Gedragseconomie - Postzegelblog

Gedragseconomie

2

Ben geconfronteerd met een nieuwe tak van wetenschap. Eentje die me zeer interesseert. Het is gedragseconomie. Deze tak van wetenschap onderzoekt waarom we met ons geld omgaan zoals we dat doen.

En de belangrijke man in deze nieuwe tak is een prof met de naam Thaler. Een geschiktere naam kun je eigenlijk niet bedenken. Vind altijd verrassend hoe de naam zich vaak aan het beroep of de bezigheden van iemand aanpast. Maar die Thaler, heeft ook een zwak voor golf en wijn. Hé daar gaan mijn wenkbrauwen omhoog. Hij stelde en public aan een columnist in de krant een vraag over wijn om gedragseconomie duidelijk te maken.

Stel je bent een verzamelaar van wijnen! (Bij mij zouden ze geen kans maken). De vraag luidde: hoe veel zou het je kosten om een fles wijn te nuttigen die je jaren geleden gekocht hebt voor 50 euro, maar die nu € 500,- waard is. Een gewetensvraag! Het antwoord heeft meer met economie te maken dan met wijn. De € 50,- zijn al uitgegeven in het verleden, die zijn al afgeschreven. Het is al weg! Die € 500,- zijn gemiste opbrengsten of kansen.
Het juiste antwoord is: het kost je € 500,- als je de wijn opdrinkt, omdat je kiest voor het genot in plaats van de verkoop. De meeste mensen zullen zeggen: het kost me niets, sommigen zullen zelfs zeggen dat je geld verdient, omdat je € 450,- spaart. Bij het idee dat je in een restaurant € 500,- moet betalen denken ze dat ze een buitenkansje hebben. De conclusie is dat mensen niet rationeel denken als het om geld gaat.  We kopen te veel en sparen te weinig. Niemand van ons wordt overnacht een econoom, of een volledig rationeel denkend mens, maar als je je bewust bent van het vermogen van de hersenen om te kunnen leren, onthouden, onderscheiden en uitwisselen van kennis en daarmee de vooroordelen kent die uw financiële beslissingen beïnvloeden, kunt u in de toekomst betere beslissingen nemen.

Schrale troost voor al die postzegelverzamelaars.

Gratis online postzegelcatalogus

Kijk in onze catalogus voor meer postzegels
Wijn/WijnbouwNieuwsgierig naar de nieuwste postzegel- en postzegelproducten?

Kijk dan bij Collect Club.

Beoordeel met 1 sterBeoordeel met 2 sterrenBeoordeel met 3 sterrenBeoordeel met 4 sterrenBeoordeel met 5 sterren (4 stemmen, gemiddeld: 5,00 uit 5)
Laden...
PrintSchrijf een reactie

Tags bij dit artikel

Reacties (2) Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

(registratie is niet nodig)