 september 2016 om 22:11

  Heeft Uw meer informatie omtrent die soldaat
  Philippe Moens, graag Uw reactie.
  Groetend, Leo Moens.

  Heeft U meer informatie omtrent die
  soldaat Philippe Moens.
  Geschiedenis Jean Baptiste Moens.
  Gaarne Uw reactie, groetend, Leo Moens.

  geschie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)