Postkantoor te Paramaribo geopend - Postzegelblog

Postkantoor te Paramaribo geopend

0

Een wel heel vreemde postzegeluitgifte vond plaats op 15 januari 1960 door de postdienst van Suriname. Een serie bestaande uit vier postzegels met toeslag met afbeeldingen betrekking hebbende op ‘inheemse volkskunst’. In de postzegelcatalogus staat vermeld: verkocht tot en met 14 maart 1960 met toeslag ter gelegenheid van de opening van het nieuwe postkantoor te Paramaribo.

Het nieuwe postkantoor met de naam ‘Zorg en Hoop’ werd gebouwd in opdracht van de Minister van Financiën van Suriname, Willem G.H.C.J. Smit. De financiering werd gedaan door de Surinaamse Postspaarbank. Het ontwerp van het gebouw was van Ir. Peter Jacobus Nagel, in maart 1921 geboren te Watergraafsmeer en overleden op 20 januari 1997 te Delden. Nagel was werkzaam als architect in Suriname tussen 1951 en 1969. Met de bouw werd begonnen in 1957 waarbij onder het kantoor een grote waterkelder werd aangelegd als buffer voor de watervoorziening. Naast het postkantoor werden in het gebouw de Postspaarbank, het kantoor van de Ontvanger der Directe Belastingen, enkele afdelingen van de Centrale Administratie van het departement van Financiën, de Dienst der Domeinen en het Centrale Bureau Luchtkartering gevestigd.

Op de postzegel van 8+4 cent is Bosnegerkunst afgebeeld. Twee messen, een vork en lepel verbonden door houten ringen.

Een kleurige vederhoofdtooi siert de postzegel van 10+5 cent, verwijzend naar de indianen.

Op de postzegel van 15+7 cent is aardewerk afgebeeld.

Als laatste een afbeelding van een bewerkt houten zitbankje.

Een eerstedagenvelop werd vervaardigd door postzegelhandel J.J. Verbrugge te Paramaribo. De postzegels waren ontworpen door Claude Bottiau, ontwerper verbonden aan de Verenigde Naties te New York die al vele postzegels voor de UN had ontworpen. Hij heeft meer dan 200 schilderijen vervaardigd en maakte karikatuur tekeningen van beroemde personen. In de Tweede Wereldoorlog was hij als verzetsstrijder in Frankrijk door de Duitsers gearresteerd en zat eerst anderhalf jaar gevangen en daarna tweeënhalf jaar in een concentratiekamp.

Terug naar de postzegels. Oorspronkelijk zou de serie uit zes postzegels bestaan. De afbeeldingen zouden betrekking hebben op de panelen in het postkantoor die vervaardigd waren door een inheemse bevolkingsgroep, de Saramaccaners.

In het hekwerk van het balkon boven de loketten zijn vier rechthoekige fraai bewerkte roodkleurige teak- of cederhouten panelen geplaatst. De panelen voldeden echter niet om als afbeelding voor de postzegels te dienen. Bij de introductie van de serie van vier stuks werd bekend gemaakt dat de oplage 60.000 series betrof vervaardigd in rasterdiepdruk door Joh. Enschedé te Haarlem. Er vond een vreemde verdeling plaats. Slechts 10.000 series gingen voor verkoop naar de Postdienst van Suriname. 15.000 series bleven in Nederland en werden overgedragen aan ‘importeur’ Philips te Amsterdam, 25.000 series waren bestemd voor Lehman Trading Corporation in New York. Op 31 juli 1959 had de Surinaamse Minister van Financiën, dr. Jules Sedney, een overeenkomst met deze firma afgesloten en het recht overgedragen om buiten Suriname postzegels van de kolonie te verkopen. Dit vanwege de grote ervaring die dit bedrijf had op het gebied van het ontwerpen van postzegels, het bepalen van de oplage en de marketing rond de verkoop. Die ervaring bleek uit het eerder met Ghana gesloten contract waardoor de verkoop van postzegels van dat land werd verachtvoudigd. Verzamelaars waren dan ook bang dat de overeenkomst zou leiden tot de uitgifte van postzegels ten ‘nutte’ van deze verzamelaars en ten ‘bate’ van de schatkist en natuurlijk van de firma Lehman. Of die bezorgdheid terecht was? U mag het zeggen! En de bestemming van de toeslag? Die was niet ter bekostiging van de openingsceremonie van het nieuwe postkantoor maar voor bescherming en stimulering van de inheemse volkskunst in Suriname.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Historisch Duitsland Frankrijk Verenigde Naties Tweede wereldoorlogNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (1 stemmen, gemiddeld: 4,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (0)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)