National Flag of Canada Day op 15 februari 2023 - Postzegelblog

National Flag of Canada Day op 15 februari 2023

1

Jaarlijks op 15 februari is het National Flag of Canada Day. Geen officiële feestdag, maar de vlag wordt gezwaaid en er vinden enkele kleinschalige ceremonies en activiteiten plaats. De huidige vlag van Canada, ook bekend als de Maple Leaf Flag en in het Frans l’Unifolié, is een rode vlag met een wit vierkant in het midden, met daarin een rood gestileerd esdoornblad met elf punten. De vlag werd aangenomen in 1964 en voor het eerst gehesen op 15 februari 1965.

Esdoornblad

Aan het begin van de 18e eeuw was het esdoornblad door de Franse Canadezen, die wonen aan de Saint Lawrence-rivier als embleem aangenomen.

 

 

 

 

Het esdoornblad werd steeds populairder bij Franse Canadezen en werd versterkt toen tijdens de inaugurele bijeenkomst van de Société Saint-Jean-Baptiste in 1834. Het esdoornblad was een van de vele emblemen die werden voorgesteld om de samenleving te vertegenwoordigen. Jacques Viger, de eerste burgemeester van Montreal, beschreef de esdoorn als ‘de koning van ons bos en het symbool van het Canadese volk.’

 

 

 

 

 

Het esdoornblad werd langzaam een ​​nationaal symbool. In 1868 werd het opgenomen in het wapen van Ontario en het wapen van Quebec, en werd het in 1921 toegevoegd aan het Canadese wapen. Historisch gezien vertegenwoordigde het gouden esdoornblad Ontario, terwijl het groene esdoornblad Quebec vertegenwoordigde.

Wapen van Canada. Bron: Wikipedia.

In 1867 componeerde Alexander Muir het patriottische ‘The Maple Leaf Forever’, dat een onofficieel volkslied werd in het Engelssprekende Canada. Van 1876 tot 1901 verscheen het esdoornblad op alle Canadese munten en bleef na 1901 op de cent.

Cover ‘The Maple Leaf Forever (1900)’.

De badges van de Canadian Expeditionary Force uit de Eerste Wereldoorlog waren vaak gebaseerd op een ontwerp van een esdoornblad. Het gebruik van het esdoornblad als regimentssymbool strekte zich uit vanaf de jaren 1800. Canadese soldaten in de Tweede Boerenoorlog werden onderscheiden door een esdoornblad op hun zonnehelmen.

Esdoorn bladeren (groen).

In 1957 werd de kleur van het esdoornblad van het Canadese leger gewijzigd van groen in rood – sommige esdoornbladeren zijn gewoonlijk zelfs in de lente rood als ze ontluiken.

Het esdoornblad werd het centrale nationale symbool met de introductie van de Canadese vlag (voorgesteld door George FG Stanley en  door parlementslid John Matheson) in 1965. Voorstel: elfpuntig esdoornblad, verwijzend naar geen specifieke soort esdoorn. De gekozen soort is een generiek esdoornblad dat de tien soorten esdoorn vertegenwoordigt. Ten minste één van deze soorten groeit inheems in elke provincie.

Canada (1965): de geboorte van de vlag met ‘Maple Leaf’.

Het esdoornblad wordt gebruikt op de Canadese vlag en door de federale overheid als identificatie en logo op haar websites van de overheid, zoals bij postkantoren.

Canada (1987): CAPEX 87 – oude postkantoren met twee Canadese vlaggen.

Canadezen zijn trots op hun ‘Maple Leaf’ vlag en die je veel terug in de Canadese samenleving zoals de uitgave van 2012 met een Canadees kustwachtschip, een vintage camperbusje, Nicolas Gill op de Olympische Spelen van 2004 in Athene, Pierre Lauders op Canada 1 bobslee, jonge Inuit kind zwaaiende vlag.

Canada (2012): Vijf permanente zegels binnenland.

 

National Flag of Canada Day

Dag van de Nationale Vlag van Canada (Frans: Jour du drapeau national du Canada), gewoonlijk afgekort tot Dag van de Vlag, wordt jaarlijks op 15 februari gevierd ter herdenking van de inhuldiging van de vlag van Canada op die datum in 1965. De dag is gemarkeerd door de vlag te voeren, incidentele openbare ceremonies en educatieve programma’s op scholen. Het is geen feestdag, hoewel er discussie is geweest over het creëren ervan.

Canada (1990): 25 jaar Canadese vlag.

Nationale Vlag van Canada Dag werd in 1996 ingesteld door een algemene maatregel van bestuur van gouverneur-generaal Roméo LeBlanc, op initiatief van premier Jean Chrétien. Tijdens de eerste Flag Day-ceremonie in Hull, Quebec, werd Chrétien geconfronteerd met demonstranten tegen voorgestelde bezuinigingen op het werkloosheidsverzekeringssysteem.

Canada (1995): 30 jaar Canadese vlag.

In 2010, op het 45-jarig jubileum van de vlag, werden federale ceremonies gehouden ter gelegenheid van Flag Day in Ottawa, Winnipeg, St. John’s en in Whistler en Vancouver in combinatie met de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver.

Canada (2003): Canada wint organisatie Vancouver 2010.

 

50 jaar Canadese vlag (1965 – 2015)

Uitgegeven op 15 februari 2015, op de permanente waardezegel staat de vlag tegen een gestileerde 50-achtergrond.

Canada (2015): 50 jaar Canadese vlag.

De allereerste stoffenzegel van Canada werd ook uitgegeven op 15 februari 2015 ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de Canadese vlag. De zegel van $5 is gedrukt op een speciale satijnen rayonstof, aangebracht op een papieren onderlaag met lijm en siliconen. De drager is vergelijkbaar met, maar dikker, dan die van de meeste zelfklevende postzegels. Het ontwerp is eenvoudig, een grote Canadese vlag, met de data 1965-2015 in de linker benedenhoek. De postzegel bevat ook echtheidskenmerken die oplichten wanneer ze onder ultraviolet licht worden bekeken.

Canada (2015): 50 jaar Canadese vlag.

 

 

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Thematisch Canada Verenigde statenNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (9 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Reacties (1)

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)